Hlavní navigace

Adobe Photoshop Lightroom 1.0

1. 6. 2007

Sdílet

Fotky jako od profesionála Program výše uvedeného jména možná budil již v době testovacích verzí rozpaky, ne...


Fotky jako od profesionála


Program výše uvedeného jména možná budil již v době testovacích verzí rozpaky, neboť řada uživatelů včetně recenzenta netušila, kam bude vlastně patřit mezi plným Photoshopem a protipólem v podobě Photoshop Elements se nezdála být dosti široká mezera na další aplikaci. Rozpaky však již během raného testování vůbec nebudily schopnosti a vlastnosti programu. A chvála tvůrcům, na této skutečnosti se nic nezměnilo!
Pokud se zaměříme na schopnosti programu, bude nám i "tematické zařazení" poněkud jasnější. Lightroom je určen pro "profíky", ve smyslu přístupu ke zpracování digitálních fotografií, ne obsahu daňového přiznání. V první řadě tomu odpovídá podpora převodů a úprav zdrojových dat ve formátech RAW, vlastních příslušnému typu fotoaparátu. Ne že by program nezvládal jiná zdrojová data, ale smysl jeho použití je právě tam, kde je surový zdroj RAW k dispozici. Protože v Adobe učinili malý zázrak a naznačují, že obzory možností "co se dá z RAW dostat" jsou dále, než jsme mnozí tušili. Schopnosti převodu a interpretace dat v RAW jsou naprosto skvělé a patří k nejlepším vlastnostem programu.
Druhým zásadním počinem v Lightroomu je způsob hromadného zpracování velkých objemů fotografií, nebojme se použít "sprosté" slovo workflow. Zde je totiž na místě na rozdíl od jiných, kostrbatých řešení v Lightroomu vám fotografie prostě plynou pod rukama jaksi přirozeně. Výborná ergonomie ovládání, propracované dávkové zpracování a vyhovující rychlost programu jsou zcela zásadní. Ano, program je opravdu možné použít na velké kolekce snímků bez nutnosti rezignovat na důkladnost úprav. Výbornou podporou jsou zde různé propracované drobnosti, jako možnosti srovnávacích náhledů, nedestruktivní použití všemožných změn a filtrů či sestavování kolekcí pomocí přiřazování různých typů příznaků.
Vedle již zmíněných základních pilířů obsahuje Lightroom kolekci nástrojů, jež prostě Adobe umí. Výrobce do programu začlenil řadu prvků, jež jinak najdeme v pokročilejším Photoshopu, avšak je třeba mít na paměti, že jde o nástroj "hromadného zpracování". Navrch tedy mají korekce či vyvážení teploty barev, nesmí chybět tonální křivka, vyvážení barev, ale také nástroje pro korekce chyb objektivů, jako jsou barevné vady, špatná ostrost snímků či úbytek jasů v rozích (tzv. vinětace). Nelze rovněž nezmínit snížení šumu v obraze, kvůli němuž řada uživatelů shání i specializované programy.
Protože jedním z hlavních zaměření programu je poskytnout zdroj pro kvalitní prezentaci, velmi snadno a rychle lze použít řadu přednastavených filtrů. Ty se vyznačují vedle snadné dostupnosti také dobrou použitelností v řadě situací nejde tedy o nesmyslné laboratorní experimenty, ale o opravdu užitečné postupy. Velmi dobré jsou převody na černobílou škálu, nabídka různě kontrastních převodů zdrojových dat a některých filtrů "retro", jako sépie, zažloutlý černobílý pozitiv či kouzelný cyanotyp. Na druhou stranu nečekejte štětce, houby, razítka či jiné retušovací pomůcky. O detaily tohoto druhu zde opravdu nejde.
Vedle jiných možností musíme zmínit i zásadní vlastnost způsobu zpracování dat. Lightroom je zcela nedestruktivní program postupně vyrábí jednotlivé verze snímků, i na požádání uživatele, dovoluje přímé náhledy a srovnání jednotlivých verzí a následné uložení samotných výsledků. Vlastnost Historie se jistě bude zamlouvat.
Stručně řečeno, skvělý program s výbornými možnostmi a velmi dobrým ovládáním. Až by se chtělo říci: pro ambicióznější fotografy nezbytnost.

Adobe Photoshop Lightroom 1.0

Dlouho očekávaný grafický a katalogizační program pro majitele fotoaparátů.
Špičková interpretace RAWu Ň hromadné zpracování Ň velmi užitečné nástroje
Při zapojení USB agresivní automatický "hledač" obrázků
K recenzi poskytla firma: Adobe
www.adobe.cz
Cena: 5 400 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku