Hlavní navigace

Digitální léto ve vysokém rozlišení

1. 7. 2008

Sdílet

Pevný disk, flash paměť, nebo Blu-ray disk? Porovnávali jsme sedm digitálních kamer a známkovali jejich cenu, př...


Pevný disk, flash paměť, nebo Blu-ray disk? Porovnávali jsme sedm digitálních kamer a známkovali jejich cenu, přenosnost, kvalitu obrazu a funkce.

Stejně jako v případě MP3 přehrávačů z našeho testu na str. 30, i u digitálních kamer je zřetelný přesun od zařízení používajících pevný disk k přístrojům pracujícím s flash pamětí. Během několika let se flash paměť stala nejoblíbenějším paměťovým médiem a levnější, lehčí a fyzicky menší modely jsou dnes standardem.
Dříve, když jste chtěli něco menšího, co by se vám vešlo do dlaně, museli jste sáhnout pořádně hluboko do kapsy. Dnes je pravidlem, že větší modely jsou ty dražší a obsahují další novou technologii – Blu-ray disk.
Videa s vysokým rozlišením (HD) byla velkým příslibem let 2006 a 2007 a dnes, když už jsou vyřešené problémy s nahrávacími formáty (a HD DVD je venku ze hry), jsou na vzestupu kamery, které mohou nahrávat na Blu-ray.
To všechno jen potvrzuje známé pravidlo, že pro nákup nových technologií není vhodná doba nikdy. Jakmile si něco koupíte, okamžitě se objeví něco menšího, rychlejšího, levnějšího a vůbec mnohem lepšího.
Nicméně znalci v oblasti digitálních kamer věří, že budoucnost patří pevným zařízením pro vysoké rozlišení (bez přenosných částí). Zdá se, že nejspíše nebudete v budoucnu litovat, rozhodnete-li se mezi modely, které jsme hodnotili, pro některý z typů, k nimž se dají dokoupit přenosné mediální karty.
Dalším zřetelným pokrokem je Advanced Video Codec High Definition neboli AVCHD (vysoké rozlišení na pevném disku). Podporuje vysoké rozlišení 1 080i a 720p a navíc je bezztrátové, což znamená kvalitnější výsledný záznam. Musíte si ale dávat pozor na kompatibilitu s vaším oblíbeným video editorem.
Když nahráváte v HD, nevyhnutelně skončíte s obrovskými soubory. Pokud váš pevný disk už pod nákladem médií sténá, uvažujte o investici do externího pevného disku. 8 0383/TJi o

Canon HG10

Výborná hybridní kamera s vysokým rozlišením

Cena: 21 790?Kč

www.canon.cz
Kompaktní kamera Canon HG10 nabízí podporu pro microSD a obsahuje 40GB pevný disk, na který se vejde až 15 hodin HD 1080i videa. Pokud si zvolíte nastavení na nejvyšší kvalitu, sníží se maximální doba záznamu na pět a půl hodiny. Baterie vám stejně vydrží jen hodinu, takže nepočítejte s tím, že zaplníte celý pevný disk za jedno natáčení.
Součástí kamery je i velmi slušný 10? optický zoom, optický stabilizátor obrazu, díky kterému se ani s teleobjektivem na maximum nemusíte bát roztřeseného záznamu, a možnost snímání jednotlivých záběrů uprostřed video sekvencí. Kameře s vestavěným 3Mp Cmos snímačem to pár vteřin trvá, než se zahřeje; když ji necháte na standby, můžete natáčet už za vteřinu díky postrannímu tlačítku rychlého spuštění. Záběry si můžete komponovat a prohlížet na připojeném otočném 2,7palcovém širokoúhlém LCD displeji. Model do dlaně má kromě toho i výsuvný elektronický hledáček, takže i v ostrém slunci můžete dále natáčet. Automatické zaměřování je obecně rychlé a přesné, tlačítka jsou většinou dost velká a snadno přístupná. Přepínač z videa na jednotlivé záběry (až 3,1Mp) je ovšem umístěn poněkud nepohodlně. Na jednotlivé záběry budete také potřebovat microSD kartu, jelikož se fotografie nedají ukládat na pevný disk společně s videem.
Za tuto cenu by se dala očekávat možnost mechanického zaostřování, ta ovšem chybí. Vaše videa budou ještě „pohlednější“, když si zvolíte vestavěný režim Kino, s jehož pomocí v kombinaci s rychlostí 25 obrázků za vteřinu progresivního nahrávání docílíte u vašich digitálních záběrů filmového efektu. Záznam má přirozené (i když teplé) barvy, automatické vyvažování bílé vám zaručí kvalitní obraz v širokém spektru světelných podmínek. Kvalita zvuku při přehrávání na stereo reproduktorech je průměrná. I přes zmíněné připomínky nabízí HG10 solidní výkon.

Hitachi DZ-BD7HE

První kamera zaznamenávající na Blu-ray

Cena: 31 500?Kč

www.hitachi.cz
DZ-BD7HE od Hitachi zapisuje HD video přímo na Blu-ray disk a 4,3Mp fotografie na SD kartu, která se zasunuje ze strany. Proto je kamera od Hitachi ze všech testovaných modelů nejrozměrnější, i když se to poměrně úspěšně snaží maskovat stylovým aerodynamickým designem.
Je to také jediný model, který umožňuje použití přenosných nahrávacích médií, takže pokud nenahráváte přímo na 30GB pevný disk, kamera při natáčení tiše vrčí a jemně vibruje. Je zpětně kompatibilní s DVD, čímž jsou vyloučeny jakékoli problémy s kompatibilitou, ovšem poněkud to popírá smysl nákupu HD modelu.
Při použití v DZ-BD7HE se na Blu-ray disk vejde pouze 60 minut full HD nahrávek; pevný disk zvyšuje kapacitu na čtyři hodiny. Nezapomeňte se ujistit, kterou možnost jste zvolili, a to dříve, než začnete nahrávat.
Video i fotografie můžete komponovat buď s pomocí otočného 2,7palcového širokoúhlého LCD displeje, nebo – stejně jako u Canonu – ve výsuvném elektronickém hledáčku. Pro nahrávání na pevný disk jsou ve výbavě kamery HDMI, AV a USB 2.0 kabely.
Při testu se ukázalo, že při přejíždění od jednoho objektu k druhému se u Hitachi pomalu přizpůsobuje zaostření. Při používání různých možností manuálního vyvažování bílé jsme získali věrnější výsledky než s automatem. S miniaturním joystickem umístěným na obrazovce, kterým se můžete přesunovat mezi jednotlivými možnostmi, se manipuluje dosti nešikovně, chybí také optický stabilizátor obrazu. Kamera nabízí matoucí množství nahrávacích možností.
Při slabém osvětlení patří Hitachi mezi testovanými kamerami bohužel mezi ty nejhlučnější a její objektiv má užší záběr než všechny ostatní. Barvy jsou sice živé, ale mnohem teplejší než ve skutečnosti, zvuk zní poměrně dutě.

JVC Everio GZ-HD3

Pevný disk, SD karta, vynikající obraz

Cena: 21 990?Kč

www.skodafoto.cz
Stejně jako produkt z nabídky Panasonicu, i JVC GZ-HD3 je kvalitní kamera postavená na pevném disku a třech CCD prvcích. Tento nejnovější 1 080i model se může chlubit i 60GB pevným diskem – další společná vlastnost s Panasonicem.
Pro ty, kdo si své nahrávací možnosti rádi nechávají otevřené, podle toho, jestli chtějí natočit souvislou epizodu nebo jen zachytit prchavý okamžik, je zde možnost doplňovat a zvyšovat objem paměti pomocí SD karet. To je vítaná součást vybavení, vzhledem k tomu, že mnoho lidí dnes videokamery používá nejen k natáčení videa, ale i pořizování digitálních fotografií. JVC pro fotografování nabízí pouze 2Mp CCD. Musíte ovšem plánovat předem – při používání stativu se u GZ-HD3 k otvoru na SD kartu nedostanete.
Součástí výbavy je 10? optický zoom (který lze digitálně prodloužit až na olbřímí 200?) skrývající se pod profesionálně vyhlížející clonou proti bočnímu světlu, aby vás přiblížil k akci. V ruce působí kamera kompaktně a pevně. Líbila se nám i elegantní černá povrchová úprava.
Ovladače GZ-HD3 reagují rychle. Otevřete ovládacím kolečkem 2,8palcový širokoúhlý LCD displej a za pár vteřin můžete začít natáčet. Nesmíte si ale předtím zapomenout otevřít posuvnou krytku objektivu.
Pokud bychom měli mít nějakou provozní připomínku, pak je to chybějící kabel HDMI. Co se týče výkonu, udělalo na nás JVC dojem čistým zvukem ve stereo kvalitě. Automatickému zaostřování to sice chvíli trvá, než se při přejíždění z jednoho objektu na druhý přizpůsobí, ale kvalita reprodukce obrazu při špatném osvětlení je potěšující. Například obývací pokoj osvětlený večer obyčejnou žárovkou s wolframovým vláknem zachytila kamera v podivuhodně živých barvách. S JVC GZ-HD3 lze rovněž pořídit fotografie v lákavé kvalitě.

Panasonic HDC-SD9

Kompaktní 3CCD kamera na SD karty

Cena: 22 995 Kč

www.panasonic.cz
Maličký Panasonic HDC-SD9, uznávaný pro své tři CCD snímače, je ve srovnání s ostatními testovanými modely poloviční, částečně proto, že upřednostňuje ukládání na SD paměťové karty. Panasonic před nedávnem uvedl na trh 32GB SDHC kartu. Kamera má také rychlé reakce. Zasuňte čtvercovou baterii do otvoru v zadní části kamery, otevřete LCD displej, vklouzněte prsty do popruhu a můžete okamžitě točit. Aby se v mezních polohách 10? zoomu obraz netřásl, má Panasonic s 25obrázkovým progresivním nahráváním zabudovaný optický stabilizátor obrazu, který vyrovnává chvění ruky. Služba Intelligent Shooting Guide (inteligentní průvodce natáčením) varuje nezkušené uživatele, když je slabé světlo, nebo když přejíždějí mezi objekty příliš rychle. Pro fanoušky domácího kina je tu také zvuk v prostorovém formátu Dolby Digital 5.1, a to díky směrovému mikrofonu opatřenému zoomem, který se umí zaměřit na vybraný objekt a potlačit zvuky v pozadí. K výbavě patří i HDMI výstup.
Když budete s Panasonicem SD9 fotografovat, jistě oceníte užitečnou funkci detekce obličeje. Za povšimnutí stojí i velice kvalitní objektiv Leica.Exkluzivní funkce Digital Cinema Colour má napodobovat bohatou škálu odstínů hollywoodských filmů. Při přehrávání na televizi kompatibilní s xv barvami (např. modelová řada Viera od Panasonicu) získáme širší spektrum barev než u běžně natočených videí. Otevřete si displej a můžete okamžitě natáčet (za 0,6 vteřiny). Při slabém osvětlení nedosahuje HDC-
-SD9 tak dobrých výsledků jako ostatní testované kamery a ani celková kvalita záběrů není stejně ostrá. Automatické vyvažování bílé je také nevyrovnané a zvuk nezní tak „plně“, jak bychom si přáli. Chcete-li takto miniaturní kameru, musíte tomu obětovat něco z kvality, ale když vezmeme v úvahu, jak snadno se ovládá a jak rychle reaguje, mnozí tuto oběť rádi podstoupí.

Sanyo Xacti HD700

Hybridní „stylovka” pro celou rodinu

Cena: 9 700?Kč

www.megafoto.cz
Sanyo XACTI HD700 je hybridní HD videokamera a 7,1Mp fotoaparát ukryté ve velice kompaktním a trendy obalu, připomínajícím zbraně ze Star Treku včetně „pistolové“ rukojeti. Nabízí kompatibilitu s iMovie 08 a v našem testu patří k těm levnějším modelům.
U HD700 je sice inzerována HD kvalita obrazu, ale ve skutečnosti jsou videa s rozlišením 720p a frekvencí 30 obr./s spíše HD ready než full HD. Mezi další důležité funkce patří například 5??optický zoom, vestavěný blesk či obrazová stabilizace – ta je elektronická a ztratí se při ní některé drobné detaily. Díky jednoúčelovým, vedle sebe umístěným tlačítkům pro přepínání z jednotlivých snímků na video dokáže HD700 používat i malé dítě. Centrální ovladač dokonce připomíná herní joystick a v základním režimu je rozsáhlá nabídka možností omezená na minimum. Dávejte ale pozor, abyste nestrčili prsty před objektiv. Pro pevné držení by se hodila pogumovaná rukojeť.
Obrázky se zaměřují a prohlížejí pomocí otočného 2,7palcového širokoúhlého displeje Xacti. Dokáže rotovat o 285 stupňů, což oceníme, když chceme něco zaměřit z náročného úhlu, nebo když ostré sluneční světlo snižuje viditelnost. Video i fotografie se ukládají na SD, případně SDHC kartu (posledně jmenovaná má vyšší kapacitu). Kamera nemá interní pevný disk, takže se paměť dá snadno rozšiřovat.
Kvalita obrazu je však jen přijatelná. I když jsou snímky vyrovnané, přímo z kamery jsou trochu měkké – barvy jsou vybledlé a dosti nerealistické (pleťové odstíny jsou výrazně zabarvené do fialova) a na záběrech zblízka vzniká problém s červenýma očima. Stereo zvuk je kvalitní a díky absenci přenosných částí při provozu neruší žádný nepatřičný hluk. Lehoučká Xacti má atraktivní vzhled a na veřejnosti přitahuje zvědavé pohledy. Nejlepší asi bude dívat se na ni jako na zábavnou hračku.

Sony Handycam HDR-TG3

Poklad do kapsy s výbornou optikou

Cena: 21 790?Kč

www.sony.cz
Sony svou kameru HDR-TG3 prodává jako „nejmenší a nejlehčí HD videokameru na světě“. Minimální rozměry 32 ? 63 ? 132?mm a váha pouhých 240?g tento slogan naplňují.
Miniaturní velikost HDR-TG3 umožňuje výměna tradičnější MiniDV kazety za maličkou kartu Memory Stick Pro Duo. Při nákupu je kamera vybavená slušně velkou 4GB paměťovou kartou, která stačí přibližně na půl hodiny HD záznamu.
HDR-TG3 není jen malá: také dobře vypadá. Je vyrobená z titanu odolného proti poškrábání, s 2,7palcovým dotekovým LCD displejem. Ten obstarává většinu funkcí, takže tělo kamery zůstává poměrně nezaplněné.
Přestože ovládacích prvků je na kameře minimum, schovává se na ní spousta zásuvek schovaných pod krytkami, dokonce má i vestavěný HDMI výstup, takže ji můžete přímo napojit na HD televizi.
HDR-TG3 nahrává 1 920 ? 1 080 full HD video a dá se používat i jako 4Mp fotoaparát. I během natáčení dokáže fotografovat 2,3Mp snímky. Optický systém je od Carl Zeiss s 10? zoomem.
Přestože je délka záznamu kvůli malým rozměrům nesrovnatelně kratší než u větších a profesionálnějších modelů, zapůsobila na nás jeho kvalita. To je o to pozoruhodnější, že nás ještě nikdy žádná kamera „na výšku“ kvalitou obrazu neoslovila.
Součástí kamery je i efektní funkce detekce obličeje, která je mnohem užitečnější, než byste snad čekali. Automaticky přizpůsobuje zaostření, clonu, vyrovnává barvy a odstín pleti. Kamera zůstala zaostřená, i když jsme sledovali několik lidí pobíhajících po místnosti.
Nahrávání na paměťovou kartu poskytuje další výhodu – TG3 je připravená k natáčení, jakmile odklopíte displej.

Samsung VP-HMX20C

HD bez kompromisů

Cena: 18 490?Kč

www.samsung.cz
Na rozdíl od předchůdkyně (HMX10) disponuje vyspělá „dvacítka“ již plným HDTV rozlišením – tedy režimem Full HD. Produkt nabízí ladné tvary i pěkné barevné provedení, možná bude mrzet, že nenabízí hledáček – s kamerou lze natáčet pouze s použitím výklopného širokoúhlého 2,7" LCD panelu. Naopak potěší masivní objektiv s výrazně nadstandardním průměrem a automatickou krytkou. Kamerka je vybavena snímacím čipem CMOS s rozlišením 6,4 Mpx. Plné rozlišení snímače však využijete jen pro pořizování fotografií, přičemž snímky jsou pro běžného uživatele kvalitativně zcela dostačující (maximální rozlišení 3 264 × 2 448), potěší i integrovaný blesk. V souvislosti s režimy videa je nutné Samsung výrazně pochválit. Dostupné jsou formáty 1 920 × 1 080/25p (Full HD progresivní režim), 1 920 × 1 080/50i (Full HD prokládaný režim), 720 × 576/50p (SD – standardní rozlišení s padesáti progresivními snímky za sekundu). Kamera má speciální režim pro pořizování zpomalených záběrů. S touto funkcí si můžete užít spoustu legrace, video se totiž zachycuje se snímkovou frekvencí 250 fps (snímků za sekundu), takže při přehrávání 50 fps je pohyb pěkně plynulý, ale přitom 5× zpomalený, při 25 fps pak 10?. To je slušný základ pro editaci videa a nezkazí to ani maximální možná délka zpomaleného záběru ve výši 10 sekund a v rozlišení pouze 448 × 336 bodů. Pěkně vypadají zpomalené záběry letícího hmyzu či rychle se pohybujících předmětů a lidí. Data se ukládají do interní 8GB flash paměti kamery, kterou je možné rozšířit SD HC nebo MMC Plus kartami. V nejvyšší HD kvalitě se na
8 GB vtěsná asi 70 minut záznamu. Více pak ve volitelném nižším rozlišení videa, na výběr jsou režimy Super Fine, Fine a Normal v normě HD a obdobné šablony pro SD (PAL). Například při standardu Normal pojme interní 8GB paměť až dvě hodiny HD videa. Natáčení usnadňuje 10? optický zoom, elektronická stabilizace obrazu i 2,7" 16 : 9 LCD dotykový displej. Ovládání je vcelku intuitivní a dotykový systém tomu výrazně napomáhá. Na závěr musíme ještě pochválit, že lze pořizovat fotografie i v průběhu natáčení videa, stejně jako HDMI rozhraní. Některé zákazníky potěší dokovací kolébka, jiné ne, protože ji budou považovat za něco navíc při cestování. Celkově považujeme kameru za nadprůměrný produkt.
Rozlišení videa/
/fotografií

Formáty

Velikost LCD/
/rozlišení LCD

Optický zoom

Paměťová média

Výstupy

Rozměry/
/Váha
Canon HG10

1 080i

AVCHD, JPEG

2,7 palce

10?

40GB pevný disk, MicroSD

HDMI, USB

81 ? 75 ? 129 mm

www.canon.cz

(1 920 ? 1 080)


211 000 pixelů




505 g

21 790 Kč včetně DPH

2,8 Mp







Hitachi DZ-BD7HE

1080i

AVCHD, JPEG

2,7 palce

10?

30GB pevný disk, Blu-ray disk, DVD, SD

HDMI, USB

80 ??87 ? 165 mm

www.hitachi.cz

(1 920 ? 1 080)


211 300 pixelů




630 g

31 500 Kč vč. DPH

4,3 Mp







JVC Everio GZ-HD3

1 080i

MPEG2, JPEG

2,8 palce

10?

30GB pevný disk, Blu-ray disk, DVD, SD

HDMI, USB

80 ? 87 ??165 mm

www.jvc.cz

(1 920 ? 1 080)


211 300 pixelů




585 g

21 990 Kč vč. DPH

2 Mp







Panasonic HDC-SD9

1 080i

AVCHD, JPEG

2,7 palce

10?

SD, SDHC

HDMI, USB

65 ? 67 ? 126 mm

www.panasonic.cz

(1 920 ? 1 080)


300 000 pixelů




275 g

22 995 Kč vč. DPH

2,1 Mp







Sanyo Xacti DMX-HD700

720p

MPEG4, JPEG

2,7 palce

5?

SD, SDHC

HDMI, USB

75 ? 35 ? 109 mm

www.megafoto.cz

(1 280 ? 720)


230 000 pixelů




189 g

9 700 Kč vč. DPH

7,1 Mp







Samsung VP-HMX20C

1080i

MPEG4, JPEG

2,7 palce

10?

8GB flash interní,
MMC+/SDHC

HDMI, USB

66 ? 67 ? 139 mm

www.samsung.cz

(1 920 ? 1 080)


230 000 pixelů




458 g

18 490 Kč vč. DPH

7,1 Mp







Sony Handycam HDR-TG3

1 080i

AVCHD, JPEG

2,7 palce

10?

4GB Memory Stick Pro Duo

SD, MS, MS Pro, MS Duo, CF

32 ? 63 ? 132 mm

www.sony.cz

(1 920 ? 1 080)


211 200 pixelů




240 g

21 790 vč. DPH

4 Mp






SLEDUJTE HD VIDEO NA HD TELEVIZI

Jakmile si pořídíte jednu z těch nablýskaných HD kamer, které jsme testovali, nebudete se moci dočkat, až uvidíte výsledky. Stačí pár základních úprav a můžete své HD video nahrávky sledovat na HD televizi. Nejnovější extender boxy k multimediálním centrům to už umí bezdrátově, přes Xbox 360 nebo PS3 pak můžete přetáhnout video přímo z počítače do televize.
Vyzkoušeli jsme několik možností s nahrávkami pořízenými videokamerou Sony HDR-TG3. Náš filmový opus jsme nahráli na Sony Memory Stick, pak jsme ho trochu sestříhali a přidali titulky pomocí editovacího softwaru Roxio Blu-ray, který Sony dodává spolu s kamerou.
V tomto okamžiku by samozřejmě bylo možné vypálit upravený záznam na Blu-ray disk, ale jelikož natočené scény s tančícím čínským drakem trvaly pouhých pět minut, přišlo nám hloupé vyplácat na ně disk, na který by se vešlo několik hodin HD videa.
Místo toho jsme se rozhodli tyto dramatické záběry shlédnout přes bezdrátový router Belkin N1 a extender k multimediálnímu centru DMA2200 od Linksys. Ten se zapojí do video nebo HDMI portu na HD televizi a pak ho můžete ovládat přes drátové nebo bezdrátové síťové nastavení. K tomu, aby multimediální centrum Windows rozpoznalo extender box, potřebujete klíč. Vista s tím neměla problém, ale běžně jsme naráželi na potíže s rozpoznáváním sítí a hardwaru multimediálním centrem.
Na okamžité použití, kdy si nastavíte Windows, extender box a HD televizi, abyste se podívali na nahrávku, kterou jste právě pořídili svou novou videokamerou a těšíte se, že ji ukážete protagonistům, kteří v ní účinkují, to ale funguje dobře.
Jak už jsme zmínili výše, ti, kdo vlastní herní konzolu, mají po ruce rovnou způsob, jak si své nahrávky prohlédnout. Pokud používáte starší 802,11g bezdrátovou síť, vězte, že když upgradujete router, zaznamenáte velký rozdíl. Ethernetové nebo HomePlug sítě poskytují solidní základ pro streamování HD videí.

Byl pro vás článek přínosný?