Hlavní navigace

Multimediální přehrávač Acer

1. 7. 2006

Sdílet

Acer MP-500 zábava na cestách, banka pro fotografie i přenosný disk Pokud patříte mezi náruživé příznivce fi...


Acer MP-500 zábava na cestách, banka pro fotografie i přenosný disk


Pokud patříte mezi náruživé příznivce filmů, hudby a technologických novinek, nutně se vám musí zalíbit miniaturní multimediální přehrávač společnosti Acer. Zařízení nese označení Acer MP-500 a nabízí příjemně malé rozměry, velký displej s úhlopříčkou 3,5", elegantní vzhled, miniaturní pevný disk s kapacitou 20 GB a spoustu zajímavých funkcí.
Na první pohled zaujme barevný LCD displej. Nachází se na horní straně a obraz dokáže vykreslit s fyzickým rozlišením 320 x 240 pixelů. Poměr stran je 4 : 3, zobrazovat však lze samozřejmě i širokoúhlé video. V blízkosti obrazovky se nachází reproduktor, miniaturní joystick, kontrolní LED dioda, integrovaný mikrofon a dvojice tlačítek (Mode a Esc). Levá část zařízení obsahuje vypínač, vstup pro externí napájení/dobíjení baterie, sluchátkový výstup zvuku, AV výstup a dokonce i AV vstup. Obě AV rozhraní jsou vyrobena v podobě 3,5" konektoru jack. Na pravé stěně produktu je možné nalézt další rozhraní a tlačítka. Především se zde nalézá konektor typu mini USB a slot pro paměťovou kartu SD/MMC. Pro úplnost tvůrci doplnili i velmi užitečné tlačítko s popisem Suspend. Slouží pro rychlé přepnutí zařízení do režimu Sleep či pro opětovné probuzení. Výhodou je, že po probuzení můžete okamžitě pokračovat v započaté činnosti (např. ve sledování filmu a podobně). Tlačítko s popiskem Esc pracuje klasicky přeruší aktuální činnost nebo znamená skok do nadřazené nabídky.
Ovládání přístroje není nijak složité, je však pravda, že by mohlo být propracovanější, zvláště bychom uvítali přítomnost fyzických tlačítek pro rychlou navigaci při přehrávání multimediálních záznamů (například rychlý posun vpřed, Play, Pause a podobně). V systému Aceru jsou tato tlačítka řešena virtuálně (v nabídce OSD) a přístupná jsou až s pomocí joysticku. Základní menu se skládá z osmi ikon s popisky Video, Music, Photo, Ebook, Record, Files, Resume a Setup. Funkce jsou z uvedených popisků zřejmé. Zařízení dokáže přehrávat videozáznamy ve formátu MPEG-4, XVID a WMV9. Přehrávač hledá videozáznamy v souborech, které jsou označeny příponou AVI, WMV nebo MP4. Textové titulky (sub, txt, srt.) u filmů zobrazovat nelze. Nativně zvládne přehrávač pracovat se zvukem ve formátu MPEG (Layer 1, 2, 3) a WMA. Formát AC3 (Dolby Digital) podporován není. Multimediální základna MP-500 si poradí s obrázky typu JPEG a textovými soubory (TXT a LRC). Proto je možné na cestách nejen poslouchat oblíbené skladby MP3, sledovat DivX filmy, ale můžete číst i knihy v elektronické podobě nebo si prohlížet fotografie. S využitím integrovaného správce souborů je také možné kopírovat, mazat, přesouvat soubory podle vašeho uvážení. Je velmi snadné používat MP-500 i jako datovou banku pro fotografie, které jste aktuálně v terénu nafotili na paměťovou kartu. Fotografie snadno přesunete z SD/MMC média na pevný disk, kartu vymažete a můžete pokračovat ve fotografování. Na disk lze ukládat fotografie i libovolná data, pomocí integrovaného A/D převodníku je podporován i záznam analogového videa a audia. V praxi jsme to vyzkoušeli tak, že jsme k MP-500 připojili digitální kameru (s využitím analogového kompozitního signálu). Digitalizované video se ukládá v rozlišení 320 x 240 ve formátu MPEG-4 (*.ASF), zvuk v normě MP3. Pokud budete chtít využít zařízení samostatně jako diktafon, je to rovněž možné.
V příslušenství naleznete praktické kožené pouzdro pro MP-500, CD s ovladači pro staré Windows 98 a užitečným konvertorem multimediálních záznamů, který využijete v případě, že budete vlastnit multimediální záznamy, jež nativně MP-500 nepodporuje. Další příslušenství tvoří USB kabel, externí napájecí adaptér, sluchátka a AV kabel zakončený trojicí RCA konektorů (video a stereofonní zvuk).

Acer MP-500

kapacita 20 GB
služby
velikost displeje
nepodporuje titulky
pořizovací cena
Cena vč. DPH: 11 890 Kč
K testu zapůjčila firma: Acer, www.acer.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku