Hlavní navigace

FormFiller 3.0

1. 5. 2007

Sdílet

Skoncujte s papírovými formuláři FormFiller je univerzální pomocník, obsahující desítky předhotovených ofic...


Skoncujte s papírovými formuláři


FormFiller je univerzální pomocník, obsahující desítky předhotovených oficiálních elektronických formulářů, které vám umožní vyplnit a vytisknout pro pozdější použití. Na trh se dostává ve třech verzích: Light, Standard a Professional. V základní verzi najdete všechny potřebné funkce pro práci s formuláři, včetně možnosti jejich vytváření. Verze Standard navíc obsahuje možnost načítání dat do formulářů z některého z databázových systémů a umožňuje uživateli hromadný tisk těchto formulářů. Verze Professional poté disponuje tiskovým procesorem (sledování rozsáhlých tiskových úloh), schopností generovat čárové kódy a vytvářet strukturu databáze podle vytvořeného formuláře.
Instalace programu probíhá velmi svižně. Po spuštění je pracovní plocha rozdělena na dvě části. V té levé vidíte strukturovaný strom s formuláři, v pravé části je pak otevíráte a upravujete (vyplňujete). Součástí stromu je i interaktivní návod, jak s formuláři pracovat. Najdete zde nejpoužívanější dokumenty všech velkých českých bank, souhrn dokumentů Ministerstva financí ČR, Městských úřadů, Českého statistického úřadu, ČSSZ, různých pojišťoven a mnoho dalších. Databáze vytvořených formulářů je bezesporu největším bohatstvím celého programu a je v plné míře dostupná pro všechny tři verze FormFilleru.
Postatou programu je samotné vyplňování již hotových formulářů. Děje se tak jejich volbou ze stromu a následnou úpravou. Ve verzi 3.0 přibyla možnost formátování textu v kolonkách formuláře a jeho uzamykání (zamezení pozdější editace). Formfiller také konečně kontroluje vkládaný datový typ a zamezí tak vložení čísla do kolonky, kde lze uvést pouze text apod. Novinkou je takzvaná funkce Osobní údaje, která zaznamená vaše základní údaje a poté se je snaží automaticky doplňovat do příslušných kolonek jiných formulářů. Největší evoluce zasáhla proces vytváření nového vlastního formuláře. Za základ lze samozřejmě vzít kterýkoliv jiný a upravit jej podle svých požadavků, nebo naopak začít takzvaně "na zelené louce". Ve verzi 3.0 je vylepšena práce s formátem tabulek či textu, rozšířily se možnosti při vkládání matematických funkcí a přibyly nové grafické prvky, které lze do formuláře zakomponovat (tvar polí apod.). Jinou metodou je vytvoření formuláře podle naskenované předlohy, tedy vložení skenu jako pozadí. Snadno "obkreslíte" příslušná aktivní pole a formulář je pak připraven velmi rychle. Hotový a vyplněný formulář lze vytisknout buď přímo do originálu (tj. jen vyplněná data), nebo kompletně i s okolní grafikou.
Chcete-li pracovat s větším počtem stejných formulářů, určitě uvítáte možnost načítání dat z databáze. Tou může být jak MS Access, tak i pouhá excelovská tabulka. Program se v podstatě domluví s jakýmkoliv databázovým systémem, který je schopen komunikovat přes ODBC rozhraní. S hromadným vyplňováním úzce souvisí i hromadný tisk. Ten umožňuje uživateli přesně definovat údaje, které se tisknout mají a které nemají. Lze tak vytisknout např. jen částečně vyplněné tiskopisy, vhodné pro pozdější manuální doplnění jinou osobou. Jestliže tisknete stovky tiskopisů najednou, bude vám to i na sebelepší tiskárně nějakou dobu trvat. Pro tyto účely obsahuje FormFiller tiskový procesor, který uživatele informuje o zpracování takto rozsáhlých tiskových úloh.
Ve verzi Professional najdete funkci generování čárových kódů. Nyní dokáže generovat až dvanáct typů, jejichž obsah (číslo) se dynamicky mění podle vyplnění zbytku formuláře. Nejedná se tak pouze o statické bitmapové obrázky. Výsadou nejdražší modifikace Formfilleru je také schopnost generovat strukturu databáze na základě navrženého formuláře a naopak generování formuláře na základě polí existující databáze.
FormFiller 3.0 urazil od svého vzniku dlouhou cestu. Uživateli dnes nabízí české prostředí s obrovskou zásobou hotových elektronických formulářů a nástroji pro vytváření svých vlastních. Hlavním přínosem nové verze jsou pak drobné změny, vedoucí kromě obohacení a rozšíření stávajících funkcí hlavně ke komfortnějšímu ovládání celého programu. Verze Professional pak poslouží svými "hromadnými nástroji" i ve společnostech s velkou agendou.


FormFiller 3.0

Univerzální pomocník pro práci s formuláři v elektronické podobě.
Knihovna hotových formulářů
možnosti návrhu nových formulářů
spolupráce s databází
český produkt
Komplikovanější návrh nového formuláře
K recenzi poskytla firma: Virtual Magic, s. r. o., www.ff.cz
Cena (bez DPH): Light 2 450 Kč, Standard 3 950 Kč, Professional 6 400 Kč

Byl pro vás článek přínosný?