Hlavní navigace

Malé utility s atraktivním vzhledem

1. 1. 2007

Sdílet

Malé utility s atraktivním vzhledem to jsou widgety. Jedná se o velmi užitečné pomocníky, používané původně ve s...


Malé utility s atraktivním vzhledem to jsou widgety. Jedná se o velmi užitečné pomocníky, používané původně ve světě počítačů značky Apple. V současnosti se však stále více prosazují i ve Windows. V tomto článku vám přinášíme výběr z těch nejlepších widgetů, které jsou v současné době k dispozici.


14 nejlepších widgetů pro Windows cd/dvd



Widgety jsou z hlediska funkčnosti vlastně velmi primitivní utility, protože dokážou vykonávat zpravidla pouze jednu činnost. Zato ji ale zvládají naprosto bravurně. Jejich specialitou je možnost nastavení průhlednosti a většinu z nich díky neotřelému vzhledu poznáte na první pohled.
Firma Apple hromadně integrovala widgety do svého operačního systému již ve verzi 10.4. Uživatelé Windows tyto drobné utility prozatím teprve objevují a zdá se, že ani u nich se neobejdou bez rostoucího zájmu.
Každý widget běží na nějakém enginu, což je zvláštní druh běžící rutiny (programu). Takových rutin je celá řada, proto i tady platí úsloví, že není widget jako widget. Například systém Kapsules (na internetové stránce www.kwidgets.com) umožňuje spustit widgety vytvořené v prakticky jakémkoliv z aktuálně používaných skriptovacích jazyků. Dalším takovým systémem je i Samurize, který je z grafického hlediska velmi sympatický, bohužel jeho konfigurace je relativně složitá.
I pro Operu: Nedávno se objevily i widgety, které bude podporovat zdarma dostupný prohlížeč Opera. Vzhledem k tomu, že se zatím jedná o úplnou novinku, je jejich nabídka velmi skromná. Několik takových velmi slibných widgetů je však již k dispozici (viz internetovou stránku http://widgets.opera.com) a určitě se k nim někdy v budoucnu vrátíme.

Nejrozšířenější jsou widgety od Yahoo

V tomto článku si představíme ty nejlepší widgety od Yahoo. Jsou založeny na enginu s názvem Konfabulator. Tento engine dokáže spravovat běh souborů s příponou widget.
Požadavky na systém: Pro zprovoznění těchto widgetů je nutné nainstalovat tzv. Yahoo Widget Engine 3.1.4. Najdete jej , popř. na internetu na adrese http://widgets.yahoo.com jako soubor widgetsus.exe o velikosti 10,6 MB. Engine běží ve Windows 2000 s nainstalovaným Service Packem 3, popřípadě ve Windows XP minimálně s nainstalovaným Service Packem 1.
Widgety spotřebovávají díky svému grafickému designu významnější množství systémových prostředků. Proto byste měli widgety od Yahoo spouštět na počítači s procesorem taktovaným minimálně na 2 GHz, s operační pamětí o velikosti alespoň 512 MB a s grafickou kartou s pamětí alespoň 128 MB. Jen tak vám spuštěné widgety nebudou brzdit ostatní spuštěné aplikace samozřejmě v této minimální konfiguraci předpokládáme, že budete mít spuštěný pouze jeden widget. Teoreticky by bylo možné na počítači spustit více enginů zároveň, ty by ale celkem spotřebovaly příliš velké množství systémových prostředků. Některé widgety potřebují pro svoji správnou činnost aktivní připojení k internetu, odkud přes kanály RSS stahují potřebná data. Co se tedy týče připojení k internetu, ideální je připojení typu DSL s tarifem omezeným objemem dat, popřípadě připojení bez jakéhokoliv omezení.
Obrovský výběr: Na internetové stránce s galerií widgetů (www.widgetgallery.com) najdete nepřebernou nabídku widgetů, které můžete začít okamžitě v počítači používat. V současné době je jich přes 3 200. Widgety, které jsou určeny pro Windows, mají příponu widget. Widgety s příponou sit ve Windows použít nelze jsou určeny pro počítače Mac.
Vedle obrovského počtu použitelných widgetů má engine od Yahoo ještě další výhodu: samotné widgety se v něm dají velmi jednoduše instalovat a jejich běh zatěžuje operační systém poměrně málo.

Bezproblémová instalace enginu a widgetů

Po spuštění instalace budete dotázáni, zda si kromě enginu budete přát navíc instalovat Yahoo Toolbar nebo Yahoo Central. Bez obav můžete zatržítko před těmito položkami odstranit, protože ani jedna z komponent není pro spuštění widgetů nutná. Navíc pokud kteroukoliv komponentu nainstalujete, nemůžete si být nikdy jisti, zda některá z nich neodesílá na servery Yahoo nebo někam jinam vámi zadané výrazy pro vyhledávání nebo nějaká jiná data.
O čtyři klepnutí později se vám pokusí Yahoo vnutit svůj portál jako vaši budoucí domovskou stránku a rovněž se bude snažit nastavit internetový vyhledávač Yahoo jako výchozí. I v tomto případě doporučujeme všechna zatržítka odstranit. Po instalaci při prvním spuštění enginu zobrazí program několik zkušebních widgetů a prozradí vám, že do počítače do složky My Widgets ve složce Dokumenty umístil na dva tucty widgetů.
Až po odpovědi na dotaz: U každého widgetu, který spustíte poprvé, se engine zeptá, zda chcete widget povolit. Toto dotazování má zabránit tomu, aby se do systému pokud možno nedostal žádný widget, který by vašemu systému škodil. A vskutku jsme zatím nezaznamenali, že by se díky nějakému widgetu dostal do systému trojský kůň nebo spyware.
V enginu pro widgety se sice dají nastavit i jiné jazyky než angličtina, nicméně překlady nejsou úplné. Celá řada popisků a spouštěcích obrazovek je v angličtině. Možnosti konfigurace jednotlivých widgetů jsou také téměř vždy v angličtině. Naprogramujte si svůj vlastní widget!
S trochou úsilí si samozřejmě můžete zkusit naprogramovat pro engine Yahoo svůj vlastní widget, popřípadě zkusit některý z widgetů sami upravit podle svého. Každý widget se skládá z vlastní aplikace, napsané v Javascriptu, a z vloženého kódu v jazyce XML.
Velmi podrobný návod se šablonami widgetů a s mnoha tipy naleznete na internetové stránce http://widgets.yahoo.com/workshop. Najdete zde mimo jiné i 300stránkovou příručku ve formátu PDF. Tato příručka obsahuje všechny příkazy Javascriptu a jazyka XML.

Any Currency Converter 3.8

Zobrazení aktuálního kurzu měn

Any Currency Converter zdaleka není vhodný pouze pro zaměstnance bank a pracovníky na burze. Widget zobrazuje vzájemný kurz až čtyř měn současně. Síla utility nespočívá jen v jejím atraktivním vzhledu, ale i v její funkčnosti. Obsahuje totiž přes 130 různých měn a cen drahých kovů. Prostřednictvím tlačítek se šipkami se dají různým způsobem vzájemně přepočítávat kurzy měn v opačných směrech. Pro zobrazení kurzů widget chytře používá čtyři různé databáze. Jeho nedostatkem je fakt, že pokud chcete spočítat vámi zadanou částku v různých měnách, pak widget použít nemůžete a výpočet si musíte provést sami.
Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=37390 a (Any_Currency_Converter.widget, 78 KB)

MDJ Toolbar 1.1

Vytvoření ikonek á la Mac OS

Tento widget umožní jednoduše vytvořit panel nástrojů s nejrůznějšími ikonami, kterým se pak přiřadí různé akce jako například otevírání často používaných složek, souborů či internetových stránek. Ze všeho nejdříve je nutné nastavit pozadí, potom velikost a nakonec průhlednost jednotlivých ikonek. Pro vytvoření ikonek lze použít obrázky ve formátu BMP, GIF, JPG nebo PNG. Po provedení všech potřebných nastavení můžete na záložce Permissions přidání nebo odebrání ikonek zakázat.


Download: http://widgets.yahoo.com/gal-lery/view.php?widget=39637 a (MDJToolbar.widget, 122 KB)

Free Space 1.2.0

Správa pevného disku

Widget Free Space vás informuje o tom, kolik máte na pevném disku volného místa. Tuto informaci zobrazuje widget o velikosti pouhých 41 KB buď jako konkrétní číslo, nebo v procentech. V konfiguraci widgetu mimo jiné můžete zadat, které diskové jednotky se mají v okně widgetu zobrazit a jak často se mají zobrazované údaje aktualizovat. Podle našich zkušeností bohatě postačí interval pěti až deseti sekund. Na záložce Colors pak můžete nastavit styl zobrazení a použité barvy.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=37849 a (freeSpace.widget, 41 KB)

Micro Player 1.3

Jednoduchý přehrávač hudby

Každý kus prostoru na pracovní ploše má svoji cenu, a proto může být skutečně minimalistický přehrávač hudby Micro Player tím pravým, protože obsahuje skutečně jen základní ovládací prvky pro přehrávání hudby a posuvník pro regulaci hlasitosti. Pomocí tohoto widgetu se dají přehrávat libovolné hudební soubory či složky obsahující hudbu, lze také přehrávat hudební CD. Pokud widget zrovna nepotřebujete, stiskněte jednoduše tlačítko pro zapnutí či vypnutí a přehrávač se minimalizuje do podoby malého kulatého knoflíku. Klepnutím na šipku v pravé části panelu se zobrazí název přehrávané skladby. V nastavení widgetu lze nastavit nejrůznější vzhledy. Download: www.jv.com.ar a (microPlayer.widget, 368 KB)

Mini Calc 1.0

Jednoduchá kalkulačka

Na provádění výpočtů není vždy třeba vědecká kalkulačka. Widget Mini Calc není nic jiného než jednoduchá, nicméně velmi šikovná kalkulačka, kterou navíc můžete stiskem tlačítka vpravo nahoře snadno minimalizovat. Kalkulačka zvládá skutečně jen ty nejzákladnější matematické operace a výpočty s procenty. Čísla lze zadávat buď na numerické klávesnici, nebo pomocí myší přímo na tlačítka ve widgetu. Nezajímavá není ani existence jednoduché paměti pro ukládání čísel.

Download: www.jv.com.ar a (miniCalc.widget, 284 KB)

Network Monitor 1.3.1

Sledování serverů

Pomocí widgetu Network Monitor můžete sledovat stav až šesti serverů. Widget k tomu používá jednoduchý příkaz ping. Mimoto je možné sledovat díky funkci Net-SNMP i teplotu systémů. Pokud si zřídíte účet na internetové stránce www.clickatell.com, můžete varovná hlášení při překročení teploty nebo při vypnutí serveru postoupit dále. Naprostá většina událostí se zaznamenává do souboru. Interval provádění kontroly serverů určujete sami.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=39983 a (Network_Monitor.widget, 298 KB)

Sleep Timer 1.1

Vypnutí počítače

Stahujete-li nějaký objemný soubor, avšak náhle musíte od počítače na delší dobu odejít, můžete pomocí widgetu Sleep Timer nastavit, za jak dlouho se má počítač vypnout. Stačí do nastavení widgetu zadat čas v minutách a rozhodnout, zda se po uplynutí zadaného času má počítač vypnout, restartovat či uvést do úsporného režimu. Existuje zde dokonce i možnost odhlášení uživatele. Klepnutím na symbol postele se velikost widgetu zmenší a zobrazuje se pouze čas, jak dlouho bude ještě počítač spuštěn.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=37352 a (Sleep_Timer.widget, 84,3 KB)

Mini-Netstat 2.1.1

Sledování provozu v počítačové síti

Pokud vám připadá surfování na internetu už zase nějak pomalé, pak by vás určitě zajímalo, kolik dat vlastně vaším připojením skutečně prochází. Widget Mini-Netstat vám rychle poskytne informace o aktuálním množství odeslaných a přijatých dat. Pokud připojením právě žádná data neprotékají, může se nastavit, aby byl widget průhledný. Ve widgetu se skrývá ještě jedna zajímavá funkce. Pokud přes něj přejedete myší, zobrazí se údaje o celkovém množství přijatých a odeslaných dat od posledního resetování počítadla, což je užitečné zejména pro připojení omezená objemem přenesených dat.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=37468 a (miniNetStat.widget, 29 KB)

Say it 1.1

Hlasový výstup na počítači

S hlasovým výstupem se na počítačích experimentuje již řadu let, zatím s různými výsledky. Widget Say it představuje milou drobnou utilitu, která čte text a jako hlasový výstup používá reproduktory počítače. Stačí do políčka zadat text a stiskem tlačítka Say it widget zadaný text přečte. Widget bohužel čte věty pouze monotónním umělým hlasem s anglickou výslovností. Doinstalováním dalších kodeků se dá nastavit výslovnost v jiném jazyce, například v němčině.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=39755 a (Say_it!-win.widget, 90,4 KB)

Smarter Stickies 1.3

Zobrazování štítků s poznámkami

Patříte-li mezi uživatele, kteří si bez nejrůznějších papírků a štítků s poznámkami nedovedou vůbec svůj život představit, pak určitě musíte mít widget Smarter Stickies. Tento widget totiž vytváří virtuální štítky, u nichž můžete nastavit velikost a následně je umístit libovolně po pracovní ploše monitoru. Na přání dokáže widget v určitém čase příslušný štítek s poznámkou zvýraznit to abyste nějakou událost nepromeškali. Pro lepší používání nabízí widget funkci prohledávání a používání klávesových zkratek.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=39887 a (Smarter_Stickies.widget, 46,7 KB)

Sys Monitor 1.2

Zobrazení systémových informací

Sys Monitor je velmi praktický widget, který zobrazuje spoustu zajímavých informací o vašem počítači, například zatížení procesoru či operační paměti, velikost odkládacího souboru, stav baterií vašeho notebooku, popřípadě nastavenou úroveň hlasitosti. Nelze pominout ani informaci o vnitřní a vnější IP adrese, čas uplynulý od spuštění počítače apod. V nastaveních widgetu se dá určit, které hodnoty chcete mít trvale zobrazeny. Widget však reaguje na některých počítačích se zpožděním.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=38929 a (Sys_Monitor.widget, 145 KB)

Wifi Watcher 1.0

Sledování úrovně signálu

Wifi Watcher ukazuje sílu signálu bezdrátové sítě Wi-Fi. Vzhled widgetu je docela staromódní, protože připomíná staré ukazatele, používané před několika desítkami let. Widget načítá i název připojení k bezdrátové síti. Kromě možnosti nastavení průhlednosti se dá zadat i barva a typ písma. Od jiných widgetů se liší minimální reakční dobou, proto si velmi snadno všimnete, pokud signál bezdrátové sítě zeslábne. Widget tedy poslouží i k testování vaší bezdrátové sítě a umožní vám tak zamyslet se nad tím, jak signál vylepšit.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=36973 a (Wifi_Watcher.widget, 38 KB)

Universal Converter 1.0.4

Převody jednotek

V celém světě se pro stejné veličiny stále používají různé jednotky, ať se jedná o naprosto odlišné jednotky délky, plochy či rychlosti používané ve Velké Británii nebo o jednotky hmotnosti používané například v USA. Pro převod jednotek se skvěle hodí widget Universal Converter, který dokáže převádět mezi různými jednotkami jedné veličiny. Stačí zadat hodnotu, jednotku, která k této hodnotě patří, a nakonec jednotku, na níž chceme číselnou hodnotu převést. Widget minimalizujete klepnutím.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=38252 a (Universal_Converter.widget, 88 KB)

Widget Watch 1.1

Jednoduché stopky

Widgetů, které ukazují čas, je mnoho, nicméně Widget Watch je jedním z nejjednodušších a nejzdařilejších. Jedná se o simulaci stopek s možností záznamu mezičasů. Mezičasy se ukládají stiskem tlačítka Lap a stopky mezitím běží dále. Nastavení widgetu se provádí prostřednictvím kontextového menu. Dá se zde posuvníkem určit velikost a průhlednost widgetu. Jednotlivým událostem se pak dají přiřadit zvuky ve formátu WAV.

Download: http://widgets.yahoo.com/gallery/view.php?widget=39627 a (WidgetWatch.widget, 422 KB)6 0556/OK o

Byl pro vás článek přínosný?