Hlavní navigace

MP4 Walkman Sony NWZ-A820

22. 4. 2008

Sdílet

Společnost Sony Electronics dlouhou dobu odolávala průniku MP3 do svých výrobků, považovala ho za pirátský formát a kvůli Sony Music se snažila prosadit své MiniDisky, discmany a kompresně bezkonkurenční formát ATRAC. Doba se ale mění.

příloha_ovladnete_sva_data

Dnes Sony, která jako jediná z velkých firem ještě odolávala a vyráběla přehrávače, do nichž nebylo možné MP3 jako takové nahrávat, případně nebylo možné z jejich paměti hudbu dostat zpět do počítače, představuje novou generaci MP4 Walkmanů, které vrací úder převážně korejským společnostem, jež na neomezené podpoře „pirátských formátů“ profitovaly.


Nový Sony NWZ-A820 není jen univerzálním přehrávačem s přímou podporou MP3, ale navíc se řadí mezi špičkové MP4 playery na trhu.

Tenký přehrávač s elegantním designem a precizní konstrukcí je nabízen v několika barevných provedeních – decentní černé, originální zlaté, ipodovsky bílé a extravagantní růžové. Současně je k dispozici s různě velkými flashovými paměťmi: NWZ-A826 má 4 GB, NWZ-A828 8 GB a NWZ-A829 dokonce 16 GB. V přední části vévodí Walkmanu neobvykle kvalitní TFT LCD s úhlopříčkou 2,4“ a QVGA rozlišením (320 x 240). Uvnitř přístroje se zase skrývá technologie Bluetooth pro bezdrátový přenos hudby do odpovídajících sluchátek či Hi-Fi věže. Jelikož se běžně v přenosném audiu ještě neobjevuje, A820 nás tím mile překvapil. Abychom ale jen nechválili, zásadním nedostatkem nové MP4 chlouby Sony je absence FM tuneru a nahrávání zvuku, tedy funkcí, které mají už dnes dokonce i přehrávače nejnižší cenové kategorie.

S firmwarem jsme byli ovšem zcela spokojeni, protože Sony přichystalo přehledný software bez zbytečných grafických parádiček zpomalujících běh přehrávače. Na jedničku se povedlo také ovládání. Naprostá většina funkcí přístroje se nastavuje pomocí tradičního kruhu tlačítek, na nějž snadno dosáhnou palcem praváci i leváci.

Kopírování hudby i jiných souborů do paměti probíhá velice jednoduše. Sony se totiž už od série A810 zbavilo příšerného programu SonicStage (respektive OpenMG) a nyní své přístroje vyrábí jako MTP zařízení – ve Windows se tedy přihlásí jako multimediální přehrávač a veškerá data včetně hudby můžete kopírovat sem a tam pouhým přetažením. Případně si můžete instalovat aplikaci od Sony nazvanou Media Manager. Ta je oproti SonicStage mnohem přátelštější a hlavně objemově menší (přinutí vás ale bohužel instalovat přehrávač QuickTime). Poměrně šokující pro nás bylo, že neumožňuje transkódování videa, což je funkce, kvůli které jsme ji v první řadě vůbec instalovali. Pro konvertování stažených AVI budete muset upgradovat na „Pro“ verzi, která stojí zhruba 230 korun. Něco takového považujeme za naprosto neúnosné. Sony vám prodá za několik tisíc přehrávač a pak po vás ještě chce další peníze, abyste mohli naplno využít všechny jeho funkce.

V závěru si to u nás japonská legenda trochu rozházela, ale jejímu přehrávači nelze výše zmíněné kvality upřít. Především jeho design a provedení jsou na vysoké úrovni, což ostatně platí pro všechny výrobky Sony.

Verdikt
Konstrukčně velmi kvalitní přehrávač s vynikající displejem a snadným ovládáním kazí jen chybějící FM tuner a funkce nahrávání hlasu, stejně jako dodávaný software, který nedokáže transkódovat video.

- - Lubor Jarkovský

Byl pro vás článek přínosný?