Hlavní navigace

Belkin n52te

1. 12. 2008

Sdílet

Když klávesnice nestačí Po sérii herních klávesnic a myší jsme se zaměřili na další periferii určenou do...


Když klávesnice nestačí


Po sérii herních klávesnic a myší jsme se zaměřili na další periferii určenou do rukou náruživých hráčů. Společnost Belkin ve svém portfoliu nabízí velkou skupinu produktů určených pro využití nejen s počítači. Přesto bychom u ní asi nečekali herní komponenty. Tato skupina produktů je zpravidla určena pro velmi úzkou skupinu uživatelů a jejich vývoj není nikterak snadný. Nicméně s herními zařízeními Belkin experimentoval již před několika lety se svým „ovladačem“ Nostromo 52. My jsme měli možnost vyzkoušet jeho vylepšeného bratříčka n52te, mohli jsme se tedy podívat, co přinese několik let vývoje, poučení se z chyb a spolupráce s herní společností Razer.
Předchozí model Nostromo byl pro hráče velmi zajímavým nástrojem, ale k dokonalosti mu chybělo ještě několik detailů. Nicméně zařízení nemělo konkurenci (což nemá vlastně ani dnes), a tak si své nadšence našlo. Novinka v podání Belkin n52te posouvá původní možnosti Nostroma o kus dále. Koneckonců jasným důkazem, že to Belkin s n52te myslí vážně, je logo Powered by Razer, a to je pro hráče přece jen záruka určité kvality. Razer je přímo uváděn jako tvůrce programové části. Ale čistě ze subjektivního pohledu jsou znaky Razeru vidět prakticky všude: od provedení samotného zařízení po použití materiálů až k softwarové výbavě.
Odpovězme si na základní otázku, co vlastně Belkin n52te je. Tato periferie představuje „výcuc“ potřebných kláves (resp. jejich počtu) z běžné klávesnice a servíruje je v podobě speciálního ovladače. Hlavní výhodou je přítomnost všech hlavních kláves (čti herních) v maximálně ergonomické podobě. Díky neklouzavé opěrce i klávesám drží ruka na n52te jako přibitá, a o to jde. Navíc díky optimálnímu sklonu zařízení předčí i herní klávesnice, a tak ani pár hodin hraní nedělá ruce potíže. Neklouzavá podložka pod myš je navíc polohovatelná ve dvou stupních. Díky Nostromo Array Programming Software (Powered by Razer) lze každou klávesu naprogramovat. Funkcionalitu n52te tak můžete plně přizpůsobit podle požadavků hráče a hry. Navíc jsou k dispozici tři profily a každý z nich může být nakonfigurován zcela odlišně. O změně profilu informují tři stavové diody (které by mohly svítit trochu méně). Přepnutí je možné v ovládacím softwaru, nebo lze pro tento účel nějaké naprogramovat některé z tlačítek.
Klávesa 15 s implicitní funkcí spacebaru je umístěna v místě, kde leží palec (ergonomicky velmi pohodlné). Nicméně použití bylo horší – museli jsme příliš „vykloubit“ prst (záleží na velikosti ruky). Pomoc je ovšem velmi snadná – přehodit funkci např. na klávesu 10 (každá klávesa nese číselné označení) vedle klasické kombinace WASD. To se v praxi ukázalo jako podstatně lepší řešení i oproti běžné klávesnici. Není třeba mít věčně připravený palec. Stačí jen lehce ťuknout vedle, což je velmi praktické. Pro ovládání her nechybí ani osmisměrný D-pad s odnímatelným joystickem. Jelikož život hráče je náročný a často se odehrává i v nočních hodinách, určitě uvítáte nenásilné modré podsvícení kláves a rolovacího tlačítka. Samozřejmě ho je možné vypnout, ale pouze posuvným jezdcem na spodní části zařízení. Softwarové ovládání by jistě neuškodilo. Stejně jako u většiny periferií Razer, i Belkin n52te nabízí vlastní interní paměť. Všechny konfigurace jsou tak uloženy přímo v zařízení a v případě připojení n52te k jinému PC není nutné vše znovu nastavovat. 8 0734/Pir oPokud patříte do skupiny náruživých hráčů počítačových her, je Belkin n52te jasnou volbou. Vyjde vás o trochu levněji než herní klávesnice, ovšem plně ji zastoupí a v řadě aspektů její možnosti zcela překonává. Díky ergonomickému provedení, perfektní programovatelnosti a příjemnému podsvícení si n52te jistě oblíbíte. Na změnu ve stylu hraní si je třeba chvilku zvykat, ale výsledek stojí za to.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku