Hlavní navigace

Česko ve využívání internetu stále zaostává

9. 10. 2008

Sdílet

Výsledky průzkumu prováděného v Polsku, Česku a Maďarsku ukázaly, že v tomto regionu disponuje připojením k internetu pouze 44 % domácností, průměr EU je přitom 54 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Přístup k internetu v zemích střední Evropy je tedy hluboko pod průměrem EU. Plyne to z výzkumu společnosti D-Link.


Přístup k internetu

Myšlenka přístupu všech domácností k internetu byla nejlépe realizována ve skandinávských zemích a Nizozemí, kde je připojeno téměř 80 % obyvatelstva. Ve srovnání s průměrem EU, který činí 54 %, vykazují země střední Evropy poněkud horší čísla. Nejlepších výsledků dosáhla podle tohoto průzkumu Česká republika, kde má přístup k internetu více než polovina všech domácností (52 %). Situace je výrazně horší v Maďarsku, kde je k internetu připojeno 42 % domácností, a Poláci jsou s pouhými 38 % nejslabším hráčem tohoto regionu.

Nejrozšířenější je ADSL

Převážnou většinu internetového připojení ve středoevropských domácnostech je možné označit jako širokopásmové (broadband). Připojení k internetu přes klasický modem (tzv. vytáčené připojení) je v regionu stále více na ústupu.
V České republice činí jeho podíl 3 %, v Maďarsku 5 % a v Polsku 8 %. Nejrozšířenější technologií pro přístup na internet v Maďarsku a Polsku je ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), přičemž v Maďarsku představuje ADSL téměř polovinu všech připojení (48 %) a v Polsku pokrývá více než třetinu připojení (38 %). V České republice jsou nejoblíbenějším způsobem přístupu k internetu místní a městské bezdrátové sítě (27 %). Velký podíl na trhu poskytování přístupu k internetu mají také provozovatelé kabelové TV – 19 % v České republice, 27 % v Polsku a 30 % v Maďarsku.

Domácí sítě – Polsko a Česká republika

Rostoucí popularita internetu ve středoevropských domácnostech podněcuje také rozvoj domácích bezdrátových sítí. V Polsku a České republice jsou sítě vybudované s pomocí bezdrátových směrovačů používány v 15 % domácností připojených na internet. V Maďarsku je bezdrátová technologie méně rozšířená – Wi-Fi síť má jen 5,5 % domácností s přístupem k internetu.


Češi kupují počítače, Poláci televizory

Průzkum D-Link Technology Trend obsahoval také otázky, které se týkaly využívání spotřební elektroniky v domácnostech. Nejvyššího skóre v tomto směru dosáhla mezi zkoumanými zeměmi Česká republika. České domácnosti mají nejvyšší počet stolních počítačů (53 %), multimediálních přehrávačů (42 %)
a notebooků (15 %) a také herních konzol, které vlastní 8 % populace. Polsko je naproti tomu baštou nové generace TV přijímačů (HD nebo HD Ready). Poláci mají s podílem 11 % téměř třikrát více HD televizorů než Češi (4 %) a Maďaři (3 %). Maďaři zase vedou v technologiích pro záznam obrazu – 10 % obyvatelstva má internetové/IP kamery. Tento výsledek je významně vyšší než v ostatních zemích tohoto regionu.

Více počítačů znamená více her

Vlastnictví počítačů a herních konzol má přímý vliv na popularitu digitální zábavy. Podle průzkumu D-Link Technology Trend jsou počítačové hry nejoblíbenější v České republice, kde téměř třetina populace (28 %) pravidelně hraje na PC. Výběr tohoto způsobu zábavy deklaruje také 18 % Maďarů a 14 % Poláků. Herní konzoly jsou méně oblíbené - používá je 5 % Čechů, 2 % Maďarů a 3 % Poláků. On-line hry hrají 4 % Čechů, 3 % Maďarů a 2 % Poláků.


O průzkumu D-Link Technology Trend

D-Link Technology Trend (DTT) představuje pravidelný čtvrtletní průzkum postojů veřejnosti vůči novým technologiím. Pro D-Link jej provádí MillwardBrown Institute v Polsku, České republice a Maďarsku. Průzkum je založen na přímém dotazování reprezentativního vzorku osob ve věku nad 15 let v jednotlivých zemích.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?