Hlavní navigace

MacWorld 2007

1. 2. 2007

Sdílet

Macworld je v podstatě jedinou významnou konferencí a veletrhem točícím se kolem počítačů s nakousnutým jablkem l...


Macworld je v podstatě jedinou významnou konferencí a veletrhem točícím se kolem počítačů s nakousnutým jablkem letošní ročník se konal 8.-12. ledna 2007 v San Franciscu.
Veletrhů a událostí vyhrazených počítačům všeobecně se na světě koná dostatek, a ač jsou zaměřeny převážně na PC, obvykle se na nich najde místo i pro počítače Mac. A to zvláště od doby, kdy je tolik populární přehrávač iPod a každý měsíc pro něj vznikají nějaká hardwarová či softwarová vylepšení.
Macworld patří k několika pravidelným akcím, které jsou vyhrazeny právě jen počítačům Mac a souvisejícím výrobkům. I zde přispěl iPod ke změnám a jeho popularita spojuje PC většinu s Mac menšinou. Rovněž letos byl Macworld iPodu plný, nicméně naštěstí nebyl jen o něm. Významnou událostí bylo představení iPhone, novinky, která má Applu zajistit alespoň částečně takový úspěch jako její multimediální přehrávač. Na Macworldu bylo dobře vidět, jak se čas mění: společnost Apple změnila název a Microsoft v superlativech prezentoval chystané Office 2008 pro Mac.

Apple se mění

Že Apple již dlouho není jen o počítačích, to je známý fakt, hlavními součástmi jeho portfolia jsou Mac, iPod, Apple TV a iPhone a jen jedno z toho je počítač. A tak se vedení společnosti rozhodlo tuto skutečnost promítnout i do názvu firmy a vypustit z "Apple Computer Inc." slovo "Computer" nyní je to prostě jen Apple.

Apple iPhone

Trhákem letošního ročníku byl bezpochyby nový multimediální telefon Apple iPhone. Po dvouletém vývoji společnost oznámila, že hodlá vstoupit na trh mobilních multimediálních telefonů, její zbraní je Apple iPhone. Ten kombinuje několik vlastností iPodu, digitálních kamer, chytrých telefonů i přenosných počítačů do jednoho přístroje s velkou obrazovkou a novátorským ovládáním.
Základem je operační systém Max OS X, k dispozici je plná integrace s iTunes, hladká synchronizace s počítačem včetně hudby a videa z iTunes, kontaktů, kalendáře, fotografií, poznámek, webových záložek a e-mailových účtů. Ovládací systém "Multi-Touch" znamená, že přístroj má jen jedno tlačítko "home", zbytek ovládání se realizuje dotykovou 3,5" obrazovkou s rozlišením 160 bodů na palec. 11,6 milimetrů hluboký přístroj obsahuje dvoumegapixelovou kameru, vstup pro náhlavní soupravu i klasický 3,5mm audio konektor, místo pro SIM kartu, vypínač, reproduktor, konektor mikrofonu a iPod dokovací konektor. Přístroj komunikuje ve všech frekvencích GSM i EDGE, zvládá Wi-Fi a Bluetooth 2.0. Podpora sítí třetí generace ještě chybí, ale v budoucnu jistě přibude.
Zajímavé jsou tři chytré senzory, automaticky ovládající chování přístroje v závislosti na vnějších podmínkách. Senzor vzdálenosti automaticky vypne obrazovku a dotykový displej, když přiložíte iPhone k uchu. Světelný senzor zase přizpůsobuje jas obrazovky podle okolního světla, tím mimo jiné šetří baterie. Třetí je detektor prostorového natočení, podle něhož se zvolí horizontální či vertikální zobrazení obrazu.
Apple tvrdí, že vedle všech těchto technických inovací a vylepšení přístroje značně mění i samotný způsob telefonování. Ačkoli je to základní funkce každého mobilního telefonu, na mnoha je to složitější, než by se zákazníci přáli. Visual Voicemail umožňuje uživateli přejít přímo k audio vzkazům, které chtějí slyšet. Jednoduché ovládání konferenčních hovorů umožňuje jednoduše přijmout dva hovory najednou. SMSkování je na iPhonu stejné jako iChat, rozhovor je znázorněn v bublinách a dotyková klávesnice je zobrazena pod tím.
iPhone využívá Wi-Fi a EDGE pro automatické připojení k internetu, což obnáší i e-mailového klienta s podporou HTML zpráv a IMPA a POP3 poštovních protokolů. Pro prohlížení webu použil Apple svůj browser Safari, samozřejmě se zobrazují plné webové stránky a ne jen jejich WAP verze. Integrované jsou funkce Google Maps, widgety Dashboard s počasím a burzovními indexy.
Řada hezkých věcí se nachází i v oblasti prohlížení a zpracování fotografií, prohlížet si galerie je kupříkladu možné v animovaném módu, kdy se jednotlivé snímky přibližují a opět vzdalují.
Jak bylo řečeno, přehrávání hudby přejímá funkce iPodu, navíc je zde však automatická regulace hlasitosti při telefonování.
iPhone bude k dostání ve dvou verzích, cena v USA při podepsání dvouleté smlouvy je za 4GB verzi 500 dolarů a 600 dolarů za 8GB verzi. Do Evropy se dostane ke konci roku 2007, do Asie ještě později, v obou případech již s velkou pravděpodobností verze s podporou sítí třetí generace (3G).

Apple TV

Multimédia táhnou. A nejlepší je, když je to malé, barevné a zobrazuje to pohyblivé obrázky. Když je na tom symbol nakousnutého jablka, tak to jistě zabere. Řeč je o novince Apple TV. Vlastně to není až tak velké překvapení, úvodní seznámení veřejnosti proběhlo už v září, tehdy byla tato novinka nazývána iTV.
Apple TV slouží k tomu, aby si zákazníci mohli pustit v televizi video zakoupené v iTunes, tedy představuje další krok ve spojení televize a počítače. Zařízení obsahuje několik USB 2.0 vstupů, ethernetovou přípojku, HDMI pro HD televizi, optické konektory a podporu W-Fi 802.11 b/g/n, což znamená možnost bezdrátově přijímat obsah z Macu a přehrávat ho v televizi.
Apple TV má 40GB disk, procesor Intel a vysílané rozlišení 720p HD, což tedy není úplné maximum toho, co HD televize dokáží (1 080p). Obsah lze automaticky synchronizovat až s pěti počítači, lze z něj ovládat knihovny video a audio souborů. K dostání bude v únoru za 300 dolarů.

Něco pro iPod

Zmiňme také alespoň dvě novinky pro iPod.
Belkin na veletrhu oznámil nový čtyřkanálový audio mixer TuneStudio, určený pro pátou generaci iPodů. Toto zařízení umožňuje připojit až čtyři různé nástroje či zvukové zdroje a nahrávat hudbu přímo do iPodu. Taková nahrávka je ihned připravena k poslechu.
TuneStudio funguje také jako externí USB zvuková karta umožňující přenos zvuku z Mac do PC a rovněž přenos zvuku z libovolného audio zdroje zapojeného do mixeru do Mac či PC. Zařízení je schopné nahrávat v 16bitové kvalitě a s frekvencí 44kHz, obsahuje třípásmový ekvalizér a regulaci úrovní pro každý kanál. XLR vstupy dávají mikrofonu zesílení až 60 db, stereo kompresor upravuje zvuk podle přání uživatele a zajišťuje, aby úroveň zvuků nepřesáhla nahrávací limity iPodu. Přístroj se začne již brzy prodávat za 180 dolarů.
A opět výrobek firmy Belkin, tentokrát dok pro iPod s Blutooth komunikací. Díky tomu lze hudbu z iPodu bezdrátově přehrávat na domácí multimediálním centru či na jiném patřičně vybaveném přístroji. Zahájení prodeje nastane 7. března, cena bude 130 dolarů.

Office pro Mac

Časy se mění a odrazilo se to i v názvu společnosti Apple. Dalším znamením změn je, že majitelé počítačů Mac se v druhé polovině letošního roku dočkají vlastní verze kancelářského balíku Office společnosti Microsoft.
Office 2008 pro Mac nabídne řadu vylepšení, ale jedno z nich jistě mnohé zákazníky potěší: totiž Office 2008 poběží stejně dobře na PowerPC i na těch s procesorem Intel. Doposud to byl jediný důležitý software pro Mac, jemuž chyběla nativní podpora nejnovějšího Mac hardwaru.
Verze pro Mac bude mít hodně společného s Office 2007 pro Windows, samozřejmostí je vzájemná kompatibilita dokumentů, obě verze budou totiž používat XML formáty Office Open. Vlastníci Office 2004 nepřijdou o nové formáty souborů, v únoru Microsoft vydá volnou betaverzi konvertorů pro současný Office. Finální verze bude ke stažení šest až osm týdnů po vydání Office 2008.
Windows Office 2007 disponují novým uživatelským rozhraním zvaným Ribbon, které poskytuje rychlý přístup ke specifickým nástrojům. Office 2008 budou mít to samé, jen přejmenované na Elements Gallery and Document Parts, tím se míní vytváření a vkládání například obsahu či hlavičky do dokumentů.
Office 2008 rovněž přináší řadu vylepšení pro Excel, která ho učiní vhodnějším nástrojem pro firemní účetnictví tvorba účtů, faktur, registrů, bez nutnosti ručně vytvářet komplikované vzorce. Word bude mít DTP funkce, které ho učiní vhodnějším nástrojem pro přípravu dokumentů k tisku.

Závěr veletrhu

Konec se pro Apple nenesl v příliš příznivém duchu. Menším problémem byla veřejná kritika Applu ze strany Greenpeace za to, že ve svých výrobcích používá toxické látky. Pro své aktivity otevřela i webovou stránku Greenmyapple.org, kde je společnost Apple zařazena na dno 14 výrobců počítačů a mobilních telefonů, co se týče vztahu k používání netoxických látek a zajištění recyklace svých výrobků. Není zkrátka vše zlato, co se třpytí, a že má něco líbivý obal, neznamená, že kvůli tomu někde zcela jinde není toxická skládka.
Tím větším problémem je žaloba společnosti Cisco Systems na Apple, požadující zastavení používání názvu iPhone. iPhone je totiž registrovanou ochrannou známkou firmy Linksys, což je divize Cisca. Cisco iPhone jsou VIOP telefony, určené pro hovory po internetu. Jednání mezi Cisco a Apple o používání názvu iPhone probíhají již dva roky, ovšem do veřejného představení výrobku na Macworld k dohodě nedošlo. Argument Applu zní, že telefony Cisco slouží k volání po internetu, zatímco výrobek Applu pracuje v sítích GSM. Bude to jistě zajímavý soudní proces a právníci obou společností jistě vydělají pro nás nepředstavitelné peníze.

Byl pro vás článek přínosný?