Hlavní navigace

Adobe Dreamweaver CS3

1. 7. 2007

Sdílet

Instantní web Podobně jako Flash, i Dreamweaver patří ve svém oboru mezi špičku, a tak není divu, že Adobe po ...


Instantní web


Podobně jako Flash, i Dreamweaver patří ve svém oboru mezi špičku, a tak není divu, že Adobe po akvizici Macromedie integrovala do své kolekce programů místo svého GoLive právě tento editor. Nová verze přináší opět několik zajímavých novinek, na které se v následujících odstavcích podíváme.
Není to tak dlouho, kdy bylo pro tvorbu webových stránek nutné znát syntaxi jazyka HTML. Až příchod editorů typu Frontpage či Dreamweaver tento fakt změnil stránky se v jejich prostředí tvoří stejným způsobem jako klasická tisková stránka ve Wordu. Software, který byl dlouho určen pouze pro začátečníky, si postupem času našel cestu i k profesionálům. Těm nabízí vedle výkonného vykreslovacího jádra pro vizuální náhled na stránku i pokročilý editor zdrojového kódu s podporou barevné syntaxe a doplňování textu (v produktech Microsoftu známé pod názvem Intellisense). Samostatnou kapitolou je možnost tvorby webových aplikací s podporou aplikačního serveru (PHP, ASP, ASP.NET, JSP a CFML), opět ve vizuálním prostředí, v ideálním případě bez nutnosti psaní jediné řádky kódu.
Poslední verze Dreamweaveru pořádně nabobtnala. K testování jsem měl k dispozici jednu z posledních betaverzí celého balíku Web Premium, která mě hned při instalaci důrazně upozornila na malou kapacitu operační paměti na mém počítači. Uznávám, že 512 MB není v dnešní době nikterak velká paměť, ale přece jen mě to u editoru webových stránek překvapilo. Doufejme, že tyto maximalistické požadavky jsou v instalačním procesu přítomny pouze kvůli dalším programům kolekce, jako je např. Adobe Photoshop nebo Adobe Bridge.
Po prvním spuštění nás velká revoluce nečeká. Samotné pracovní prostředí je stále stejné, pouze v úvodním dialogu přibylo několik nových šablon. Hlavní novinka se skrývá na paletě Spry. Do Dreamweaveru byl integrován Spry Toolbox, což je kolekce funkcí v jazyce JavaScript, které vaším stránkám zpřístupní dnes velmi módní technologii AJAX či nástroje pro práci s daty ve formátu XML. Díky AJAXovým komponentám lze vytvářet stránky, jejichž obsah se bude měnit v závislosti na jejich interakci s uživatelem, bez nutnosti opětovného načtení celé stránky. Naproti tomu komponenty pro práci s XML využijeme v situacích, kdy nemáme aplikační podporu na straně serveru a na stránkách chceme zobrazit data ve formátu XML např. ve formě tabulky.
Dreamweaver v poslední verzi opět důsledně využívá k formátování layoutu webových stránek jazyk kaskádových stylů. Vývojáři doplnili kolekci předpřipravených šablon o nejrůznější kombinace dvoua trojsloupcových layoutů s fixní a procentuální šířkou. Ty lze ihned použít jako základ stránek, předgenerovaný CSS kód je navíc bohatě komentován, což jistě uvítají i uživatelé s pokročilejšími znalostmi CSS. Pokud jste se už pouštěli do tvorby komplikovanějších layoutů s využitím kaskádových stylů, jistě uvítáte další novinku této verze: nástroj Browser Compatibility Check. S jeho pomocí lze v kódu detekovat problematická místa, která jsou v prohlížečích různě interpretována. Mezi další novinky patří nástroj pro správu pravidel definovaných v CSS, s jehož pomocí je lze přesouvat z hlavičky stránky či přímo z tagu do externího souboru či naopak.
Výčet všech novinek by byl samozřejmě mnohem delší, snažil jsem se vyjmenovat pouze ty nejvýznamnější. Upgrade se podle mého názoru vyplatí všem, kdo mají malé zkušenosti s tvorbou layoutu založeného na CSS a uvítají předpřipravené řešení. Naproti tomu pokud pro vás není problém layout vytvořit a JavaScript, potažmo AJAX používat nehodláte, s klidným svědomím zůstaňte u staré verze.

Adobe Dreamweaver CS3

Komplexní nástroj pro vizuální návrh webových stránek
Vykreslovací jádro
podpora CSS
editor zdrojového kódu
Zastaralá komponenta pro práci s CSS
K recenzi poskytla firma: Adobe
www.adobe.cz
Cena: 14 870 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku