Hlavní navigace

Copak chystá nVidia?

1. 12. 2007

Sdílet

Začátkem listopadu 2007 jsme měli možnost nahlédnout do zákulisí společnosti nVidia a dozvědět se, na čem zrovna ...


Začátkem listopadu 2007 jsme měli možnost nahlédnout do zákulisí společnosti nVidia a dozvědět se, na čem zrovna jejich marketingové oddělení, pardon, inženýři, pracují. Seznámili jsme se s navrženým standardem ESA, představeny byly nové high-endové čipsety a k vidění bylo také zapojení tří grafických karet 8800 GTX/Ultra v SLi režimu.
ESA je zkratka anglických slov Enthusiast System Architecture, což sice na první pohled naznačuje příslušnost k „horním deseti tisícům“ nicméně tomu tak není a tento standard by měl sloužit všem. Standard ESA totiž má podporovat monitoring počítačových skříní, napájecích zdrojů, nejrůznějších druhů chlazení a samozřejmě základních desek. Komunikačním kanálem se stane s největší pravděpodobností USB rozhraní s protokolem HID (Human Interface Device). Vše bude hlídat jednotná aplikace nVidia, do které budou sbírána data a ta budou posléze interpretována podle přání uživatele. Rozhraní bude využívat OpenGL,
Základní desky vybavené nadcházejícími čipsety sedmé generace nVidia, které budou brzy uvedeny na trh, již s tímto standardem počítají, a tak budou obsahovat minimálně tři pozice pro rozšíření USB (ESA ready) portů pro připojení dalších komponent podporujících tento standard. To bude mít za následek lepší přehlednost zapojení USB portů a jejich snadnější monitoring. „ESA ready“ napájecí zdroj bude muset obsahovat minimálně jedno teplotní čidlo, umístěné by mělo být poblíž nejvíce „topící“ součástky zdroje. Dále by měly být k dispozici obvody měřící napětí a proud procházející jednotlivými větvemi, nebudou chybět ani LED diody signalizující stav napájecího zdroje.
U počítačových skříní bude ESA standard vyžadovat minimálně dvě teplotní čidla, přičemž jedno bude muset být poblíž grafické karty. Stejně tak bude muset podporovat minimálně dva přídavné ventilátory s pulsním nebo napěťovým řízením otáček. Chybět nebude ani jedna LED dioda, která bude signalizovat stav čidel nebo indikovat vysoké teploty uvnitř počítačové skříně. Ve specifikaci ESA je myšleno i na vodní chlazení, ve kterém by měla být například indikace stavu vodní pumpy a dvě teplotní čidla.
Do standardu ESA se již nyní zapojilo mnoho významných producentů komponent, mezi ty nejznámější můžeme zahrnout společnosti zabývající se výrobou a návrhem základních desek Asus, Gigabyte, MSI, EVGA, XFX, dále pak společnosti vyrábějící chlazení a napájecí zdroje Thermaltake, Silverstone, Cooler Master, CoolIT, Ultra, Tagan a PC Power&Cooler, a konečně samotné výrobce počítačových sestav jako HP, Dell, Alienware, Falcon a Maingear. Kdo však na seznamu podporovaných společností chybí, je společnost Intel a AMD, což v současné době považujeme za hlavní nedostatek a úskalí celého projektu ESA. Jakmile se k tomuto sdružení nepřidá alespoň jeden výrobce mikroprocesorů, je docela možné, že celý projekt nezíská potřebnou podporu a nedokáže se prosadit.
Druhou představenou novinkou byly čipové sady nVidia řady nForce 7 pro procesory Intel a AMD. Jejich hlavní předností oproti předchozí šestkové řadě je podpora PCI Express 2.0 a 3-way SLi. První jmenovaná novinka přináší rychlejší datové přenosy a hlavně možnost napájení samotné grafické karty až do 150 W. To tedy znamená, že například u GeForce 8800 GT nebudeme muset napájet grafickou kartu pomocí externího kabelu. Druhou inovací je podpora třícestného SLi, to znamená zapojení a práce tří grafických karet GeForce 8800 GTX nebo GTS najednou. Toho bude dosaženo pomocí přídavného čipu nForce 200, který umí až 32 PCIe linek a bude připojený k severnímu můstku. O přesném rozložení linek budeme informovat, ale již nyní víme, že s procesory Intel bude možné dosáhnout 3? 16 PCIe linek, zatímco u procesorů AMD bude poslední slot disponovat pouze 8 PCIe linkami. Ostatní parametry jsou zachovány, neboť samotné čipsety jsou postavené na šestkové generaci.
Třetí představenou funkcí bylo samotné 3-way SLi – tedy systém se třemi grafickými kartami GeForce 8800 GTX/GTS. Využití tohoto zapojení se jeví jako nevelké, nicméně pokud disponujete 30" LCD displejem v kombinaci s napájecím zdrojem o výkonu minimálně 1 000 W a za rohem máte malou atomovou elektrárnu, použití těchto grafik pro vás jistě nebude problém. O všech technologiích jistě ještě uslyšíme a již v příštím čísle vám představíme první na nich postavené produkty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku