Hlavní navigace

Compaq

1. 9. 1998

Sdílet

Tato společnost je poslední dobou přetřásána téměř ve všech IT i ekonomických médiích. Koupí Digitalu se stala...


Tato společnost je poslední dobou přetřásána téměř ve všech IT i ekonomických médiích. Koupí Digitalu se stala jednou z největších a získala řadu prvenství. Na rozdíl od celého odvětví rostl Compaq daleko rychleji (např. prodej PC stoupá o 6,5 %, ale prodej pécéček Compaq celosvětově o 36 %). Jak jsme vás v minulém čísle informovali, ředitelem „nového„ Compaqu zůstává Rudy Kozak, další členové vedení jsou po pěti z obou společností. Podle oficiálního vyjádření Compaq zůstává u klasického dealerského prodeje, pouze pro velké systémy bude místy používán prodej přímý.

myš



Dell ve střední Evropě
Dell EMEA oznámil vytvoření středoevropského regionu, zahrnujícího Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko a Českou republiku. Příjmy tohoto regionu vzrostly v prvním čtvrtletí o 62 procent -- na více než 1 miliardu dolarů, ale cíle jsou ještě vyšší. Proto se buduje regionální struktura, která bude optimalizovat zdroje a umožní větší koncentraci na potřeby zákazníků.

myš


Podle průzkumu
společnosti Xerox narostl v roce 95 počet stránek ve světově produkovaných dokumentech na 1,5 trilionu, což je 50% nárůst během pěti let. Je to trend naprosto opačný, než jaký se předpokládal při příchodu automatizace a elektronického zpracovávání dat. Přitom výdaje na tisk, práci, skladování, dopravu, úpravu a aktualizaci papírových dokumentů stojí firmy 200 mld. dolarů ročně. Průzkum též ukázal, že 85 % založených dokumentů již není nikdy použito, a 33 až 50 % je zastaralých.

myš


Budoucí kancelář
Rozšiřující se paleta LCD monitorů pro kanceláře budoucnosti (nebo bohatší současnosti) byla obohacena o nový typ společnosti SONY, s velikostí 15„. Nový monitor CPD-L150 je vybaven obrazovkou s jednodušší a dokonalejší kalibrací obrazu (plně automatická či přes OSD), lepším řešením odlesku a jasu. Pětikilový monitor můžete po odpojení stojanu třeba pověsit na zeď.

počítač



Motorola sjednocuje
všechny své telekomunikační divize pod Motorola Communications Enterprice. Vzápětí ohlásila plánované strategie: integrované telefony pro sítě CDMA a TDMA, GSM 900 a 1800, telefony pro satelitní síť Iridium, pagery, ale i malé radiostanice.

myš


Gigant přichází
Po fúzi A&A a TH systemu do skupiny CHS došlo v Čechách k takové centralizaci velkoobchodního prodeje, že přežijí jen ti nejsilnější nebo neskromnější. A tak společnost H&J Computers na domácí scéně vystřídá Actebis Computer -- německý gigant s 11 evropskými zastoupeními a loňským obratem 3,2 mld. marek. Společnost chce mimo jiné přinést na náš trh i vlastní značku počítačů a příslušenství -- Targa.

myš



Vše do jednoho
dokáže integrovat Acer v nové Extense 710 - CD-ROM, DVD, LS-120 mechaniku nebo pevný disk můžete opatrně zasunout do modulární šachty, přitom vedle je stále disketová mechanika. Notebook postavený okolo PII-233 může pracovat až s 192 MB paměti a 4 GB diskového prostoru. Displej je buďto 12,1“ DSTN, nebo 13,3“ TFT, obsluhuje jej 128bitová grafická karta s 2 MB VRAM.

počítač



Sun
Prodej stagnuje, ale novinky přicházejí -- obrat za druhé čtvrtletí tohoto roku stoupl o inflačních 13 %, ale zisk dosáhl historických 0,69 dolaru na akcii. Co se produktů týká, objevil se nový Sun Enterprice 250, který nabízí podporu intranetu, vzdálené správě a další vymoženosti velkých podnikových serverů, ovšem ve dvouprocesorovém provedení.

počítač



Digital UNIX
se dočkal již pod hlavičkou Compaqu rozšíření. Sada nástrojů pro Internet IASS 4.1 prošla sadou testů a zvyšuje výkon stávajících systémů, rovněž se zlepšila ovladatelnost.

disketa


Tisk z videa
vám umožní digitální videotiskárna Panasonic NV-MPD1, a nejen z videa, ale i z digitálních fotoaparátů s videovýstupem. Zde však možnosti tiskárny nekončí jak vidíte na obrázku, tiskárna má slot na PC karty, a tak může tisknout obrázky uložené na paměťových kartách typu Compact Flash, Smart Media apod.). Krom toho dokáže obrázky (z videovstupu) zdigitalizovat a na kartu uložit. Tiskárna je založena na termosublimačním principu s 16,7 mil. barev, fotku vyprodukuje za jeden a půl minuty.

počítač



Fujitsu a Xeon
Ani společnost Fujitsu nestojí stranou úprku za výkonem, a tak server s novým procesorem Intel Xeon na sebe nenechal dlouho čekat. Nový teamserver L800i obsahuje 1, 2 nebo 4 procesory a podporuje maximálně 4 GB paměti a 108 GB LVD disků přímo v sobě. Plně za provozu měnitelné jsou jak disky, tak i zdroj a větráky.

počítač


ProCA s cache
Osobní počítače BRAVE Classic je možné již nyní získat osazené novou řadou procesorů Intel Celeron s integrovanou L2 cache o velikosti 128 KB. Tyto procesory (dodávané zatím na frekvencích 300 a 333 MHz) jsou lepší v operacích s celými čísly, plovoucí čárkou a multimedii, přičemž umožňují držet cenu počítačů pod 30 000 Kč.

počítač


Creative Labs v Evropě
Světový výrobce multimédií otevřel ve Varšavě nové zastoupení pro střední Evropu a Rusko. Zastoupení, kde jsou v současnosti zaměstnáni čtyři lidé, poskytuje podporu 18 distributorům a dealerům v Polsku, České republice, Slovenské republice, Maďarsku, Rusku a na Ukrajině, což u nás znamená Expert&Partners, CHS/TH System a Datrontech Česká republika.

myš


UMAX a iMac
U nás největší dodavatel skenerů, společnost UMAX, ohlásila první skener se sběrnicí USB pro počítače Macintosh - Astra 1220U. Skener bude podporovat nový počítač Apple iMac™, ohlášený na srpen, stejně jako ostatní Macintoshe s nainstalovanou PCI USB kartou.

počítač


AMD si přivydělává
Společnost AMD oznámila novou sadu integrovaných obvodů pro bezdrátové telefony pracující v 900MHz digitálním rozprostřeném spektru, což je nejrychleji rostoucí segment bezdrátových telefonů na severoamerickém trhu. Tyto obvody umožní vytvářet mnoho různých produktů s využitím stejných prvků, díky integrované paměti ROM pro programování.

počítač


S/390 přes 1 000
Server IBM S/390 G5, model RY6, přesáhl v testech MIPS hodnotu 1 000 bodů. Jednalo se o model osazený 10 procesory a vylepšeným jádrem. Pokud vám to nestačí, můžete si 32 těchto strojů spojit Parallel Sysplexem a dosáhnout nějakých 30 tisíc MIPS. Další informace najdete na www.s390.ibm.com.

počítač



Byl pro vás článek přínosný?