Hlavní navigace

Merchant za pultem

1. 12. 1998

Sdílet

Lotus Merchant Server Pack 2.0 a Lotus Notes 4.6.1 Existence českého zastoupení firmy Lotus již má svůj neměnný...


Lotus Merchant Server Pack 2.0 a Lotus Notes 4.6.1


Existence českého zastoupení firmy Lotus již má svůj neměnný rytmus - jmenování nového vedení, sestavení týmu, práce týmu, rozpuštění či rozpad týmu a zimní spánek. Před několika měsíci jsme byli svědky opětovného probuzení ze spánku a teď je na mém stole krabice s produkty, s nimiž se současná garnitura Lotusu pokusí obhájit své území na softwarovém trhu. Podíváme se spolu, jak je na tom vlajková loď firmy, groupwarový systém Lotus Notes/Domino. Tento produkt je klasickým příkladem toho, jak je v dnešní době důležitý marketing, bez něhož se neprosadí ani špičková technologie. Notes v posledních letech ztratily hodně ze svého lesku a jejich náskok byl buď konkurencí eliminován, nebo se vývoj ubíral odlišným směrem. Lotsu nesložil ruce do klína a vypustil do světa Merchant, systém pro obchodování po Internetu postavený na Lotus Notes.

Domácí zástupci Lotusu byli vedeni snahou poskytnout nám k vyzkoušení co nejobsáhlejší materiál, a tak se v redakci ocitl nezvykle složený balíček s poněkud strašidelným jménem Lotus Czech Passport CD Media Pack Notes 4.6. Jen pro osvěžení paměti si připomeňme, že Passport je multilicenční program obdobný MOLu od Microsoftu a Media Pack zase znamená, že dostáváte pouze instalační média a licenční ujednání, tištěnou dokumentaci si můžete dokoupit. CD se softwarem je v krabici opravdu hodně, skutečně podstatná jsou dvě:

Na prvním je kompletní Domino Server ve verzi 4.6.1 s aplikací Site Builder 2.0, na druhém potom klientská část s původním názvem Lotus Notes, rovněž verze 4.6.1, v českém provedení. Nikoho už nepřekvapí přítomnost CD s instalací browserů od Microsoftu (MSIE 4.01) i od Netscape (Navigator 4.04). V tomto případě se nejedná o snahu zalíbit se uživateli, ale o dodávku důležité součásti - Domino/Merchant se totiž kromě klasického klienta Notes dá ovládat přes prohlížeč. A protože je Lotus multiplatformním dodavatelem, můžete instalovat prohlížeče i pro prostředí jako Mac, Solaris, Windows 3.11. Jako pozornost podniku obdrží zákazník ještě další doprovodné produkty, k nimž se vrátíme v závěru.

Na balíku Merchant/Domino je důležitá ještě jedna věc - je z něj patrná změna chápání pozice produktu a výrazně vnímavější reflexe situace v dnešním informačním světě. Lotus kromě tradiční high-tech představované Notesy a Dominem nyní nabízí zajímavou dodatečnou hodnotu. Tu tvoří v první řadě integrace s Internetem, která je konečně tak zjednodušena, že ji zvládne i poučenější uživatel. Další vlastností je otevřenost - v dnešních Notes snadno nastavíte použití jiných protokolů přenosu pošty, a stejně tak snadno vám budou Notesy spolupracovat s desktopovými aplikacemi typu Office od jiných výrobců. Do třetice dostáváte v ceně hotové aplikace, za které se ještě nedávno platily značné sumy.

Do Internetu hlavním vchodem

Aby nedošlo k omylu, Lotus si jako jeden z prvních uvědomil potenciál Internetu a začal záhy pracovat na jeho využití. Cesta, kterou zvolil, byla leckdy notně klikatá. Možná si ještě někdo vzpomene na peripetie s Internotes, SMTP agentem a dalšími doplňkovými aplikacemi, které jste si museli draze přikoupit a s velkou námahou nastavit, abyste mohli posílat poštu nebo browzdat Sítí. To je již minulost. Dnešní Domino funguje jako HTTP server, jako MTA agent (agent pro přesnos zpráv) i jako proxy server a firewall. Informace potřebné pro nastavení služeb si od vás systém postupně vyžádá při instalaci nebo konfiguraci, jak je to běžné např. v Ovládacích panelech Windows.

Merchant za pultem

Slovem Merchant (obchodník, kupec) se označuje celý kompletní balík, vlastní Merchant je aplikace v Lotus Notes, která je určena pro obchodování přes Internet. V průběhu instalace se kopírují na server knihovny a šablony, z nichž se pak aplikace generuje. Za vygenerování aplikace je zodpovědná jiná aplikace, kterou je SiteBuilder 2.0. Merchant je možno instalovat pro jeden ze dvou režimů - režim "objednávka - dodávka", jenž je typický pro dodávky hmotného zboží, a režim "download", který je typický pro nákup softwaru a dat. Režimy nelze kombinovat a ani později měnit. V průběhu generování se založí tzv. oblasti (area), se kterými Merchant pracuje. Oblast není nic jiného než naše stará dobrá známá databáze Notes. Jako příklad oblastí můžeme uvést "Regál", seznam zákazníků, databázi objednávek, apod. Některé oblasti jsou společné oběma podobám Merchantu, ale řada jich je specifických, což je důvod, pro nějž není možné charakter Merchantu měnit za provozu. Specifickým rysem obchodování po Internetu je problematika placení a daní. Obě tyto úlohy jsou řešeny produkty třetích firem. Firma CyberCash dodává modul pro zpracování plateb platebními kartami a TaxWare přispěla modulem pro práci s daní z přidané hodnoty (DPH). Na mém CD byly oba produkty v předváděcích verzích s odkazem na výrobce. Protože obojí problematika je silně závislá na teritoriu použití, je konzultace s CyberCash a TaxWare v případě českého zájemce nutná.

Otázkou, na niž zatím neznám odpověď je, jak se Domino/Merchant bude chovat po naplnění databází několika tisíci položek a připojení několika desítek klientů. Zkušenost s Dominem 4.5 je rozporná, i když jsem tenkrát záměrně použil slabší hardware.

Domino.Doc

Lotus dodává ještě jednu zajímavou aplikaci, která nabízí hotové řešení častého problému, jímž je koloběh dokumentů v organizaci. Lotus nabízí své řešení pod označením Domino.Doc, které pokrývá celý životní cyklus dokumentu v organizaci. Životní cyklus má pět fází: 1. vytvoření dokumentu, 2. úpravy, 3. schválení, 4. zveřejnění (vydání) a 5. archivace. Notes byly navrženy jako dokumentová databáze, a proto mají ideální vlastnosti právě pro takové užití. Velmi zajímavá je práce s verzemi, které se vytvářejí a uchovávají jako samostatné dokumenty typu Response to Response, což umožňuje mít poměrně bohatý strom verzí, protože můžete vyjít z kterékoli verze vzniklé v libovolném čase. Postup při schvalování dokumentu je v Notes již dávno jako doma. Zveřejněné dokumenty jsou dostupné z prostředí Notes, ale samozřejmě také v intranetu a extranetu. Archivace je v Notes jednoduchý proces - příslušná databáze se uloží na archivační médium. Domino.Doc třídí dokumenty na několika úrovních. Nejníže se nacházejí samotné dokumenty a "sponky" (bindery), což jsou kontejnery logicky sjednocující několik dokumentů. Na disku jsou dokumenty uloženy v databázích, jímž se nyní říká "file cabinet" a cabinety jsou uspořádány v souborových prostorech nazvaných "file room". Nejvyšší jednotkou je knihovna, která spojuje více prostorů.

Lotus Notes 4.6.1

Závěrem ještě pár vět ke klientské části. Notes v nové verzi přinášejí několik zajímavých novinek, ne sice převratných, ale zato docela příjemných. Jako první zaznamenáte lepší vzhled. Pohled na otevřenou databázi je vyveden v příjemných barvách a připomíná webovskou stránku. Databáze můžete od nynějška seskupovat do "nad-databází", kterým se říká portfolio. Portfolia slouží k udržení přehledu v aplikacích, jež mají více databází.

Zvykem u každé nové verze jsou nové šablony, a aplikace a nejinak je tomu i tentokrát. Nejvíce zaujala kombinovaná aplikace Úkoly/Kalendář, která nezapře silnou inspiraci Outlookem, což je k prospěchu věci. Pozitivní je, že vás Lotus nenutí kupovat Organizer a dává ho v ceně, byť zjednodušený. Další novinky směřují k internetovým technologiím a dají se shrnout pod název "Web site snadno a rychle". Jediné, co se vyloženě nepovedlo, je aplikace nahrazující webový browser, která v české verzi bůhvíproč mluví maďarsky (možná je to estonština, těžko říct).

Ti, kdo to myslí s vývojem aplikací pro Internet vážně, uvítají další bonus, a sice CD s instalací BeanMachine for Java a NetObjects Fusion. Prvně jmenovaná věc je nástroj pro rychlý návrh jednoduchých Java Beans, druhá slouží pro vytváření a údržbů Webů.

Lotus Merchant nabízí řešení, jež je zajímavé tím, že nově využívá vyzkoušenou technologii. Pro podniky, které již Lotus Notes mají, je to zajímavá možnost, jak rozšířit svůj systém za rozumnou cenu a bez přílišného rizika. Ostatní mohou získat tím, že kromě zřízení internetového obchodu získají platformu pro důležité části svého informačního systému a jednu investici tak využijí několikrát.



Lotus Merchant Server Pack 2.0 a Lotus Notes 4.6.1

+ snadná instalace
+ větší otevřenost systému
+ podpora platebních karet
+ portfolia
+ úkolovník/kalendář
+ relativně skromné nároky na HW
- maďarská aplikace browser
- chybějící instalační dokumentace

K recenzi poskytla firma:

Lotus Development CZ
Pod Lipami 41
Praha 3

Byl pro vás článek přínosný?