Hlavní navigace

COMDEX:Beta Hydry od Microsoftu; uvolnění beta-verzí Windows 98 a NT 5.0

1. 1. 1998

Sdílet

Společnost Microsoft oznámila uvolnění beta-verze terminálového serveru pod kódovým označením Hydra, který pracuj...


Společnost Microsoft oznámila uvolnění beta-verze terminálového serveru pod kódovým označením Hydra, který pracuje pod Windows.

Microsoft také oznámil, že beta 3 Windows 98 bude k dispozici před koncem roku 1997, možná kolem 1. prosince a beta 2 Windows NT 5.0 pak v první polovině roku 1998.

Finální verze Windows 98 bude dodávána na trh v první polovině příštího roku. Microsoft neoznámil, kdy bude uvedena konečná verze Windows NT 5.0, jež měla být na trhu v první polovině roku 1998.

Microsoft nesplnil očekávání zákazníků, co se týče operačních systémů Windows 98 a Windows NT 5.0, ale začal pozvolna propagovat nový produkt - Hydru. Hydra patří do rodiny operačních systémů Microsoftu. Podle slov pana Tonga, prezidenta pro marketing a školení, je to aplikace běžící na Windows NT Serveru. Má za úkol umožnit přístup terminálům k Windows aplikacím. Hydra bude schopná obsloužit jak terminály Windows, tak zařízení pracující pod Windows CE. Hydra přenáší data rozhraní uživatele windowsovské aplikace přes síť do terminálu.

Podle Billa Gatese je Hydra „pouze jiný způsob běhu Windows aplikací“. Síťový počítač (NC) se podle jeho názoru pokouší zmařit rozšíření Windows tím, že nabízí architekturu, která je nekompatibilní s PC aplikacemi a periferiemi.

Software vyvinutý firmou Citrix Systems, Inc., umožní Hydře spolupracovat s jinými klienty než jsou 32bitová Windows. Citrix oznámil první beta-verzi produktu pICAsso, který umožňuje Hydře pracovat s různými klienty (s různým hardwarovým i softwarovým vybavením). Hydra bude rozšířena na 16bitová Windows, DOS, MacOS, UNIX, OS/2, Java Virtual Machines, ActiveX controls a plug-iny browserů.

Windows 98 budou určena spíše pro použití v domácnostech a Windows NT 5.0 Workstation pro použití v organizacích. Windows NT 5.0 Workstation budou mít větší hardwarové nároky, ale výhody při řízení systému převýší vynaložené náklady.
V oblasti serverů Windows NT 5.0 překonají konkurenční operační systémy, jako je například Inferno od Lucent Technologies. Inferno poběží na uživatelských počítačích a je napsáno v programovacím jazyce PersonalJava. Windows NT 5.0 nabízí stejné funkce jako Inferno, ale navíc jsou kompatibilní se stávajícími aplikacemi. V porovnání s Linuxem je pro Windows NT napsáno několikanásobné množství aplikací. Do dnešní doby prodal Microsoft více než 11 milionů licencí Windows NT Workstation.

V laboratořích Microsoftu pokračuje vývoj operačního síťového systému budoucnosti pod kódovým označením Millennium. Microsoft zatím neoznámil, kdy bude „operační systém 21. století “ k dispozici pro testování a eventuelně používání.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku