Hlavní navigace

Lži o Windows Vista

1. 6. 2007

Sdílet

Víte, co znamenají nálepky s logem Windows Vista? cd/dvd Na mnoha počítačích či počítačových komponentách ...


Víte, co znamenají nálepky s logem Windows Vista? cd/dvd


Na mnoha počítačích či počítačových komponentách jsou nalepena pestrobarevná loga, která vás mají přesvědčit o tom, že daný hardware či počítač je připraven pro nový operační systém Windows Vista. Málokdo ale ví, co přesně tyto nálepky znamenají.
V tomto článku vám prozradíme, jaký je skutečný význam všech možných nálepek s nápisem Windows Vista a na co byste si měli dát pozor, chcete-li na svém počítači Vistu používat.
Víceméně jen na vašem způsobu práce na počítači závisí, zda vám grafické rozhraní Windows Vista s názvem Aero skutečně pomůže ke zvýšení přehlednosti a díky intuitivnímu ovládání umožní zvýšit produktivitu vaší práce. Budete ale vůbec moci na svém počítači toto rozhraní používat?
Odpověď na tuto otázku hledejte v hardwarovém vybavení počítače a zejména ve výkonu vaší grafické karty. Každý, kdo chce vědět, zda při nákupu nového zařízení investuje i do budoucnosti, by se měl ohlížet i po takových maličkostech, jako je logo Windows Vista Capable. Není vyloučeno, že i přesto se dočká velkého zklamání: toto logo totiž podle Microsoftu zaručuje, že na takto označeném počítači je Vista schopna běžet, ale nikde se neříká, jak svižně se operační systém na daném počítači bude chovat. Nikde se také nedozvíte, zda náhodou nebudete muset konkrétně funkci jako Aero na takovém počítači vypnout.
V tomto článku vám prozradíme, jaké požadavky jsou kladeny na výkon klíčových komponent, jimiž jsou procesor, grafická karta, operační paměť a pevný disk ve smyslu, aby na takovém počítači Vista běžela bez jakýchkoliv omezení. Kromě toho vám vysvětlíme, co vlastně různá loga o komponentách říkají, a otestujeme, zda Microsoft hardwarové požadavky na Vistu správně odhadl. A nakonec vám dáme do rukou nástroj, kterým si budete moci ve Windows XP otestovat, zda je váš stávající počítač schopen provozovat i operační systém Windows Vista.
V druhé části našeho článku se budeme zabývat změnami v modelu ovladačů pro Vistu a tím, jak získat pro Vistu všechny potřebné ovladače.

Hardware

Windows Vista obsahují daleko větší počet funkcí než Windows XP. Není tedy divu, že Microsoft musel jít s požadavky na minimální konfiguraci zase o něco výše.

Vista: na hardwarových komponentách naleznete tyto nálepky

Premium: Pokud stolní počítač nebo notebook podporuje všechny funkce, které Vista nabízí, pak na takovém počítači uvidíte pestrobarevné logo Premium. U jednotlivých komponent pak spatříte logo Certified for Windows Vista. Kritéria pro počítač, který se může tímto logem honosit, jsou následující: procesor taktovaný minimálně na frekvenci 1 GHz, 1 GB operační paměti RAM, pevný disk s kapacitou alespoň 40 GB a mechanika DVD-ROM. Dále musí být počítač vybaven zvukovým výstupem High Definition Audio a zdířkou pro připojení do sítě typu Ethernet. Všechny tyto požadavky jsou na novějších počítačích splněny.
O něco přísnější jsou požadavky na grafickou kartu, popřípadě na grafický čip integrovaný na základní desce. Grafické 3D rozhraní Aero je totiž na výkon počítače v oblasti grafiky extrémně náročné (viz tip 5). Právě nyní, v druhé polovině roku 2007, se navíc mají požadavky na počítače s logem Premium změnit. Microsoft totiž do povinných požadavků zahrne i digitální grafický výstup, který je zabezpečen proti kopírování metodou HDCP (High-bandwith Digital Content Protection). Pokud bude na počítači tento výstup chybět, nebudete mimo jiné moci používat celou řadu placených multimediálních služeb a také nebudete moci přehrávat filmy ve formátu HD.
Basic: Logo Basic na šedém podkladu bude na těch počítačích, na nichž je Vista schopna běžet. Přitom počítač nemusí být schopen využít všechny funkce, jež operační systém nabízí. Na jednotlivých komponentách pak spatříte ekvivalentní logo s názvem Works with Windows Vista. Konečně na některých počítačích se potkáte s logem Windows XP, kde bude dole uveden nápis Windows Vista Capable. Pro umístění všech těchto log musí počítač splňovat následující požadavky: procesor taktovaný minimálně na 800 MHz, 512 MB paměti RAM, pevný disk o velikosti 20 GB, mechanika CD-ROM a grafická karta podporující rozhraní DirectX 9 a minimálně 64 MB paměti. Jak ukázaly naše testy, minimální požadavky pro loga Basic a Premium jsou zvoleny velmi reálně při testování běžela Windows Vista bez rozhraní Aero skutečně velmi svižně.
Komponenty: Jistá pravidla jsou stanovena i pro speciální komponenty. Tak například televizní karty musí bez zaváhání podporovat režim ACPI-S3 to znamená, že počítač musí být schopen pro nahrání nějakého televizního programu sám sebe spustit a zase vypnout a třeba základní deska musí podporovat spuštění systému umístěného na vyměnitelném disku USB. Podrobný popis všech požadavků na systém Windows Vista naleznete na stránce Windows Logo Program Requirements V. 3.0 na webové adrese www.microsoft.com/whdc/winlogo/hwrequirements.mspx.

Poběží Vista i na vašem počítači? Otestujte si ho sami!

Rozhodujete se, zda nebude náhodou lepší přejít z Windows XP na Vistu? Pak vás určitě bude zajímat odpověď na otázku, jak na tom váš počítač vlastně s výkonem pro Vistu je. Poběží na něm Vista plynule, nebo do něj budete muset pořídit výkonnější komponenty?
Odpověď vám dá program Windows Vista Upgrade Advisor. Naleznete jej jako soubor WINDOWSVISTAUPGRADEADVISOR.
MSI o velikosti 6,59 MB, popřípadě si jej můžete stáhnout z internetové adresy www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/
buyorupgrade/upgradeadvisor.mspx. Jedná se o utilitu určenou pro Windows XP, která testuje váš systém. Po instalaci a spuštění programu v něm stiskněte tlačítko Start Scan. V následujícím okně uvidíte seznam různých edic Visty, včetně výčtu jejich funkcí. Po skončení testování si výsledky prohlédnete po stisku tlačítka See Details. V dialogovém okně se objeví doporučení na edici Visty, která by byla pro počítač nejvhodnější. Existují-li ve výkonu počítače nějaké nedostatky, pak se vám po stisku tlačítka See Details zobrazí doporučení, která byste měli učinit pro jejich odstranění. V tomto okně pak můžete přepínat mezi záložkami System, Devices, Programs, Task List a zde si přečíst další informace o možných potížích a výhodách při přechodu na Windows Vista. Výsledky testu si pak můžete prostřednictvím tlačítek vpravo nahoře buď vytisknout (Print task list), nebo uložit (Save report).
Upozornění: Utilita testující výkon počítače je součástí samotných Windows Vista. Najdete ji zde pod názvem Windows System Assesment Tool (WinSAT) viz rámeček WinSAT: utilita pro testování výkonu počítače ve Windows Vista.

Ovladače

Asi nejnápadnější novinkou je ve Windows Vista jejich trojrozměrný vzhled. Kvůli němu Microsoft úplně předělal celé grafické prostředí a uvedl do života zcela nový model pro práci s ovladači.

Aero: náročné 3D rozhraní

V uživatelském rozhraní Windows Vista naleznete 3D prvky, které byly doposud vyhrazeny pouze pro hráče. Rozhraní Aero (Authentic, Energetic, Reflective, Open) používá vektorovou grafiku například pro průhledné zobrazování oken ve Windows, kdy prvky, jež se nachází pod daným oknem, prosvítají, jako kdybyste se dívali přes sklo. 3D stíny dále oddělují na sobě ležící okna, takže se pohodlně dostanete i k oknům ležícím v pozadí jiného okna. Aby vám rozhraní Aero mohlo poskytnout tyto 3D efekty, musí ve Vistě na pozadí běžet několik rutin ovládajících grafiku. Podrobnější informace získáte v rámečku Grafika ve Windows Vista: větší ochrana před zatuhnutím systému. Hlavní zátěž ale samozřejmě spočívá na samotné grafické kartě.

Ovladače grafické karty: větší výkon a stabilita

Už od časů Windows 2000 se vývojáři Microsoftu snaží od sebe oddělit běžící procesy tak, aby zatuhnutí jedné součásti nějakého programu nezpůsobilo pád celého systému. Vzhledem k tomu, že Vista grafickou kartu zatěžuje skutečně mimořádně, byl pro ni vyvinut nový model ovladačů. Jedná se o tzv. Windows Display Driver Model (WDDM), který oproti modelu XP Driver Model (XPDM) nabízí navíc kromě podpory 3D zobrazení pro všechny aplikace také daleko větší stabilitu. Zatuhnutí systému kvůli problémům s grafickou kartou by tak měla být ve Vistě daleko řidší než ve Windows XP. Největší novinkou v modelu WDDM je to, že důležité části ovladačů grafické karty jdou do uživatelské oblasti přímo z jádra systému (Kernel). Vista také pro každou aplikaci načítá kopii ovladače User Mode. Pokud dojde v nějaké aplikaci k problému, pak zatuhne pouze tato aplikace. Jiných programů a ani samotného operačního systému se toto zatuhnutí nijak nedotkne. Ve Windows XP by stejná chyba v nejhorším případě mohla způsobit i pád celého systému.

Aero zatěžuje především grafickou kartu

Každý, kdo bude chtít testovat Vistu, pravděpodobně bude nejprve chtít vyzkoušet 3D rozhraní Aero. V tomto případě bude třeba získat pro vaši grafickou kartu příslušný ovladač systému Vista. Neměl by to být žádný velký problém, neboť Vista obsahuje všechny ovladače pro grafické karty s čipem ATI od verze Radeon 9500 a pro čipy nVidia od verze GeForce FX 5200.
Vzhledem k tomu, že 3D grafika je ve Vistě skutečně stěžejním bodem, byli výrobci čipů grafických karet k co nejrychlejšímu vydání příslušných ovladačů mimořádně motivováni.
Chcete-li na počítači používat rozhraní Aero, je nutné splnit několik požadavků: na počítači musí být nainstalováno rozhraní DirectX 9 a pro vykreslování musí grafická karta podporovat model Pixel Shader 2.0. Tyto požadavky splňují prakticky všechny grafické karty mladší tří let. Patří sem kupříkladu všechny grafické karty obsahující čipy od firmy ATI od Radeonu 9500 a karty od firmy nVidia s čipy od GeForce FX 5200 a vyššími.
Daleko větším problémem může být velikost paměti grafické karty. Vista totiž pro rozhraní Aero při rozlišení 1 280 x 1 024 vyžaduje minimálně 64 MB RAM paměti grafické karty, pro rozlišení mezi 1 280 x 1 024 a 1 920 x 1 200 musí mít paměť grafické karty min. kapacitu 128 MB. Pracujete-li při rozlišení vyšším než 1 920 x 1 200 bodů, pak budete potřebovat minimálně 256 MB paměti grafické karty. Nároky na grafickou kartu se ovšem zdvojnásobí, pokud současně používáte dva monitory. V tomto případě je nutné mít počítač vybaven minimálně 512 MB operační paměti RAM, přičemž grafický čip (případně integrovaný na základní desce) část operační paměti (Shared Memory) sdílí. Vista sama pro sebe vyžaduje minimálně 512 MB RAM a k této hodnotě musíte připočítat velikost paměti, kterou potřebuje grafická karta. Jinými slovy pokud nebudete mít dostatečné množství operační paměti, pak na pracovní ploše 3D rozhraní Aero neuvidíte, ale zobrazí se vám pouze dvojrozměrné rozhraní (2D) v podobě, v jaké ho znáte už z Windows XP.

Najdete ovladače pro starší zařízení?

Ve Windows Vista najdete rozsáhlou databázi ovladačů pro nejrůznější zařízení. Ve většině případů se hardware automaticky rozpozná již při instalaci a systém sám určí pro toto zařízení nejvhodnější ovladač. Součásti systému také můžete dodatečně instalovat přes Ovládací panely, kde klepnete na odkaz Klasické zobrazení a následně poklepete na ikonku Přidat hardware. Úspěšní však budete zejména při instalaci starších zařízení, pro zajímavost v databázi ovladačů najdete například i ovladač pro dnes již historickou tiskárnu HP Deskjet 500. Microsoft totiž věnuje ovladačům starších zařízení velkou pozornost. U novějších zařízení je situace o něco horší. V databázi ovladačů Vista kupříkladu nenaleznete například ovladač pro velmi rozšířenou inkoustovou tiskárnu Canon Pixma iP4200.


Jak nalézt správný ovladač pro zařízení ve Windows Vista?

Pokud pro vaše zařízení Vista žádný vhodný ovladač nemá, nezbývá, než se po něm poohlédnout na internetových stránkách výrobce zařízení. Ani tam však nemusíme být vždy úspěšní. Celá řada výrobců totiž čekala s uvedením ovladačů až na oficiální uvedení Visty na trh. Jde o to, že vývoj ovladačů je finančně náročný a pokud by se vyvíjely ovladače pro betaverzi Visty, nemusely by pak být v oficiální verzi plně funkční. Pokud nenajdete vhodný ovladač pro vaše zařízení na českých internetových stránkách výrobce, zkuste se poohlédnout po stránkách amerických, kde je šance, že vhodný ovladač najdete, přece jen o něco vyšší.
Blízká budoucnost: ani jeden ovladač bez Microsoftu
Doposud měli výrobci hardwaru při vývoji ovladačů víceméně volnost. To se však s příchodem Visty pomalu, ale jistě začíná stávat minulostí. Operační systém totiž odmítne nainstalovat ovladač, který nebude digitálně podepsán od Microsoftu. Pro získání tohoto podpisu je nutné všechny programy a ovladače patřičně otestovat. Zatím operační systémy Windows přijímají při instalaci i nepodepsané ovladače, pouze se na obrazovce zobrazí varovné hlášení. Nepodepsané ovladače však nemusí být nezbytně méně stabilní než ovladače podepsané. Ostatně každý výrobce hardwaru chce, aby jeho zařízení na počítačích běhala pokud možno bez problémů. Navíc nepodepsané ovladače často obsahují více funkcí než ty podepsané a výrobci hardwaru ušetří peníze, které by museli zaplatit Microsoftu za testování ovladačů. V blízké budoucnosti však bohužel nebude na výběr.7 0205/OK o

Mýty okolo systému Windows Vista

Pokud se rozhodnete koupit nějaký nový hardware, pak bezpochyby budete stát o to, aby se dal používat i v operačním systému Windows Vista. Množství nálepek s logem Windows Vista však místo zpřehlednění situaci ještě více komplikuje. V tomto článku vám prozradíme, co jednotlivé nálepky skutečně znamenají a jaká musí být hardwarová konfigurace, aby na vašem počítači či notebooku Vista běžela bez problémů. Dále vám vysvětlíme nový model ovladačů, s nimiž Microsoft společně s uvedením Visty přichází, a konečně vám také prozradíme, kde chybějící ovladače najít.

WinSAT: utilita pro testování výkonu PC ve Windows Vista

Součástí Windows Vista je benchmarková utilita s názvem Windows System Assesment Tool (WinSAT). Pokud po instalaci Visty chcete vědět, kde je největší slabina vašeho počítače, pak v Ovládacích panelech poklepejte na ikonku Informace a nástroje související s výkonem a zde klepněte na odkaz Aktualizovat skóre. Tím vyvoláte spuštění asi minutového testu, který prověří, nakolik je hardware vašeho počítače vhodný pro Windows Vista. Tento test sleduje výpočetní výkon procesoru, velikost a rychlost operační paměti RAM, přenosovou rychlost pevného disku a velikost paměti grafické karty, včetně její vhodnosti pro hraní počítačových her. Každý jednotlivý test je pak ohodnocen indexem, což je číslo v intervalu 1 až 5,9. Čím vyšší hodnota, tím je komponenta výkonnější. Kromě toho získáte informace o tom, jak by se dal výkon počítače v těchto testech ještě zvýšit.
Kromě indexů zjišťujících výkon jednotlivých počítačových součástí poskytuje test WinSAT ještě hodnotu tzv. indexu uživatelských zkušeností se systémem Windows. Hodnotu tohoto indexu určuje nejslabší součást počítače. Počítače pyšnící se logem Premium musí při testu dosáhnout minimálně indexu o hodnotě 3 (viz tip 1). Výsledky testu však mají pouze omezenou platnost další důležité funkce Windows Vista se totiž mají do systému postupně dostávat s aktualizacemi. Vzhledem k tomu, že po implementaci zmíněných funkcí bude počítač ještě víc zatížený než dosud, chce Microsoft v budoucnu kritéria pro udělení log ještě zpřísnit, např. v oblasti ochrany proti neoprávněnému kopírování dat.

Grafika ve Windows Vista: větší ochrana před zatuhnutím systému

Windows Presentation Foundation (WPF): Jedná se o programové rozhraní, které se objevuje poprvé, a to právě ve Windows Vista. Využívá prostředí DirectX 9 a poskytuje tak vše potřebné k tomu, aby Vista zvládala nejen zobrazování ve 2D, ale i ve 3D. Dále umožňuje používání 3D efektů, měřítka, průhlednosti, stínování a animací i pro operační systém a pro standardní aplikace spouštěné v prostředí Visty. WPF je součástí komunikačního a grafického rozhraní .NET Framework 3.0.
Desktop Window Manager (DWM): Řídí zobrazování na monitoru. Přes rozhraní DirectX využívá funkce pro zobrazování v 3D prostoru, které jsou k dispozici v grafických kartách. Výhodou je, že zobrazování obsahu obrazovky probíhá daleko rychleji než ve Windows XP, a to i přesto, že 3D funkce zatěžují celý systém více než dříve používané zobrazování ve 2D. Pokud systém není natolik výkonný, aby dokázal zobrazovat ve 3D, pak DWM automaticky dokáže přepnout zobrazování do režimu 2D, který známe ze starších operačních systémů.

Byl pro vás článek přínosný?