Hlavní navigace

Celulární standard

1. 3. 1998

Sdílet

Speciální skupina mobilních komunikací Evropského telekomunikačního standardizačního institutu ETSI se zatím nedoh...


Speciální skupina mobilních komunikací Evropského telekomunikačního standardizačního institutu ETSI se zatím nedohodla na výběru rozhraní, které bude použito v Univerzálním mobilním telekomunikačním systému UMTS, jenž má nahradit současný digitální celulární standard GSM. Jedna skupina, jejímiž hlavními představiteli jsou firmy Ericsson a Nokia, hájí systém přístupu na radiovém rozhraní W-CDMA, přičemž skupina soustřeďující se kolem německého Siemensu a francouzského Alcatelu Alsthom prosazuje
přístup TD-CDMA.

W-CDMA podporuje široké spektrum služeb jako je například možnost interaktivního nákupu, elektronické bankovnictví, přístup do databází, jakož i služby v oblasti zábavy - rozhlas, video a počítačové hry. Pokud se stane W-CDMA příštím evropským celulárním standardem, nahradí v Evropě a v Asii dosavadní systém GSM.

Očekává se, že první komerční služby založené na UMTS standardu budou dostupné v roce 2002. V roce 2005 bude mít světový mobilní trh 800 milionů uživatelů, přičemž v Evropské unii jich bude 200 milionů, takže jistě půjde o lukrativní záležitost.


myš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku