Hlavní navigace

CodeGear Delphi for PHP

1. 6. 2007

Sdílet

Za lepší PHP Borland/CodeGear představil v rámci jarní novinkové "ofenzívy" zcela nový produkt Delphi for PHP...


Za lepší PHP



Borland/CodeGear představil v rámci jarní novinkové "ofenzívy" zcela nový produkt Delphi for PHP. Způsobí na trhu produktů PHP stejnou revoluci, jakou způsobily svého času původní Delphi?
Hned v úvodu je potřeba udělat pořádek v pojmech. Název Delphi for PHP může evokovat souvislosti s vývojářským nástrojem Delphi. V skutečnosti je to ovšem spíše marketingový trik, protože v rámci ztížení orientace zákazníků je slovem Delphi označováno samotné vývojářské prostředí, nikoliv produkt postavený nad jazykem Object Pascal.
Produkt Delphi for PHP je klasické integrované vývojářské prostředí určené pro vizuální dvoucestný vývoj webových aplikací. Je postaven na skriptovacím jazyce PHP (konkrétně na verzi 5), na produktu qstudio firmy qadram a s aktuálním produktem CodeGear Delphi má společný snad jen formální vzhled vývojářského prostředí. A ještě objektovou a komponentovou architekturu což může být ve svém důsledku právě důležité.
Zařazení produktu do portfolia CodeGear naznačuje mnohé. Když se okolo komunitních technologií a projektů začnou motat velké komerční společnosti, znamená to většinou, že zmíněná technologie je natolik pokročilá, aby začala být zajímavá z komerčního hlediska ať už jako konkurence nebo investiční příležitost. V druhém případě to nemusí být na škodu, ze spojení znalostí a kapitálu vznikají často velice povedená díla. Trh PHP je obvykle velkými společnostmi přezírán, nicméně se jedná o nezanedbatelné příležitosti oceňované na 20-30 mil. dolarů. Používá se zejména pro tvorbu menších webů a tzv. startupy a je podporován širokou základnou spíše individuálních vývojářů což je klientela, kam CodeGear často míří svými nástroji. Určitě bude zajímavé sledovat, co udělá uvedení vizuálního návrhu a komponentové architektury s trhem a komunitou okolo PHP.
Samotný produkt se v mnohém zatím standardní současné produkci CodeGear vymyká. Jak již bylo naznačeno, vznikl akvizicí qstudia od firmy qadram a zatím není postaven na prostředí (IDE), původně označovaném kódovým jménem Galileo, které využívají ostatní vývojářské nástroje pro Windows (Delphi, BDS, C++Builder). To však v zásadě vadit nemusí, vzhled i ovládání je podobné a nabízí prakticky vše potřebné, co má moderní vývojářské prostředí poskytovat. Oproti Galileu samozřejmě některé funkce chybí (např. podpora diagramů, refaktoring apod.). Ale uživatelé Delphi nebo C++Bulideru se v něm budou cítit jako doma.
Pro ostatní uveďme, že se IDE skládá z integrovaného editoru kódu s podporou pokročilých funkcí typu dokončování kódu apod. Editor je dvoucestně synchronizován s vizuálním návrhářem uživatelského rozhraní, což jej ve světě PHP činí unikátním. IDE dále disponuje pomocnými nástroji typu databázový průzkumník, inspektor objektů, paleta komponent a v neposlední řadě integrovanými prostředky ladění kódu (inspekce proměnných, trasování, přerušení běhu atd.).
Firma qadram se na vývoji dále podílí, zejména formou podpory komponentové knihovny VCL for PHP, která představuje jednu z hlavních přidaných hodnot produktu. Na rozdíl od klasické "delphí" knihovny VCL je spravována a vyvíjena v podobě OpenSource projektu, takže novinky jsou k dispozici prakticky kontinuálně a uživatelé nejsou vázání na oficiálně vydávané nové verze celého produktu.
Sada komponent pochopitelně není tak bohatá jako u Delphi, ale i tak napočítáte přes 50 komponent zejména vizuálních, dále datových a také několik nevizuálních. Řada vizuálních komponent podporuje technologii AJAX. Výrobou dalších komponent se můžete zabývat třeba i vy, Delphi vám poskytnou nástroje včetně návodu. "Krabicově" jsou podporovány dvě databáze MySQL a InterBase, další ovladače však jistě brzy přijdou. Abych vnesl mezi názorové tábory PHP jasno Delphi for PHP používá databázový přístup ADODb a šablonový engine Smarty.
Instalace samotného IDE je doplněna webserverem Apache 2.0.52, programem PHP DBG Listener, deployment wizardem, podporou multijazyčnosti aplikací a docela slušnou sadou ukázek a příkladů.
Celkový dojem zejména z první instalace byl poněkud syrový nedotažená dokumentace, absence informací, drobné problémy zkrátka docela dost dětských nemocí a zjevně trochu uspěchané vypuštění na trh. Už během testování však začalo být na komunitních stránkách živo a začaly se objevovat opravy, nové buildy knihovny VLC for PHP i další příklady a dokumentace. Zkrátka je patrná snaha CodeGearu a partnerů odstraňovat problémy průběžně a nenechávat vše až na novou verzi. Díky aplikaci oprav se prostředí stabilizovalo a práce se výrazně zlepšila, což je pro potenciální uživatele dobrá zpráva produkt se jeví jako životaschopný už ve své první verzi. Hovoří pro něj i docela příznivá cena, srovnatelná s konkurenčními nástroji (i když vývojáři PHP jsou zvyklí spíše nakupovat zadarmo). Navíc se proslýchá, že další verze na sebe nechá dlouho čekat. Je zřejmé, že se má komunita PHP vývojářů nač těšit.

Delphi for PHP

Integrované vývojářské prostředí pro vizuální dvoucestný vývoj webových aplikací.
Vizuální vývoj
komponentová architektura
napojení na OpenSource projekty
cena
Trochu uspěchané uvedení na trh
nedotažená dokumentace
K recenzi poskytla firma: Borland, s. r. o.
www.borland.cz
Cena: 7 800 Kč (bez DPH)

POZOR! Objednáte-li si Delphi for PHP do konce června 2007, získáte jako bonus čtvrtletní předplatné PC WORLDu, které můžete využít pro sebe nebo je někomu věnovat. Více se dozvíte v rubrice Novinky nebo přímo na našem CD/DVD.

Byl pro vás článek přínosný?