Hlavní navigace

Čtveřice nových procesorů

1. 3. 2008

Sdílet

Oblast mikroprocesorů pro stolní počítače se neustále vyvíjí, a proto bychom byli schopni do každého čísla


Oblast mikroprocesorů pro stolní počítače se neustále vyvíjí, a proto bychom byli schopni do každého čísla časopisu PC World umístit alespoň dva zajímavé produkty. Minulý měsíc jsme si však dali od křemíkových zázraků pohov, abychom nabrali síly k recenzi hned čtyř nových produktů z mikroprocesorové říše. Vybrali jsme ty nejzajímavější modely, s nimiž se můžete na trhu v březnu 2008 setkat.

AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition

Začneme procesory společnosti AMD. Tento model je postaven na léty prověřené mikroarchitektuře AMD K8, disponuje dvěma jádry a určen je pro patice AM2 a AM2+. Mezi jeho přednosti patří snížená spotřeba čítající maximálně 65 W TDP (z velké části zapříčiněná 65nm výrobním procesem) a zejména možnost libovolně měnit násobitel procesoru, čímž se také zásadně odlišuje od starších modelů se stejným označením 5000+. Odemčený násobitel využijí především ti uživatelé, kterým nestačí nominální výkon tohoto CPU a chtějí jednoduše zvýšit pracovní frekvenci tohoto procesoru. Standardní pracovní frekvence 5000+ je 2 600 MHz při napětí 1,35 V, během testů se nám podařilo dojít až k hranici 3 100 MHz při 1,45 V a velmi dobrém chlazení. Výkon takto taktovaného CPU AMD je srovnatelný s výkonnějšími modely Intel Core 2 Duo. Nicméně od výrobce je zaručena pracovní frekvence pouze oněch 2 600 MHz, a proto se naše hodnocení bude upírat pouze na tuto frekvenci – bohužel nikde není zaručeno, že s jiným kusem tohoto procesoru lze dosáhnout stejných nebo alespoň podobných výsledků. Výkon Athlonu 64 X2 5000+ je sám o sobě srovnatelný s modelem C2D E6400, po navýšení frekvence se hranice posouvá až k C2D E6600 až E6700.

Verdikt

Mikroprocesor AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition, mimochodem dodávaný bez boxovaného chladiče, je vhodný především pro uživatele toužící po přetaktování. S trochou štěstí z něho lze vytvořit model X2 6000+, a to za cenu nepřevyšující 2 500 Kč. Z tohoto pohledu je Black Edition velmi zajímavý. Nicméně doba mikroarchitektury AMD K8 je pomalu, ale jistě za námi, a tak je nutno zdůraznit, že samotný výkon procesoru v defaultním nastavení není v porovnání s konkurencí nijak vysoký. Vhodný tedy může být do multimediálních či domácích počítačů, pro pracovní stanice bychom z hlediska stability doporučili se jakýmkoliv pokusům o navyšování pracovní frekvence vyhnout.
? pro přetaktování jako stvořený, strop daleko za 3 GHz hranicí, dobrý poměr výkon/cena
? absolutní výkon v porovnání s konkurencí
Cena vč. DPH: 2 380 Kč Poskytl: AMD Czech,
www.amd.com

AMD Phenom 9600 Black Edition

? možnost snadného přetaktování, nižší cena než konkurenční čtyřjádra
? nízký defaultní výkon, maximální frekvence revize B0 pouze 2,8 GHz
Cena vč. DPH: 5 860 Kč Poskytl: AMD Czech,
www.amd.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku