Hlavní navigace

Apple iPhone 3G

1. 9. 2008

Sdílet

Konečně je tady....Po celém světě se iPhonu prodalo již na 6 milionů a teď tedy konečně doráží i k nám, od ...


Konečně je tady....Po celém světě se iPhonu prodalo již na 6 milionů a teď tedy konečně doráží i k nám, od konce srpna jej bude nabízet T-Mobile i Vodafon. aleš procházka

Po technické stránce iPhone mezi chytrými telefony vyšší třídy nijak výrazně nevyniká. Třípásmová anténa, datové technologie třetí generace (3G), HSDPA i A-GPS (čili GPS s daty načítanými přes mobilní síť), to všechno najdeme i u konkurence. Ani dvoumegapixelový fotoaparát dnes patrně nikoho neohromí.
Jak je u výrobků značky Apple zvykem, vše se odvíjí především od designu. iPhone 3G vychází z původní verze iPhonu a také iPodu Touch, je ale o něco užší a padne podstatně lépe do ruky. Zadní kryt je plastový a nikoli aluminiový jako u předchozí verze, působí ale až překvapivě odolně proti poškrábání a nejsou na něm příliš vidět otisky prstů. Ani skleněná přední stěna se jen tak snadno nepoškrábe, na druhou stranu ovšem přitahuje špínu.
Displej má rozlišení 480 × 320 bodů, což ve srovnání s VGA rozlišením nového Sony Ericssonu Xperia X1 není mnoho, úctyhodným barevným rozsahem a jasem se ale tento handicap zcela vyrovnává. Fotografie jsou dokonale ostré a velmi snadno se prohlížejí. Displej má ovšem patrný žlutavý nádech, což je podle Applu záměrem, aby barvy vypadaly přirozeněji. Nám se víc líbilo barevné podání původního modelu – barvy byly sice chladnější, ale více odpovídaly realitě. To je ale v zásadě jen malicherná výtka.
Operační systém iPhonu 3G je založen na systému OS X. Funguje bez problémů, ovládání prsty přes dotykový displej je snadné a přístroj reaguje naprosto spolehlivě. Někoho může odradit nepřítomnost hardwarových tlačítek, softwarová klávesnice na displeji ale funguje podstatně lépe než u většiny podobných přístrojů. Škoda, že aplikaci pro psaní SMS nelze přepnout do zobrazení na šířku.
Velmi příjemnou novinkou je datová technologie 3G HSDPA. iPhone je vybaven třípásmovou 3G anténou s možností HSDPA. Přístroj automaticky vyhledává 3G signál a pokud není k dispozici, přechází k běžnému systému GSM. Výraznou a chvályhodnou změnou oproti předchozímu modelu je kvalitnější příjem signálu i vyšší kvalita hovoru.
Také práce s internetem je lepší než dříve. Načtení stránek probíhá přes 3G síť svižněji, což je ve srovnání s předchozí verzí skutečně výrazná změna. I technologie A-GPS funguje podle informací našich amerických kolegů v podstatě bez problémů. Při pomalém pohybu není sledování polohy úplně plynulé, telefon se ale zpravidla dokázal lokalizovat do deseti vteřin od aktivace. Horší je to s implementací mapového softwaru – systém Google Maps rozhodně není špatný, jeho integraci s A-GPS modulem ale pořád do dokonalosti hodně chybí. Podrobnou navigaci v jednotlivých krocích systém neumí a ani mapa se na displeji automaticky neposouvá tak, aby sledovala GPS signál, takže ji uživatel musí posouvat ručně. Symbol označující aktuální pozici telefonu navíc na mapě často opouští silnici, k čemuž dochází především při odbočení. Dokud se na trh nedostanou mapové aplikace třetích stran, které tyto problémy vyřeší, nelze iPhone 3G považovat za plnohodnotný navigační přístroj.
Apple se v poslední době snaží proniknout i na firemní trhy a tak nepřekvapí podpora Microsoft Exchange a ActiveSync. Majitelé iPhonů mohou s Exchange servery synchronizovat kalendářová data, kontakty a e-maily, ale nikoli úkoly. Vyzkoušeli jsme to a synchronizace fungovala bez problémů, synchronizační aplikace je navíc velmi dobře integrována do uživatelského rozhraní iPhonu.
Podobné funkce nabízí i vlastní synchronizační služby Apple s názvem MobileMe (říká se jí také Exchange pro každého, dříve se jmenovala .Mac). Uživatelé mají díky ní možnost snadného přístupu na ústřední server s e-maily, soubory, kontakty a kalendářovými daty. Po jednoduchém nastavení lze snadno synchronizovat kontakty, záložky internetových stránek, e-maily a kalendářové položky mezi Macem, PC i iPhonem 3G. Přímo z iPhonu se ovšem bohužel nelze dostat na server iDisk, kde se v rámci služby MobileMe ukládají data. Uživatelé tedy nemohou v terénu poslouchat sdílenou hudbu ani prohlížet své dokumenty na tomto serveru uložené.
Největší výhodou služby MobileMe v porovnání s Gmailem a podobnými servery je automatické stahování e-mailů, známé z Microsoft Exchange nebo telefonů Blackberry. Aplikace MobileMe pošle doručené e-maily rovnou do telefonu a uživatel je nemusí stahovat ručně. Tuto službu běžně nabízí například Yahoo Mail, ale konvenční POP3 poštovní servery nebo Gmail nikoli. Všechno by se mělo zlepšit na podzim, kdy Apple plánuje zprovoznit ústřední on-line server, zatím ale uživatelé toužící po automatickém stahování e-mailů musejí využít službu MobileMe.
iPhone 3G se na trh dostal s výrazným zpožděním, za nímž podle společnosti Apple stály především problémy s krátkou výdrží baterie. Trvalo celý rok, než se tyto problémy podařilo vývojářům vyřešit, ovšem pouze s částečným úspěchem. My jsme iPhone 3G testovali při spojení přes 3G a se zapnutým GPS, Bluetooth a Wi-Fi byly vypnuté. Za stálého čilého datového provozu (brouzdání internetem, e-mail, YouTube) a častého sledování videozáznamů ve formátu H.264 vydržel iPhone 3G téměř čtyři hodiny. Předchozí verze vydržela při stejné zátěži zhruba o hodinu déle, vliv 3G na spotřebu tedy znát je, ale není nijak drtivý.

Byl pro vás článek přínosný?