Hlavní navigace

MSI Wind

1. 9. 2008

Sdílet

Atomový vánek z Tchaj-wanu Pokud plánujete svému školákovi či sobě zakoupit lehký a malý notebook, který j...


Atomový vánek z Tchaj-wanu


Pokud plánujete svému školákovi či sobě zakoupit lehký a malý notebook, který je snadno přenosný a navíc za dobrou cenu, máte několik možností. V minulém čísle jsme si představili Asus Eee PC – a MSI Wind je přímou reakcí na tento mininotebook. Společnost MSI se ovšem vydala trochu jinou cestou a ustoupila od absolutní miniaturizace, která byla Eee PC vlastní a někdy byla až k jeho škodě. Pokud byste na Eee PC chtěli zadávat další texty, je výrazným omezením velmi malá klávesnice, která činí delší zadávání textu nepohodlným. To se však netýká Windu, kde byly rozměry notebooku lehce zvětšeny, aby se do něj vešla použitelná klávesnice. Nicméně zaměřme se na MSI Wind postupně.
Další odlišností je také použitá platforma. Kde Eee PC sází na „nenažraný“ mobilní Celeron na 900 MHz, Wind běží na nové platformě Intel Atom, vybavené dokonce technologií Hyperthreading. To mu propůjčuje sice o něco menší výkon ve srovnání s Eee PC (zhruba na úrovni Athlon 64 3000+), ale plně dostatečný pro provoz instalovaných Windows XP, stejně jako kancelářského balíku. Operační paměti bylo naděleno 1 GB, což je z pohledu OS optimální. Oproti Eee PC má MSI Wind použitý běžný 2,5“ pevný disk. Nevýhodou je nižší odolnost oproti otřesům ve srovnání se SSD, výhodou pro uživatele je ovšem jednoznačně nárůst uloženého prostoru (80 GB). Samozřejmě stejně jako u Eee PC chybí optická mechanika.
Od Windu, stejně jako Eee PC, se nečeká kódování videa či herní nasazení. Hlavní jsou minimální rozměry, nízká cena a výdrž na baterie. V té Wind jasně vítězí. Atom dokáže podle potřeby plynule měnit frekvenci, takže notebook poskytuje provoz na baterie přesahující při úsporných opatřeních až tři hodiny – a to se počítá.
Pochvalu zaslouží ovšem i zbytek výbavy. Uživatel jistě ocení i fyzicky větší displej, který je pohodlnější při prohlížení textů i internetu. Grafickou stránku věci obstarává čipset Intelu, který výkonem stačí pro kancelářské aplikace. To prokázalo i neproběhnutí 3DMarku a PCMarku. Na hraní her zapomeňte, ale to snad na mininotebooku nikdo neplánuje. V základu můžete počítat s třemi USB porty a VGA výstupem, což by mělo opravdu stačit. Nechybí ovšem ani audio in/out konektor a čtečka karet. Potěší také přítomnost kamerky a mikrofonu, který není standardem ani u dražších notebooků. Praktické je umístění osmi stavovaných diod na čelní stranu pravého palmrestu. V případě uzavřeného víka tak má uživatel o stavu notebooku stále přehled. 8 0499/TJi o
Pokud hledáte malý a použitelný notebook, je MSI Wind zajímavou alternativou. Za přijatelnou cenu získáte malý notebook solidní konstrukce i výbavy. Musíte počítat s malým výkonem, ale na kancelářské aplikace a procházení webu zcela dostačuje. Potěší přítomnost Wi-Fi a kamerky s mikrofonem. Snadno tak můžete na cestách být v kontaktu např. přes Skype.

MSI Wind U100

Intel Atom N270 1,6 GHz (512 kB cache), 533 MHz FSB
MS Windows XP Home
1 024 MB DDR2
Intel 945GSE
HDD 80 GB
10", 1 024 × 600 bodů
Wi-Fi 802.11b/g, LAN 100 Mb
? stavové diody na čelní straně, váha a rozměry
? výkon
Cena vč. DPH: 12 000?Kč
Poskytl: MSI,
www.msi.com.tw

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku