Hlavní navigace

Fujitsu Siemens PocketLoox N560

1. 7. 2006

Sdílet

Nenápadné PDA zařízení, které uživatele překvapí perfektním displejem a GPS navigací Některé věci se člo...


Nenápadné PDA zařízení, které uživatele překvapí perfektním displejem a GPS navigací


Některé věci se člověk během let naučí brát jako fakt. V zimě sněží, s jarem přicházejí povodně a nejlepší PDA s operačním systémem Windows Mobile nesou značku HP iPaq. S tím těžko někdo něco udělá. Jednou z firem, která se o to již dlouho snaží, je Fujitsu Siemens. V minulých měsících či letech to zkusila s VGA displejem (model Loox 720) i s vestavěnou anténou GPS (Loox N520). Nedávno obě výhody spojila do jednoho zařízení s číslem N560... a dlouholeté pravdy se otřásly v základech.
Navenek přístroj hodně připomíná zmíněný model Loox N520. To vůbec není na škodu, málokteré PDA poslední doby vypadá tak dobře. Je tenký a lehký, zapuštěná tlačítka pod displejem reagují spolehlivě, snad jen stylus by mohl být těžší. Navigační kolébka je čtyřsměrná, což asi příliš neocení milovníci her zvyklí na osmisměrné typy, v ostatních programech to ale nijak nevadí.
Podobně jako předchozí model je Loox N560 vybaven přijímačem GPS, ač to na první pohled není díky integrované anténě patrné. První připojení k satelitům trvá trochu dlouho (cca 10 minut), pak je ale stabilní a po chvilkovém přerušení (např. v tunelu) se obnoví prakticky okamžitě. Jako navigační program se v některých sadách prodává velmi povedená aplikace Dynavix, která je k dostání za cca 7 500 Kč i s mapami celé Evropy.
První a zásadní rozdíl oproti Looxu N520 je patrný při pohledu na displej. Podobně jako model 720 nabízí přístroj rozlišení VGA, displej je ale podstatně kvalitnější. Zmizel obvyklý a neoblíbený žlutý nádech. Jasem, ostrostí a kontrastem se Loox vyrovná nejlepším iPaqům. Rovněž barevné podání je velmi věrné, přístroj se ideálně hodí k prohlížení fotografií nebo jako kapesní videopřehrávač.
K tomu přispívají i další důležité parametry PDA. Loox N560 je vybaven procesorem Intel PXA 270 s frekvencí 624 MHz, což je osvědčený typ pohánějící například dosavadního krále kapesních počítačů, iPaq 4700. Loox má ale ještě o stupínek lepší obraz a přehrávání filmů je zcela plynulé, což platí i pro akční scény. Pokud používáme slušná sluchátka, nelze nic namítat ani proti kvalitě zvuku. Ani při hraní her jsme na žádné problémy nenarazili. Paměť s dostupnou kapacitou 128 MB nijak neohromí, lze ji ale samozřejmě rozšířit pomocí karty SD. Celé to má jen jedinou nevýhodu tak výkonné zařízení má pochopitelně poměrně velkou spotřebu a baterie s kapacitou 1 200 mAh nepatří k nejsilnějším. Pokud tedy PDA používáte často, nedoporučujeme bez nabíječky vyjet ani na víkend.
Co se připojení na internet nebo k jiným zařízením týče, je na výběr infraport, Bluetooth i Wi-Fi. Zkoušeli jsme všechny možnosti a žádné problémy nás netrápily. K synchronizaci s počítačem slouží USB 2.0 i sériový port, přístroj zároveň nabízí USB hosting, což ocení třeba majitelé digitálních fotoaparátů.
A cena? Ač se to může zdát skoro k neuvěření, Loox N560 stojí mnohem méně než předchozí model i než srovnatelná konkurence. Ve webových obchodech cena jen mírně překračuje 13 000 Kč, s navigačním softwarem ho pořídíme za cca 20 tisíc, což je opravdu výhodné.
Pokud pomineme průměrnou paměť a slabší baterii, skutečně nemáme tomuto modelu co vytknout. A když uvážíme, že HP v současnosti stahuje svůj iPaq 4700 z trhu bez náhrady, je jasné, že těch neměnných faktů je na světě zase o něco méně.

Fujitsu Siemens PocketLoox N560

skvělý displej s rozlišením VGA
výkonný procesor, spolehlivý přijímač GPS
Wi-Fi, Bluetooth, USB hosting
nízká cena
slabší baterie
Cena vč. DPH: 13 120 Kč (www.kasa.cz)
K testu zapůjčila firma: Fujitsu Siemens Computers, www.fujitsu-siemens.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku