Hlavní navigace

JavaOne

1. 6. 2008

Sdílet

Společnost Sun Microsystems pořádá od roku 1996 vždy na přelomu jara a léta v San Francisku konferenci JavaOne, ...


Společnost Sun Microsystems pořádá od roku 1996 vždy na přelomu jara a léta v San Francisku konferenci JavaOne, jejímž hlavním účelem je diskutovat o programovacím jazyce Java a souvisejících technologiích. Rozhodně to není masová záležitost pro běžné počítačové nadšence, vždyť vstupenky stojí až 2 000 dolarů (asi 31 000 korun), hlavními návštěvníky jsou tedy vývojáři v Javě a vysoce postavení zástupci technologických firem. Letošní JavaOne se konala 6.–9. května, přičemž 5. květen byl ještě věnován akci CommunityOne, což je předzahajovací den pro širší návštěvnické publikum, zaměřený na open source aplikace.
Mezi důležité momenty konference patřilo vydání operačního systému OpenSolaris. Jinak se Sun v zásadě snažil propagovat Javu a s ní související vývojové nástroje a zdůrazňovat jejich výhody oproti konkurenčním platformám.
Hned na začátku konference se zviditelnila Nokia, využila tuto příležitost k ohlášení nové verze vývojového balíku pro tvorbu javových her pro mobilní telefony SNAP Mobile SDK 2.0. Uvedení nové verze samozřejmě doprovázela prohlášení o tom, jak bude vývoj her ještě jednodušší, čemuž má dopomoci zcela nové objektově orientované rozhraní (API), rychlejší emulace a testovací nástroje. API například značně zjednodušuje implementaci on-line funkcí do her – přenos zpráv, multiplayer, žebříčky výsledků atd. SDK od Nokie je zdarma a lze ho využít k vývoji her pro všechna mobilní zařízení podporující Mobile Information Device Profile (MIDP) 2.0 a Connected Limited Device Configuration (CLDC) 1.1, které dohromady tvoří Java Runtime Environment.
Hlavní slovo ovšem samozřejmě patřilo společnosti Sun. Ještě v pondělí na CommunityOne vydala s velkým ohlasem oficiální první verzi open source operačního systému OpenSolaris. Ten byl dosud k dispozici jen jako pre-relase. OpenSolaris 2008.05 podporuje tvorbu balíčků, podobně jako jeho hlavní konkurent Linux, ovšem v případě produktu Sun se tomu říká OpenSolaris Image Packaging System. Ve výsledku by to každopádně mělo uživatelům usnadnit instalaci systému a integraci s programy třetích stran. Základem je jádro Solaris, použitý je souborový systém ZFS (Zettabyte File System), který obsahuje rozsáhlé možnosti pro kontrolu a obnovu dat.
Radost mnohým jistě způsobil další krok společnosti Sun: firma se rozhodla upustit od plánovaného zpoplatnění některých funkcí (a jejich zdrojového kódu) v nedávno koupené databázi MySQL. Tu Sun získal únorovou akvizicí společnosti MySQL AB. Před konferencí se například mluvilo o tom, že za šifrovací a komprimovací funkce databáze se nově bude muset platit. Na druhou stranu bude Sun i nadále zpoplatňovat využívání některých funkcí této open source databáze jen pro platící zákazníky.
Společnost samozřejmě nastínila i budoucí plány s Javou s tím, že nové verze budou flexibilnější, modulární, budou mít podporu OSGi a další. Do Java Enterprise Edition 6 (Java EE) přibudou profily pro různé způsoby použití, například jeden pro webové vývojáře, další specificky pro telekomunikace (ten bude obsahovat SIP služby, Session Initiation Protocol).
Pro spoustu lidí je zajímavější Java Standard Edition 7 (Java SE), chystaná na září 2009. Hodně času je údajně věnováno modularitě při instalaci i vývoji. Vývojový nástroj Java Development Kit 7 (JDK) bude samozřejmě založen na Java SE 7 a přibude podpora OSGi.
Zástupce Sunu ovšem čekaly i méně příjemné chvilky než jen ohlašování nových produktů či produktových plánů. Konkrétně když se jeden z účastníků veřejně dotázal na JavaFX script, k čemu potřebuje Sun nový skriptovací jazyk, když je internet jimi takřka již zamořený. Zvláště když je JavaFX velmi podobný již existujícímu Javascriptu. Sun vyvíjí JavaFX jako součást platformy JavaFX Rich Internet Application. Sun svůj vylepšený skript obhajoval tím, že například umožní vývoj aplikací spustitelných i mimo webový prohlížeč. JavaFX nabízí široké možnosti vývoje aplikací, například pro mobilní telefony, webové prohlížeče i běžné prostředí operačních systémů.

Byl pro vás článek přínosný?