Hlavní navigace

Multimediální magnát, nebo jen schopný vypalovač?

1. 12. 2008

Sdílet

Nero 9 a Nero Move It zvládnou oboje Německou společnost Nero AG, která stojí za nejznámějším vypalovacím ba...


Nero 9 a Nero Move It zvládnou oboje


Německou společnost Nero AG, která stojí za nejznámějším vypalovacím balíkem na světě, není třeba dlouze představovat. Snad každý uživatel počítačů se už s jejími produkty někdy setkal. Nero 9 je však mnohem více než jen software pro pohodlné ukládání dat na optické disky, v současnosti představuje velmi rozsáhlý balík utilit pro veškerou správu vašich multimediálních dat. Bohužel však za cenu ztráty pověstné subtilnosti a rychlosti. V současnosti firma nabízí i verzi pro Linux, aktuálně s pořadovým číslem 3. Kromě toho najdete v jejím portfoliu i další utility, jako je Nero MediaHome 4, Nero BackItUp 4 a Nero Move It. A právě Nero Move It dnes doplní naši recenzi.
Instalace obou aplikací nese několik společných znaků. V obou případech je velmi zdlouhavá i na slušně vybaveném PC, přičemž oba balíky ukrojí z vašeho pevného disku několik set megabajtů. Na obhajobu však musíme dodat, že nabídka poskytovaných služeb je skutečně rozsáhlá a v podstatě pokryje veškeré vaše multimediální potřeby. Novinkou, která vás uhodí do očí jako první, je zcela přepracované ovládací centrum Nero StartSmart. Nejlépe vše zhodnotíte z přiloženého obrázku, provedené změny jsou značné. Druhou novinkou je koncentrace nastavení jednotlivých programů do prostředí Nero ControlCenter4. V něm velmi rychle zjistíte, které programy jsou instalovány, jaké k nim náleží licence a zda je možné provést jejich aktualizaci. Probíhá zde i registrace na interaktivní web firmy nazvaný My Nero, který vám následně může pomoci při správě vašich multimédií jako síťové úložiště. Prvním programovým zástupcem v rámci balíku je Nero Live – jedná se o obdobu Media desktopu od Microsoftu. Pokud máte ve svém PC digitální tuner, můžete v tomto prostředí pracovat s televizí a navíc z ní i pohodlně nahrávat. Nechybí podpora HDTV. Následuje základ celého balíku, kterým je samozřejmě Nero Burning ROM. Vzhled samotného programu se příliš nezměnil. Samozřejmostí je podpora všech CD a DVD formátů, ve výčtu ale nemohou chybět ani Blu-ray disky. Jako bonus dostanete „gadget“ do panelu Windows Vista, s jehož pomocí snadno a rychle zduplikujete vložená média. Vypalovač si poradí i s převodem zvuku, ukládat lze do formátu MP3 (názvy skladeb a obrázek alba dostanete z databáze Gracenote) a firemního formátu Nero Digital. V balíku Nero 9 najdete i odlehčenou verzi Nero Express, která vás provede procesem vypalování krok za krokem. Nero Vision patří v současnosti k dalším základním kamenům celého balíku. Slouží k vytváření multimediálních disků všech typů. Pomocí Nero Vision tak vytvoříte DVD od jednotlivých záběrů, přes DVD menu až po samotnou finalizaci na médium, stejně jako album rodinných fotografií, nebo hudební CD s výkony vašeho syna. K dispozici je poměrně pokročilý nástroj pro střih videa i zvuku. Oko potěší celá sada efektů a doplňků, jimiž můžete svá videa okořenit. Ovládání je opět velmi intuitivní, většina funkcí se aplikuje stylem „táhni a pusť“. Potěší i rozsáhlá podpora výstupních formátů.
Nero CoverDesigner je v balíku přítomen již delší dobu. Slouží k vytváření obalů na CD i DVD. Obsahuje množství šablon snad na všechny existující typy krabiček a pouzder sloužících k tomuto účelu. Samozřejmostí je dnes podpora Lightscribe. Pro úpravu digitálního zvuku poslouží Nero WaveEditor 4. Na vstupu i výstupu si poradí s ohromným množstvím formátů (NWF, AC3, MP3, MP4, WAV, OGG, AAC, FLAC, WMA, AIF), které analyzuje a převede do nekomprimovaného WAV. Možnosti úprav směle konkurují specialistům v této oblasti. Kromě standardního střihu zde najdete více než desítku efektů, rozličné nástroje pro čištění a úpravu samotného signálu, nebo hromadu korektorů šumu, lupání atd. Program samozřejmě umožňuje i získání dat z mikrofonu nebo kteréhokoliv vstupu ve Windows. Jako doplněk pak dostanete Nero SoundTrax 3, který poslouží místo mixážního pultu. Velkou výhodu pro začátečníky představují předdefinované šablony pro jednotlivé mixy. Vložení potřebných zvukových stop je následně hračkou, stejně jako přiřazení efektů. Sekci uzavírá přehrávač Nero ShowTime, který je dnes integrován přímo v okně StartSmartu. Otevřete v něm vše, pro co máte ve Windows potřebné kodeky, poradí si i s novými HD formáty. Samozřejmostí je podpora playlistů a práce se síťovými úložišti přímo v programu (UPnP atd.). Nástroje pro zpracování obrazu potom skvěle doplňuje Nero Recode, chytrý průvodce, který umí převést libovolné video na DVD disk, nebo pohodlně editovat jeho součásti (zmenšení DVD DL na DVD). Trochu stranou pak stojí bitmapový editor Nero PhotoSnap, ten využijete pro jednoduchou, ale dostatečnou úpravu fotografií.
Zajímavý doplněk tvoří aplikace Nero Move It. Ta se graficky i ovládáním vymyká zbytku balíku a existuje zcela samostatně. Slouží k převodu multimediálních dat bez ohledu na jejich formát. V černém stylovém okně potom prostým přetažením z levé do pravé části převádíte multimediální soubory různého původu. Move It přímo podporuje rychlý přístup na Youtube, MySpace, MyNero a samozřejmě všechny diskové jednotky vašeho počítače. Předpokládá se, že máte na výše uvedených portálech zřízená konta, přístupové informace je nutné zadat v konfiguračním dialogu aplikace. Pokud připojíte ke svému PC mobilní telefon, objeví se i jeho ikona v okně Move It. Kromě převodů dokáže program do jisté míry data i kategorizovat a poté podle kategorií třídit. Po připojení zařízení Nokia 6300 přes Bluetooth vytvořil Move It přímo v telefonu tři vlastní složky (Hudba, Video a Obrázky). Do těchto složek je nutné data uložit, aby je program vůbec viděl. Potom již ale vše funguje náramně. 8 0723/CZ o

Nero 9 už rozhodně není pouze vypalovacím softwarem. S jeho pomocí zvládnete snad veškerou agendu kolem multimediálních dat. Od zpracování videa, přes úpravu zvuku, až po vaše rodinné fotografie. A to všechno poměrně snadno a bez velkých znalostí. Uložení hotových dat na optická média je pak už jen významný doplněk celého vašeho úsilí. Za pochvalu stojí kompletní lokalizace do češtiny nebo bezchybný průvodce funkcemi balíku ve formě Nero StartSmart. Negativem je pak jeho nenasytnost (na vašem pevném disku si ukrojí 1,3 GB!) a lenost. Jestliže si však Nero 9 koupíte, dostanete zdarma velmi dobrý zálohovací software Nero BackIt Up a zároveň si vyzkoušíte neméně dobrý Nero MoveIt, který svými schopnostmi perfektně zapadá do současného světa mladé IT komunity.

Byl pro vás článek přínosný?