Hlavní navigace

FastStone Image Viewer 2.5

1. 6. 2006

Sdílet

Licence: freeware Domovská stránka: www.faststone.org FastStone Image Viewer je jednoduchý, ale rychlý, stabilní a ...


Licence: freeware
Domovská stránka: www.faststone.org

FastStone Image Viewer je jednoduchý, ale rychlý, stabilní a uživatelsky přívětivý prohlížeč obrázků. Pracuje také jako grafický editor: umí odstranit efekt červených očí, zvládne zaslat obrázky e-mailem, provede obdélníkové, kruhové a elipsové výřezy i výřezy podle ruky, změnu velikosti, otáčení a úpravy barev, obrázky dokáže i vzájemně porovnávat a také konvertovat grafické formáty. Jeho intuitivní celoobrazovkový režim poskytuje rychlý přístup k informacím EXIF. I při prohlížení na celé obrazovce můžete s obrázkem pracovat a používat i ostatní příkazy. FastStone Image Viewer k tomu používá metodu skrytých nástrojových lišt, které zobrazíte najetím kurzoru myši na některý ze čtyř okrajů obrazovky. Podle toho, kterého okraje se dotknete, zobrazíte jinou lištu s určitou skupinou nástrojů.
Soubory videa (formátů AVI, MPG, MPEG, WMV a MOV) zobrazí jako miniatury, dvojité kliknutí na miniaturu pak videosoubor přehraje. Pomocí Image Vieweru můžete vytvořit slideshow s více než 150 přechodovými efekty, prezentaci lze podbarvit hudbou ve formátu MP3, WAV, MIDI a WMA. S programem snadno vytvoříte stínové efekty a popisky k obrázkům, vložit můžete text, čáry, elipsy, obdélníky, šipky a vodoznak. Samozřejmá je výbava funkcemi Undo a Redo (Zpět a Znovu), zahrnutá je i podpora středového kolečka myši.

FTP Voyager 12.3.0.1

Licence: shareware, 39,95 USD
Domovská stránka: www.RhinoSoft.com

FTP Voyager americké firmy Rhino Software vyniká několika zajímavými vlastnostmi a funkcemi, které v běžných FTP klientech nenalezenete. Mimo standardních funkcí zajišťujících přenos souborů mezi místním počítačem a vzdáleným internetovým serverem je vybaven např. patentovanou funkcí zv. Pending Folder Locking. Ta funguje tak, že na lokálním PC vyberete složku obsahující soubor, který chcete přenést, a program automaticky otevře stejnou složku na vzdáleném počítači. Přenos je pak snadný a rychlý. FTP Voyager podporuje navázání přerušeného stahování: po novém připojení pokračuje od místa, kde přenos skončil, resp. nabídne možnost nahrát data znovu. Dokáže rozpoznat jednotlivé typy přenášených souborů a podle nich sám nastaví mód přenosu. MLST a MLSD jsou dva FTP příkazy, sloužící k poskytování podrobných, standardizovaných výpisů adresářů bez ohledu na základní operační systém. Unixovým systémům tyto příkazy umožní poskytnout podrobné informace o souborech, bez ohledu na jejich stáří. Pokud vzdálený server podporuje funkci XCRC, zkontroluje FTP Voyager obsah souborů na serveru, čímž je zajištěna jejich čitelnost na webových stránkách, které případně spravujete. Je to rovněž pokud vím jeden z mála klientů, který používá šifrování S/Key. Rovněž podporuje 128bitové SSL i SSH šifrování a je plně HIPAA kompatibilní.
Dokáže používat doplňky (add-ons), které zvyšují funkčnost programu. Firma doporučuje kombinaci dvou svých produktů: FTP Voyager a populární Serv-U, jimiž lze dosáhnout významného rozšíření funkcí a vlastností. Např. možnost zvolit zobrazení miniatur je ideální pro pohodlnou práci s grafickými soubory. Samozřejmostí je použití metody drag and drop ve všech oknech, včetně jednotlivých sessions. K dispozici je i vzájemná synchronizace souborů a složek na FTP serveru s obsahem složek na pevném disku lokálního počítače.
Okno aplikace obsahuje tři samostatné, uživatelsky nastavitelné nástrojové lišty: jednu hlavní, globální, druhou pro okno místního disku a třetí pro okno vzdáleného serveru. Pro vzhled programu lze vybrat ze stylů Windows XP, Office 2003 a některých dalších. Ke správě a konfiguraci všech připojení slouží tzv. FTP Site Profile Manager. Kromě možnosti specifických nastavení pro stránky, které spravujete, dokáže tato nastavení importovat z jiných FTP aplikací.

Synchromat 3.4.4

Licence: shareware, 29,95 USD
Domovská stránka: synchromat.com

Není těžké podle názvu uhádnout, že Synchromat je utilita určená k synchronizaci obsahu složek či souborů. Synchronizuje data na disku vašeho PC, zahrnout do této synchronizace dokáže i výměnná zařízení (disketu, CD, DVD...), přenosné počítače, počítače v síti, vzdálené servery (FTP) či digitální fotoaparáty. Hodí se k synchronizaci dokumentů, knihoven fotografií a MP3 souborů, kontaktů, e-mailů apod. Používá algoritmy, jejichž činnost se již neodvíjí od systémového času počítače. Všechny změny zaznamenává do své databáze. Synchronizace může být spouštěna ručně nebo automaticky, může být jednosměrná (všechny cílové složky se stanou přesnými kopiemi zdrojové složky) nebo obousměrná (po synchronizaci budou mít všechny složky stejný obsah). Synchronizovat můžete i více složek najednou, jestliže potřebujete, aby všechny složky měly stejný obsah. Automatická synchronizace pracuje tak, že monitoruje změny v souborech, a když nějakou změnu zaregistruje, spustí projekt. K automatické synchronizaci můžete použít také Plánovač úloh systému Windows. Potřebujete-li synchronizovat jen určité soubory nebo určitého typu, používá k tomu Synchromat pokročilé volby. Soubory a složky mohou být vybrány podle názvu, cesty, atributů, času modifikace, velikosti atd. Synchromat je spolehlivý, přehledný a snadno ovladatelný program. Velkou výhodou pro mnohé, zvláště pak začínající uživatele je vícejazyčné uživatelské rozhraní: je přeložen do 41 jazyků včetně češtiny. Může jej používat každý, kdo má na svém počítači operační systém Windows.


Smart Backup 3.0.0.388

Licence: shareware, 29,95 USD
Domovská stránka: www.objectrescue.com

Přechod firmy OnlimeMedia pod ObjectRescueCom, firmu zabývající se vývojem softwaru pro obnovu a zálohování souborů, výrazně prospěl programu SmartBackup. Již verze 2.2, která byla uvolněna už pod hlavičkou nové firmy, přinesla první výrazné změny, především ve způsobu ovládání programu. Zásadním obratem je však poslední verze 3.0, jež přinesla několik zcela nových funkcí.
Jednou z nich je schopnost zálohovat soubory přímo na vzdálených serverech (FTP). Nový je také unikátní SmartDetect, funkce, která spolupracuje s flash diskem: stačí jej zasunout do USB portu a zálohovací procedura se spustí automaticky. Pro komprimaci zálohovaných souborů SmartBackup nyní umožňuje použít metod 12 externích programů (ARJ, ACE, RAR, TAR, ZIP...). Nová verze také disponuje pokročilou kryptografickou ochranou dat: můžete vybírat ze tří zabudovaných šifrovacích algoritmů 3DES, DES a RC4. Zcela mimořádnou vlastností je možnost automatického spuštění zálohy při každé změně obsahu definované zdrojové složky, jinými slovy: SmartBackup je schopen zálohovat i soubory, s nimiž právě pracujete (průběžné zálohování). Stejně tak ihned zálohuje každý soubor, který ve zdrojové složce vytvoříte a uložíte. SmartBackup rovněž nabízí uchování starších verzí souborů: místo jejich přepsání je postupně přesouvá do zvláštní složky, určené pro archivaci. Její název a umístění lze určit stejně jako počet uchovávaných verzí. Potřebujete-li, aby složka, do které zálohujete soubory, měla vždy přesně stejný obsah jako složka zdrojová, nastavíte typ zálohování Přesné kopírování a SmartBackup v cílové složce vymaže soubory, které zdrojová složka neobsahuje. Nechcete-li ztratit ani tyto soubory, program stejně jako v předchozím případě odstraňované soubory přesune do další speciální složky, která archivuje smazané soubory. O nic tedy v žádném případě nepřijdete.
Vytvořen může být neomezený počet projektů, přičemž mohou běžet i současně. Zálohovací projekty lze před destruktivním působením ostatních uživatelů zabezpečit heslem. Možnosti zálohovacích projektů lze rozšířit použitím tzv. proměnných. Spouštění záloh a konfigurace podmínek je možná i z příkazové řádky. O běhu záloh může být uživatel informován vizuálně i akusticky, podle vlastního výběru. SmartBackup vede o všech svých činnostech podrobný zápis (protokol), i ten lze uživatelsky nastavit. Program obecně nabízí bohaté možnosti nastavení pro plánovaná spouštění projektů, využít lze přitom i vestavěného plánovače úloh systému Windows. Vícenásobná filtrace souborů, podpora konvence UNC a hardwarových profilů, práce v počítačové síti to jsou další z mnoha zajímavých funkcí programu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.