Hlavní navigace

Malá tenká liška

1. 7. 2006

Sdílet

Dobré řešení pro malý a tichý počítač Uvažovali jste už někdy o malém domácím serveru? Pokud ano, pak by...


Dobré řešení pro malý a tichý počítač


Uvažovali jste už někdy o malém domácím serveru? Pokud ano, pak byste měli věnovat zvýšenou pozornost miniaturní skříni Foxconn. A pokud snad ne, třeba vás tento drobeček inspiruje.
Malý domácí datový server by měl být tichý a neměl by spotřebovat mnoho energie. Jestliže provedete pečlivý výběr platformy a zejména skříně, do které vše zabudujete, nemusí být vše tak horké. Pokud nemáte přemrštěné požadavky na počet diskových jednotek či výkon domácího serveru, budete z Foxconn DH-839 doslova nadšeni.
Malá skříň formátu desktop (můžete ji ale postavit i na výšku) nezabere o moc více místa než průměrný videorekordér, přesto do ní bez problému vměstnáte dva pevné disky, mATX základní desku a optickou mechaniku či šachtu pro třetí výměnný harddisk. Další rozšiřování už je ale značně omezeno přídavné karty musí mít kupříkladu poloviční výšku (ideální tedy je zvolit základní desku s integrovaným grafickým jádrem a dostatečnou výbavou).
My jsme si jako příklad pro test zvolili základní desku MSI s čipovou sadou nForce 6100, kterou jsme doplnili o 512 MB RAM a procesor Sempron 3000+. Celkové náklady na stavbu serveru s výše uvedenou konfigurací, doplněnou o 512 MB RAM, DVD vypalovačku a diskové pole RAID 1 o kapacitě 250 GB přitom nepřesáhnou 12 000 Kč včetně DPH použijete-li navíc software pro vzdálený přístup (ať už ten obsažený ve Windows XP či speciální aplikaci), nepotřebujete po nainstalování a konfiguraci serveru pro provoz a správu ani monitor či klávesnici a myš.
Samotná skříň nás s ohledem na cenu (1 200 Kč včetně 250W zdroje ATX) překvapila kvalitou zpracování čelní otvory překrývají nenápadná dvířka, díky kterým není ani znát, že se jedná o počítač. Šachty pro disky a optickou mechaniku lze snadno vyklopit a vyjmout pro jejich snazší instalaci (a zároveň pro zjednodušení instalace základní desky). O chlazení se vedle ventilátoru ve zdroji (podle všeho se jedná o 80mm typ) starají dva malé 40mm ventilátory v zadní stěně skříně.
Naše prvotní obavy že se bude jednat o nadměrné řvouny se ukázaly jako neoprávněné. Při plné rychlosti jsou ventilátory sice slyšitelné, ale nikoliv nadměrně hlučné, navíc není problém jejich hluk snížit pomocí regulovatelného odporu, který lze dokoupit za cca 80 Kč. Překvapivě tichý je i ventilátor ve zdroji. Když už je řeč o zdroji, ten má výkon 200 či 250 wattů (podle modelu), což pro provoz Sempronu bohatě postačí. Bohužel se ale jedná o nestandardní typ, který není snadné v případě potřeby vyměnit. Větrání skříně je vyřešeno vcelku elegantně nasávacími otvory ve spodní části čela a průduchy v horním krytu nad CPU. Konečně poslední pochvalu si zaslouží nenápadné LED diody, které neruší ani ve tmě.
Přes značná prostorová omezení (zejména nemožnost použít PCI/PCIe karty plné výšky) nás miniaturní skřín FOXCONNu doslova nadchla. V kategorii střízlíků patří ke špičce, a proto jsme se rozhodli udělit jí ocenění Top Produkt.

Foxconn DH-839

kvalita zpracování
rozměry, relativně tichá
lze použít pouze karty poloviční výšky
Cena: 1 200 Kč s DPH
Zapůjčil: zakoupeno autorem
www.foxconnchannel.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku