Hlavní navigace

333 tipů a triků pro Linux

1. 1. 2006

Sdílet

Na trhu se objevuje stále více knih o operačním systému, který se stal legendou a dokázal, že nadšení a vůle prog...


Na trhu se objevuje stále více knih o operačním systému, který se stal legendou a dokázal, že nadšení a vůle programátorů z celého světa může ohrozit i neotřesitelné postavení gigantických monopolů. Ano, řeč je o Linuxu.
Bohužel však u nás stále chybí kniha, která by uživateli tohoto systému ulehčila život a předala mu cenné rady, jak jej efektivně využívat. Nestačí jen číst manuály, je důležité s ním pracovat a poznávat jeho silné i slabé stránky. Proč však objevovat už objevené? Tato kniha si klade za cíl seznámit čtenáře s triky, které mu umožní nazírat na Linux z jiné perspektivy. Ne jako na nepřítele, ale jako na spojence.
Autoři se věnují mnoha oblastem, které s Linuxem souvisí a názorně ukazují, jak je možné zefektnit práci s jednotlivými nástroji a dosáhnout tak lepších výsledků. Naučíte se řešit problémy a především porozumíte systému. Kniha 333 tipů a triků pro Linux je výběrem toho nejcennějšího z know-how českých administrátorů. Autoři představují plejádu užitečných, v praxi často málo známých či nechtěně opomíjených možností a předkládají krátká řešení zdánlivě složitých problémů. V souladu s převládajícím využitím Linuxu a potřebami jeho uživatelů tak nejvíce tipů naleznete z oblasti administrace serveru, efektivního využití příkazové řádky, práce s rozsáhlejšími daty za pomoci skriptů, zjišťování stavu systému, zajištění maximálního zabezpečení a reakce v případě jeho napadení.
Ověřené rady a návody ukáží, jak dosáhnout optimálního výkonu, stanou se rádcem v případě havárií, problémů s konfigurací a bezpečnostních průniků a ušetří vám čas věnovaný pokusům, studiu objemných publikací nebo provádění málo efektivních postupů. Dozvíte se například, jak zasahovat do tiskové fronty, jak prohledávat komprimované soubory, najdete zde tipy pro práci s e-maily v klientu Mutt, zjistíte, jak vytvořit lokální zrcadlo webových stránek nebo jak využít Linux jako směrovač routeru.
Knihu není potřeba číst od začátku do konce. Díky řazení podle témat snadno naleznete tipy, které se vám hodí. Jsou různě náročné, většina z nich však nevyžaduje více než běžné znalosti v příslušné oblasti. David Zavadil 5 0729/BAM o

Autor: Martin Kysela,
Ivan Bíbr, Pavel Janík
Vydavatelství:
Computer Press
Počet stran: 167
Doporučená cena: 169 Kč

Active Directory

Když Microsoft představil Windows 2000, nejdůležitější změnu znamenalo začlenění Active Directory. Spolu s mnoha výhodami i nadále představuje tvrdý oříšek pro síťové a systémové administrátory při návrhu, implementaci a podpoře. První vydání této knihy, bestseller Windows 2000 Active Directory od nakladatelství OReilly, pro ně znamenalo velkou pomoc. Překlad druhého vydání vyšel s názvem Active Directory pro Windows 2000 a Windows Server 2003.
Nová verze Active Directory, která se dodává s Windows Server 2003, nabízí přes sto nových či vylepšených funkcí a autor zde podává řešení některých složitějších problémů. Těm, kterým nestačí referenční dokumentace firmy Microsoft, pomáhá tato kniha porozumět problematice opravdu do hloubky. Vedle technických detailů implementace Active Directory popisuje několik nových a pozoruhodně vylepšených kapitol četné funkce, které byly aktualizovány nebo přidány do Windows Server 2003, stranou nezůstávají ani nová programovací rozhraní schopná je řídit. Po přečtení knihy vám nebude cizí protokol LDAP (Lightweight Directory Access Protocol), replikace multi-master, Domain Name Systém (DNS), zásady skupiny, Active Directory Schema ani různá další témata.
Autoři jsou prvotřídní odborníci s řadou praktických zkušeností, a to jak z prostředí velkých vývojjových firem (Cisco a Microsoft), tak z akademického prostředí.
Tato kniha je určena všem administrátorům Active Directory, ať spravují jeden server nebo multinacionální systém s tisíci serverů. I když třeba již vlastníte první vydání, v této knize najdete spoustu nového materiálu, který se zabývá mnoha novými funkcemi ve Windows Server 2003. Zjistíte, že pro nejlepší využití knihy budete potřebovat server s Windows Server 2003 a Resource Kit, abyste mohli zkoušet různé příklady, jež jsou podrobně popisovány. Jestliže nemáte zkušenosti s VBScriptem, což je skriptovací jazyk, který je popisován v části III, nevadí. Syntaxe je jasná a neměli byste mít s jejím pochopením při užití principů skriptování v ADSI, ADO a WMI problémy. Pro ty, kteří chtějí ovládnout VBScript lépe, jsou v knize uvedeny odkazy k příslušným internetovým adresám a knihám.

Autor: Robbie Allen,
Alistair G. Lowe-Norris
Vydavatelství: Grada
Počet stran: 440
Doporučená cena: 499 Kč

Byl pro vás článek přínosný?