Hlavní navigace

Corel Paint Shop Pro Photo XI CZ

15. 7. 2007

Sdílet

Potřebujete grafický program s podporou různých formátů včetně JPG, RAW a schopnostmi úprav fotografií, včetně jejich třídění, archivace a vytvoření prezentací?

příloha_ovladnete_sva_data

Jak roste skupina aktivních uživatelů digitálních fotoaparátů, roste i potřeba po kvalitních programech pro jejich správu a úpravy. Noví uživatelé nemusí být sběhlí v práci s počítačem, očekávají jednoduché prostředí a pracovní postupy, které si snadno osvojí. Mnoho laických uživatelů nyní vlastní profesionální fotoaparáty s kvalitní optikou, ostrým obrazem a barevným rozsahem. Možná touží i po uměleckém projevu, za který získají uznání přátel. Jiní uživatelé ocení možnosti odstranění vad levnějších objektivů a redukci šumu fotografie. Velkým úkolem je také rychlost třídění a archivace fotografií, popřípadě vytvoření obrazových či audiovizuálních prezentací. Z těchto důvodů je kvalitní lokalizace kritickým momentem všech programů pro správu a editaci fotografií. Jak se jí zhostil Corel Paint Shop Pro Photo XI, který se nám dostal do rukou v české jazykové verzi?



Prostředí programu s Výukovým střediskem na levé straně

Nejprve si připomeňme některá fakta. Corel Paint Shop Pro Photo XI je kvalitní obrazový editor. Pracuje až s 16bitovým (na barevný kanál) RGB obrazem. Pro aplikaci některých i důležitých filtrů a většiny kreativních efektů (včetně deformací) je však nutné převést obraz do režimu 8 bitů na kanál. Dovede také načítat surové a barevně bohatší RAW formáty digitálních fotoaparátů, avšak ne všech. U ostatních si uživatel musí vystačit s JPG. Umí využívat skripty a dávkové zpracování fotografií. Disponuje všemi obvyklými funkcemi pro zpracování fotografií, přičemž některé jsou opravdu dobře vyřešené. Vcelku dobře například odstraňuje šum, fotografické vady a upravuje náladu snímku. Součástí pracovní plochy je okno browseru s náhledy fotografií.

Program je lokalizován podle mého názoru vcelku dobře. Občas lze sice nalézt nepřesnost, avšak nikoli kritickou. Pokud se zaměříme na panel Výukové středisko, který slouží zejména začínajícím uživatelům k výuce během práce, je překlad jasný a kvalitní. Práce s textem v obrázku, ať již plovoucím v bitmapě nebo vektorovým, je taktéž bez problémů.

Klasická nápověda pro Windows je také dobře přeložená. Nesporným plusem je, že ač používá odborné termíny, vždy je na vhodném místě vysvětluje.Na jednu skutečnost, která se sice lokalizace netýká, ale českých uživatelů spíše ano, bych ovšem rád upozornil: stařičké sharewarové verze PaintShopu vynikaly velkou rychlostí zpracování bitmapových obrazů. Také proto jsem si tento program zamiloval. I v XI. verzi oceňuji například rychlost zoomování a pohybování obrazem. Avšak pro aplikaci filtrů, ba i jen pro shlédnutí náhledu řady efektů musíte mít v případě mnohamegapixelových obrázků buď silnější počítač, nebo trochu trpělivosti.

Corel Paint Shop Pro Photo XI je dobrým pokračováním předešlých verzí PaintShopu a navzdory existenci řady konkurenčních programů má velkou skupinu uživatelů, kteří na něj nedají dopustit a jistě ocení též jazykovou lokalizaci.

K recenzi poskytla firma: Corel, www.corel.com/cz
Cena: 3 450 Kč včetně DPH

- - Pavel Korec

Byl pro vás článek přínosný?