Hlavní navigace

Firefox překonal hranici 20?%

1. 12. 2008

Sdílet

Internetový prohlížeč Mozilla Firefox prolomil magickou dvacetiprocentní hranici podílu na trhu. Suverénně největš...


Internetový prohlížeč Mozilla Firefox prolomil magickou dvacetiprocentní hranici podílu na trhu. Suverénně největší díl koláče sice stále náleží Internet Exploreru od Microsoftu, i tak se pro Firefox jedná o velmi solidní úspěch. Nejvíce uživatelů Firefoxu pochází z Evropy, a to přes 44?%. Druhé jsou USA s 33,6% podílem. Region Asie se drží poněkud nečekaně zpět, uživatelů Firefoxu je zde totiž jen 12,2?% z celkového počtu. Je pravděpodobné, že podíl Firefoxu na trhu bude narůstat i nadále, stejně jako u dalších alternativních prohlížečů, a to vše na úkor Internet Exploreru.

Asus N20A



Společnost Asus představila notebook Asus N20A s úhlopříčkou displeje 12,1" a netradičním zobrazovacím poměrem 15 : 9, což se projevilo také na hodnotě rozlišení 1 280 × 768 pixelů. Nejedná se však o stroj z kategorie netbooků, staví totiž na platformě Centrino 2 a disponuje možností volby procesoru z řady Core 2 Duo (T9400/P8600/P7350/T5850). K dispozici je dále 2–4 GB operační paměti a pevný disk s kapacitou od 160 do 320 GB. Výrobci se do takto malého notebooku podařilo vtěsnat i DVD vypalovačku a webovou kameru, jež má pro Asus klasické rozlišení 1,3 MPx.

TrustPort PC Security 2009



Společnost TrustPort oznamuje vydání TrustPort PC Security 2009 a TrustPort Antivirus 2009. Do prodejní sítě vstupují od začátku listopadu a podobně jako předchozí verze budou k dispozici s licencí pro 1, 3 a 5 instalací nebo v multilicenci pro větší počet pracovních stanic v síti.
TrustPort PC Security je řešení poskytující ochranu počítače a dat v něm uložených proti rizikům, přicházejícím zejména z prostředí internetu. Antivirus a antispam chrání proti škodlivým kódům, tedy proti virům či spywaru, a blokuje nevyžádanou poštu; osobní firewall dohlíží na veškerou komunikaci mezi počítačem a internetem. Řešení nabízí antivirovou kontrolu na vyžádání, prověřování souborů při jejich otvírání, on-line kontrolu dat stahovaných z internetu.
Součástí TrustPort PC Security jsou moduly pro šifrování dat, využití elektronického podpisu, nevratná skartace citlivých dat. Software má inovované grafické rozhraní s přepracovanými ikonami. Výchozí vzhled lze kdykoli nahradit některým ze stovek dalších vzhledů, které jsou volně ke stažení na internetu.
Nově lze kontrolovat příchozí a odchozí internetovou komunikaci pomocí interaktivního rozhraní osobního firewallu. To se aktivuje v případě neznámého spojení a nabízí spojení zakázat, povolit nebo vytvořit trvalé pravidlo. Uživatelé pracující na více počítačích uvítají možnost vytvoření mobilní verze antiviru na USB klíčence. Další novinkou je záchranný disk, který si uživatel předem vytvoří a použije k zotavení zavirovaného počítače.
Ze zásadních novinek jmenujme ještě dvojí uživatelské rozhraní (pro pokročilé a pro začátečníky), antiphishingový modul a automatické skenování výměnných médií. Většina zmíněných novinek, například rodičovský zámek, nový vzhled, mobilní antivirus či dvojí rozhraní, se týká také kompaktního produktu TrustPort Antivirus 2009. Ten je určen uživatelům, kteří vyžadují antivirovou, antispywarovou a antispamovou ochranu, ale nepoužijí ostatní nástroje celého bezpečnostního řešení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku