Hlavní navigace

C98P0678

1. 2. 1999

Sdílet

Nejnovější přírůstek do rodiny Logitech: tři velmi chytré myši Pravděpodobně používáte myš, kterou jste do...


Nejnovější přírůstek do rodiny Logitech: tři velmi chytré myši

Pravděpodobně používáte myš, kterou jste dostali s vaším počítačem, že ano? A pravděpodobně si myslíte, že není žádný rozumný důvod se sebrat a začít pátrat po nějaké nové myši, když ta vaše pracuje zřejmě zcela uspokojivě, že? Tak abyste věděli, nemáte tak docela pravdu!

Myši již dávno nejsou hloupoučkými hlodavci. Mají mnoho pozoruhodných vlastností, jako je například scrolling, speciální funkční tlačítka pro Windows 95, upravovatelné navigační ovládací prvky a také mají tvary, které napomáhají prevenci únavy a napětí z titulu opakovaných stereotypních pohybů ruky a paže. Zkrátka, nejnovější myší ukazovátka dokáží práci na počítači zrychlit, zjednodušit a zároveň ji učinit pohodlnější.

Firma Logitech zakládá svou celou výrobní řadu na své úspěšné technice myší s kolečkem. A nyní firma přišla na trh se třemi novými výrobky: Cordless Wheel Mouse (kolečková myš bez kabelu), dále USB Wheel Mouse for Windows 98 (kolečková myš pro univerzální sériovou sběrnici a Windows 98) a nakonec MouseMan Wheel, což je aktualizovaná verze špičkového produktu firmy Logitech nazvaného MouseMan+. Testoval jsem prodejní verze všech tří nových myší. S výjimkou myši MouseMan Wheel lze nastavit zbylé dvě myši jak pro praváky tak i pro leváky.

Bezdrátový zázrak
Bezdrátové myši vždy byly tak trochu příliš vychloubačné: je sice pravda, že nejsou spoutány ve svém pohybu žádným kabelem, ale není zase tak docela pravda, když tyto myši o sobě tvrdí, že jim to dává absolutní svobodu pohybu při práci. Je tomu tak proto, že většina bezdrátových myší používá techniku spojení infračerveným paprskem, která bohužel vyžaduje, aby nebyly žádné překážky na cestě paprsku mezi myší počítačem. Jestliže váš stůl vypadá podobně jako můj, může to znamenat mnoho velkých obtíží. Ale bezdrátová myš firmy Logitech za 60 dolarů pracuje na odlišném principu: spoléhá se na vysílání radiového signálu a pracovala spolehlivě kdekoli do vzdálenosti 2 metrů od mého počítače, bez ohledu na existenci přímé viditelnosti mezi oběma přístroji. Nainstalování je rychlé a stejně tak rychlé je i osobní přizpůsobení, které se provede krok za krokem za pomoci software MouseWare. A jak se Cordless Wheel Mouse porovnává s konkurencí? Co mě se týče, žádná konkurenční bezdrátová myš se jí nevyrovná. Ale ouha, cenu za bezdrátovou volnost je nutno něčím zaplatit: přijdete o jeden sériový port (a těch je vždycky málo), neboť ho musíte osadit jednotkou "myšího přijímače". Takže, jste-li na tom podobně jako já, to jest používáte sériové porty na připojování modemu a dalších periferních zařízení, pak je cena za pohodlí bezdrátové myši dosti vysoká.

Ale firma Logitech má řešení pro nedostatek sériových portů: je to jejich USB Wheel Mouse za 40 dolarů. Univerzální sériová sběrnice (USB) je zkonstruována na to, aby mohla obsluhovat tucty současně připojených periferních zařízení, které jsou kompatibilní s technikou Plug and Play. A vskutku, jakmile jsem zastrčil kabel od myši USB Wheel Mouse do jedné USB lišty mého počítače Dell Dimension PC, myš se probudila začala pracovat. V okamžiku jsem měl k dispozici instantní scrollování se středním kolečkem a po nainstalování software od firmy Logitech jsem mohl využít všechny speciální vlastnosti dosažitelné speciální konfigurací myši (pozor, USB Wheel Mouse pracuje pouze s počítačem, který je osazen operačním systémem Windows 98).

Podobně jako bezdrátová myš, je USB Wheel Mouse vyvedena v pěkném vyklenutém tvaru, který uvede ruku do polohy, ve které lze pohodlně ovládat obě tlačítka a rovněž centrálně umístěné scrollovací tlačítko/kolečko.

Ale, úplně nejlepší co do pohodlí a funkce je MouseMan Wheel, což je aktualizovaná verze myši firmy Logitech nazvané MouseMan+, která vyhrála první cenu World Class časopisu PC World za rok 1998 v kategorii vstupních zařízení.

Tato myš je asi o 5/8 palce vyšší než její sourozenci a je vytvarována tak, že vám padne do dlaně jako baseballový míček do rukavice hráče v poli. Kromě tří tlačítek nahoře, má tato myš čtvrté, programovatelné tlačítko podél své jedné strany, tam, kam vám přirozeně odpočívá palec (tato myš se hodí pouze pro praváky, nelze ji předělat na levorukou). Já jsem si toto postranní tlačítko naprogramoval tak, že simuloval dvojklik na jedno stisknutí palcem. Boky myši jsou potaženy gumou, aby neklouzala v ruce.

Scrollování pomocí kolečka/tlačítka je také možno individuálně upravit. Můžete si nastavit scrollování v dávkách po třech nebo šesti řádcích nebo o celou jednu stránku na jeden povel.

Myš MouseMan je podobná IntelliMouse Pro od firmy Microsoft, ale ta stojí 75 dolarů, což je o dost více. Jednoduše řečeno, firma Logitech nám připravila tři myši, které již stojí za pořádné ječení, když je někde uvidíte.

Shrnutí:

Cordless Wheel Mouse:
Plus: Není nikterak omezována ve svém pohybu po stole a funguje i bez přímé viditelnosti mezi myší a PC
Mínus: Vyžaduje si sériový port, čímž omezuje možnosti používání jiné periferie
Hodnota: Technologie je to solidní, ale je třeba se pečlivě rozmyslet s ohledem na hospodaření se sériovými porty
Maloobchodní cena: 60 dolarů

USB Wheel Mouse:
Plus: Plug and Play instalace; ušetří vám jeden sériový port pro jinou periferii; snadno se ovládá
Mínus: Pracuje pouze s počítačem, kde je nainstalován OS Windows 98
Hodnota: Pohodlí a výhody za velmi rozumnou cenu
Maloobchodní cena: 40 dolarů

MouseMan Wheel:
Plus: Komfort kombinovaný s funkčností, kterou lze široce individuálně upravovat
Mínus: Je vhodná pouze pro praváky
Hodnota: Je to myš, kterou chci mít!
Maloobchodní cena: 50 dolarů


Byl pro vás článek přínosný?