Hlavní navigace

Miniaturní hybrid

1. 2. 2007

Sdílet

AVerTV Hybrid+FM Volar digitální televize do kapsy S příchodem a přepojováním analogového vysílání na digit


AVerTV Hybrid+FM Volar digitální televize do kapsy


S příchodem a přepojováním analogového vysílání na digitální se DVB-T tunery staly již běžnou součástí našeho života. Na trhu se objevila řada variant, od těch stolních až po PCMCIA či USB verze. Právě jeden z USB donglů známé značky AVer jsme podrobili testu i my.
Kromě samotného USB donglu obsahuje balení redukci pro kompozitní vstup a S-Video, anténu, USB-to-USB/IEEE1394 kabel a samozřejmě CD s ovladači a softwarem. S produkty Aver Media je standardně dodáván program AverTV, který můžeme označit za střední třídu mezi programy pro práci s TV. Jedná se o jednoduchý program, jenž přesto nabízí dostatečné možnosti pro nastavení signálu a obrazu. Vedle samotného ladění (to se provádí ve třech částech (Digitální TV, Analog TV a FM radio) či nastavení obrazu můžete též změnit vzhled programu pomocí skinů, nastavit jeho chování a pochopitelně vybrat místo pro ukládání nahrávané TV. Dobré je, že v sekci digitální TV můžeme naladění programů třídit volbou, zda má jít o digitální TV nebo rozhlas. DVB-T vysílání je bohužel možné nahrávat pouze ve formátu MPEG-2, pokud chcete vyšší kompresi, budete muset uložená videa následně komprimovat sami. Ladění bylo v našem případě bezproblémové, stále ovšem platí, že počítačové tunery jsou obvykle náročnější na kvalitu signálu (zejména toho analogového) než klasické televizory či stolní rekordéry. Digitální signál má v tomto směru bezesporu výhodu, existují ale faktory, které jej mohou negativně ovlivnit například použití antény se zesilovačem, bydlíte-li přímo u vysílače, apod.
U analogové části je vstupní signál rozdělen na anténní a kabelový. Byť jde o standardní a logické rozdělení, pro uživatele kabelovky v ČR to znamená nutnost dalšího mezikroku v pokročilejším nastavení. A pro ty méně zběhlé ve světě tunerů určité překvapení. Ono rozdělení totiž odpovídá pásmům tuneru: mnozí si jistě pamatujete problémy se staršími TV, které neměly hyperband (pásmo kabelové televize). Právě pod volbou Kabelová TV se skrývá hyperband, čímž ovšem navolíte pouze programy v tomto pásmu. Většina uživatelů ovšem preferuje kanály na jednom ovladači, nechce přepínat mezi jednotlivými pásmy tuneru tedy tak, jako je tomu u klasické televize. Proto je nutné ladit manuálně, přes pokročilejší skenování všech frekvencí. Teprve tak program zachytí všechny stanice v pásmu odpovídajícímu České republice; musíme mít stále na paměti, že ač se jedná o kabelovou televizi, část vysílání je stále mimo hyperband. Toto ladění však trvá díky šířce laděného rozsahu znatelně delší dobu. Pokud tedy tuner použijete na cestách, je funkce "rozděleného" tuneru vhodnější díky rychlejšímu naladění.
Nahrávání z analogové části nabízí oproti digitální, která se ukládá pouze do MPEG-2, více možností. Kromě MPEG-2 a DVD (720 x 480/720 x 576; 5 000 kbps vs. 8 000kbps) je možné záznam ukládat do WAV (zvuk WMAv2 nebo PCM), MPEG-1, VCD a AVI. Přes analogovou část je veden i kompozitní a S-video signál k tuneru je dodána i sada příslušných konektorů. Software nabízí při jakémkoliv nahrávání i Timeshift, včetně možnosti zachovat jej v souboru.
Díky specifikaci USB je detekce USB tuneru při nabootování systému obecně otázkou štěstí záleží na typu použité základní desky (jak u stolního počítače, tak u notebooku), napájení USB, množství připojených zařízení na USB rozbočovačích apod. Výsledkem může být nenalezení tuneru, kdy program hlásí nepřipravenost zařízení. Řešení je jednoduché, odpojit a připojit USB tuner do 10 sekund by mělo být zařízení již aktivní.
AVerTV Hybrid+FM Volar je univerzální tuner vhodný pro uživatele, kteří chtějí jednoduše vyřešit potřebu sledovat TV signál v podstatě kdekoliv. Stačí připojit a za několik málo minut můžete v klidu sledovat svůj oblíbený pořad.


AVerTV Hybrid+FM Volar

jednoduché ovládání
přesnost ladění
citlivost na anténní signál
Cena vč. DPH: 2 000 Kč
K testu zapůjčila firma: AVerMedia,
www.avermedia.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku