Hlavní navigace

Botanika a zoologie - průvodce pro děti

1. 2. 1998

Sdílet

Jak je hezké, když může technika sloužit skutečně užitečným cílům. Mezi ty nejužitečnější snad bezesporu pa...


Jak je hezké, když může technika sloužit skutečně užitečným cílům. Mezi ty nejužitečnější snad bezesporu patří vzdělávání. Dělání knih nemá konce, říká mudrc, ale těch pozitivních a přínosných zase tolik není. V tomto směru nejúspěšnější jsou knihy o přírodě, o tom krásném a nesmírně rozmanitém daru, který máme kolem sebe. Z tohoto hlediska mne CD titul nakladatelství Grada - Botanika a zoologie, názorný průvodce pro děti - skutečně potěšil. Trochu jsem se obával, aby kvalitu přinášených informací nezkalilo nekvalitní nabo zastaralé zpracování (jak tomu bylo u předchozích recenzovaných titulů z produkce tohoto vydavatelství). Ale již to, že ihned po zasunutí CD disku do mechaniky počítače se program sám spustil (a bez instalace) dávalo znát, že se cosi změnilo k lepšímu.
Uvedený disk je určen školní mládeži nebo poznáníchtivým dospělým. Vstupní obrazovka nabízí 12 různých kategorií - pomocí jednoduchých obrázků jsou naznačeny oblasti stavby stonku, kořene, květů, semen, atd. Po kliknutí na příslušnou část se přesuneme do příslušné kapitoly a následuje řada stránek věnovaných příslušnému tématu. Například u kořene se nejdří dozvíte, že slouži ke dvěma účelům (víte jakým?), dále jak roste, že se dělí na kořen hlavní a kořeny vedlejší, jakým způsobem přenáší živiny a zároveň udržuje pevnost, jaké druhy kořenů známe, apod. Během celé doby máte dostupné kamínky, které symbolizují posun na další nebo předchozí stránku a návrat na první stránku. Specifická je rubrika zajímavosti - ta obsahuje třicetsedm stránek naplněných informacemi s mottem: "K čemu je nám botanika, čím je prospěšná.". Poukazuje na praktickou hodnotu při soužití s přírodou a zvláště pro ty, kteří ji chtějí využívat a při tom co nejméně ničit. I další části velice jednoduchou a čtivou formou přibližují svá témata.
Jak už jsem uvedl, je vlastní technické zpracování cédéčka na vyšší úrovni, i když se nejnovějším světovým multimediálním titulům nevyrovná. Nicméně, najdete zde řadu obrázků a náčrtů, které probíranou látku zpřístupní a zpříjemní. Snad trochu škoda je, že z celých 680 je využito necelých 90 MB - je to jednoznačně na úkor multimediálnostni tohoto titulu. Nicméně vašim dětem bych jej přál.


Botanika a zoologie

+ dobré zpracování
+ kvalitní náplň
+ poutavé
- nevyužita kapacita CD

Cena: xxxx Kč
K recenzi poskytla: Grada, U Průhonu ??, Praha 8

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku