Hlavní navigace

Data běhající po elektřině

1. 12. 2007

Sdílet

Zdá se, jakoby se celý IT svět zbláznil do „bezdrátu“. Avšak ne každý dnes může těžit z výhod Wi-Fi. Ani im...


Zdá se, jakoby se celý IT svět zbláznil do „bezdrátu“. Avšak ne každý dnes může těžit z výhod Wi-Fi. Ani implementované technologie standardizované jako 802.11g nebo draft-N občas nejsou k naší plné spokojenosti schopné pokrýt celý byt nebo kancelář. A to je samozřejmě důvod, proč jsou výrobky jako například námi testované adaptéry DHP-301 od firmy D-Link (označované jako PowerLine HD Ethernet Starter Kit) stále oblíbenější. Namísto posílání dat přes bezdrátovou Wi-Fi síť můžete použít domácí elektrický rozvod.
Síťový kabel přiložený v balení k výrobku zapojte do volného portu vašeho routeru a druhý konec do portu jednoho z adaptérů. Ten se pak zapojí do standardní elektrické zásuvky. V další místnosti to samé proveďte s vaším PC, notebookem nebo Xboxem. Systém vám pak prostřednictvím rozsvícené trojice LED oznámí, že je všechno v pořádku. Pokud chcete zabezpečit spojení šifrováním nebo nastavit QoS, máte na CD-ROMu k dispozici jednoduchý konfigurační nástroj.
Při praktickém testu jsme jeden DHP-301 adaptér zapojili v ložnici v prvním patře a druhý v kuchyni. Abychom byli obzvlášť nepříjemní, zapojili jsme je oba do prodlužovaček a rozdvojek. Potíže jim to ale nečinilo. Na měření propustnosti jsme následně použili profesionální nástroj Ixia Qcheck a byli zvědaví, co produkty D-Linku s visačkou maximální rychlosti 200 Mb/s předvedou. Spojení jednotek DHP-301 ovšem příležitostně zvládalo maximálně 27 Mb/s, jednalo se přitom spíš o krátké periody.
I když zařízení D-Linku vypadá roztomile, je trochu velké a překrývá sousední zásuvky. Štítek s MAC adresou je připevněn na straně u zásuvky, takže musíte zařízení odpojit, abyste si ho mohli přečíst. Navíc se přístroj velmi zahřívá.

Verdikt

Všechen hardware typu PowerLine je poměrně drahý a u DHP-301 od D-Linku tomu není jinak. I když adaptéry DHP-301 fungují jednoduše, jejich výkon byl pro nás spíše zklamáním.
D-Link DHP-301
200Mb/s adaptéry pro přenos dat po elektrickém rozvodu, 10/100BASE-TX, konektory RJ-45, QoS, DES/3DES šifrování,
101 × 71 × 37?mm
Klady: vzhled adaptérů, instalace a konfigurace
Zápory: cena, nižší výkon
Cena vč. DPH: 4 595 Kč
Prodejce: D-Link,
www.dlink.cz
Hodnocení: 3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku