Hlavní navigace

McAfee Total Protection 2007

1. 7. 2007

Sdílet

Totální ochrana pro celou rodinu Firmu McAfee asi není třeba čtenářům PC WORLDu představovat. Na poli antivir


Totální ochrana pro celou rodinu


Firmu McAfee asi není třeba čtenářům PC WORLDu představovat. Na poli antivirů a bezpečnostního softwaru je stejným pojmem jako produkty Petera Nortona. Portfolio jejích produktů jako by z oka vypadlo všem největším konkurentům. Nejinak je tomu u souboru utilit McAfee Total Protection 2007, jemuž budou patřit následující řádky.
Total Protection 2007 je v současnosti vlajkovou lodí firmy, obsahující všechny i samostatně dostupné utility pěkně pohromadě. Instalace balíku probíhá standardním způsobem, po jejím dokončení je nutné počítač restartovat. S aktivací firemního firewallu přichází tradičně nepříjemná doba jeho učení, dotazování a přizpůsobování se aplikačnímu portfoliu vašeho PC. Základním ovládacím prvkem balíku je okno Security Center. V levé části obsahuje dvě velká tlačítka. Jedno pro aktualizaci programu (probíhá samozřejmě automaticky) a druhé pro spuštění předem definované antivirové kontroly. V pravé části pak najdete status všech komponent. Ty jsou rozděleny do čtyř kategorií.
První z nich, nazvaná trefně Počítač a soubory, má na starosti vše kolem antivirové a antispywarové ochrany souborů na vašem pevném disku a také kolem ochrany vlastního systému vašeho počítače. Jejím pilířem je samotný antivirus, jenž obsahuje vše, na co jsme zvyklí u konkurence. Snadno v něm definujete typy prohledávaných souborů, nechybí heuristická analýza nebo plánování antivirových kontrol s různým nastavením. Antispyware však na rozdíl od antiviru žádná nastavení neumožňuje. Ochrana systému spočívá ve sledování spouštěných aplikací, zejména těch internetových, jako jsou komponenty ActiveX a Javy. Nechybí ani sledování DLL knihoven nebo automaticky spouštěných skriptů.
Základním kamenem kategorie Internet a sítě je komplexní firewall. Možnosti jeho konfigurace jsou skutečně bohaté. Pro začátečníky je k dispozici prosté posouvátko s několika předdefinovanými úrovněmi bezpečnosti, ti pokročilejší pak ocení možnost definice povolených a zakázaných IP adres nebo samotných aplikací instalovaných na vašem PC. Nechybí ani standardní paketový filtr s možností úpravy pravidel na úrovni TCP a UDP portů. Veškerý provoz firewallu lze monitorovat a ukládat do zvolených souborů. Dalším prvkem internetové ochrany je obrana proti podvodným zprávám (takzvaný phishing), jež se integruje do vašeho prohlížeče. Těsně po instalaci se však chová podobně "otravně", jako samotný firewall. Přínosem tak bude až po několika dnech učení. Ostatní funkce "internetové kategorie" duplikují obdobné ochranné prvky dostupné v kterémkoliv známém prohlížeči. Jedná se hlavně o blokování reklamy, obrázků nebo pop-up oken, případně o ochranu osobních dat zadávaných do webových formulářů. Internet a sítě zahrnuje i několik zajímavých utilit. Jednou z nich je ochrana bezdrátového připojení. V jednoduchém dialogu získáte možnost definovat bezpečné a nežádoucí hotspoty, případně monitorovat podezřelé změny přístupových klíčů apod. Zajímavá je také funkce Správa sítě, jež je primárně určena pro síťovou správu programového vybavení McAfee, stejně dobře však poslouží i jako graficky povedený generátor vaší síťové infrastruktury.
Třetí kategorie se nazývá E-mail a rychlé zprávy (rozuměj instant messaging) a logicky v ní najdete antispamový a antivirový filtr pro vaši elektronickou poštu. Možnosti nastavení nejsou nijak veliké, potěší však definice libovolného poštovního klienta nebo modul WormStopper. U antispamové ochrany (nazvané trefně SpamKiller) snadno definujete způsob označení nebezpečných zpráv a jejich dalšího zpracování. Nechybí ani možnost přidání vlastních filtrů. Aplikace rovněž dokáže sledovat vaše adresáře a účty elektronické pošty a automaticky tak rozpoznat důvěryhodné odesílatele. Filtrovat lze i podle použité znakové sady.
Samostatnou součásti ochrany je Rodičovská kontrola. Stejně jako předchozí utility umožňuje vytváření povolených a zakázaných webových serverů, kontrolu nad soubory Cookies, filtraci stránek podle klíčových slov a poměrně ojedinělou možnost analýzy obrázků. Všechny filtry lze aplikovat na uživatele v příslušných skupinách ve Windows.
Tím však výčet funkcí Total Protection 2007 nekončí. V balíku najdete i kompletní aplikaci pro zálohování. Archivovat lze na libovolné úložiště, soubory k archivaci lze vybrat nebo můžete zálohovat vše. Samotná záloha probíhá automaticky na pozadí podle vašeho nastavení v určený den a hodinu. Nechybí funkce sledování složek a jejich pohybu na vašem pevném disku. QuickClean zase pomůže s úklidem registrů i dočasných souborů na vašem PC.
Total Protection 2007 je opravdu komplexním produktem pro ochranu PC, včetně kvalitního záložního softwaru. Ovládání pomocí bezpečnostního centra je intuitivní a snadné i pro začátečníka. Pokročilejšího uživatele však zamrzí nemožnost nastavení některých součástí a "otravnost" celého balíku v počátcích učení. Ani běh mnoha rezidentních součástí nepřispívá k rychlosti vašeho počítače jako takového. Významným plusem je kompletní lokalizace do češtiny.

McAfee Total Protection 2007

Všestranné bezpečnostní řešení pro osobní počítač
Množství aplikací
kompletní lokalizace
snadné ovládání
Přísné počáteční nastavení
K recenzi poskytla firma: McAfee
www.mcafee.com/cz
Cena: 1 980 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku