Hlavní navigace

Nejlepší přehrávače na cesty

5. 8. 2008

Sdílet

Jestliže rádi při cestování, nebo i doma, rádi posloucháte muziku pouštěnou do sluchátek, nabízíme vám přehled sedmi všestranných hudebních přehrávačů, které jsou obvykle i tím nejlepším, co jednotlivé značky vyrábějí

Vzhledem k tomu všechny obsahují poměrně velký a barevný displej, disponují dostatečnou kapacitou i podporou řady hudebních i video formátů, některé přinášejí i další užitečné funkce.
Máme-li shrnout hodnocené přehrávače, tak pokud ve všech ohledech hledáte absolutní špičku a nehledíte na cenu, je jednoznačnou volbou Samsung YP-P2: zejména jeho displej je bezkonkurenční, nechybí mu Bluetooth, počítejte však a nákupem jiných sluchátek, lepších než ta standardně dodávaná. Jde-li vám naopak o dobrý poměr ceny a výkonu, sáhněte po hezkém Creative Zen V Plus, jehož displej je sice menší, má ovšem kvalitní zvuk a dobrou cenu. Někde mezi nimi se nalézá Sony Walkman NWZ-A826, který nabízí kvalitní displej střední velikosti, Bluetooth, přibalená bezdrátová sluchátka a špičkový zvuk.

Archos 105
Orientační cena: 1 700 Kč (vč. DPH) – 2 GB – www.archos.com



105 je lehký a na první pohled hezký přehrávač, na druhý pohled však u něj narazíte na řadu drobnějších problémů.
Pryč jsou doby, kdy si přehrávač vystačil s MP3 a WMA, nyní musí ve tvrdé konkurenci nabídnout co nejširší paletu formátů. Archos 105 přehrává MP3, WAV a WMA, z videa podporuje WMV. Podpora videa je určitý problém, protože MPEG4 by bylo jistě vhodnější řešení – už kvůli většímu rozšíření.
Rozlišení 1,8“ displeje 160 x 128 pixelů je dostačující pro prohlížení obrázků a videí, nicméně většina konkurenčních přehrávačů nabízí lepší požitek, to znamená čistší a často i větší obraz.
105t zvládne na jedno nabití přehrávat hudbu 18 hodin a video dobrých 10 hodin. Marketingová omáčka doprovázející přehrávač samozřejmě říká, že má intuitivní ovládání. To však není pravda, příkladem budiž, že v některých případech je příkaz „zpět“ vykonán určeným tlačítkem, jindy tuto funkci zastává tlačítko zcela jiné.
Kvalitou zvuku výrobek také neoslnil. Při 80% hlasitosti je možné poslouchat v hlučném prostředí, ale při méně než 50 % je slyšet zřetelný šum. Důvod je jasný: nízký odstup signálu a šumu na úrovni 59 dB.
Zamrzí absence diktafonu a FM, což je ve standardní výbavě většiny konkurenčních přístrojů.
Verdikt
Archos 105 umí spoustu věcí, ale žádnou z nich pořádně. Je však dobrou volbou, pokud chcete co nejvíce funkcí včetně přehrávání videa, přitom máte velmi napjatý rozpočet.

Hodnocení:
Provedení: 3/5
Funkce: 3/5
Výkon/cena: 4/5
Celkové hodnocení: 3,5/5

Funkce:
Přehrávání videa: +
Prohlížení obrázků: +
FM rádio: -
Záznam zvuku: -


Creative Zen V Plus
Orientační cena: 1 850 Kč (vč. DPH) – 2 GB – www.creative.com



Tento malý přehrávač působí roztomilým dojmem, který ocení zejména příslušnice jemnějšího pohlaví. Kvůli menší velikosti je použit i poměrně malý displej s úhlopříčkou 1,5 palce, jeho obraz je ovšem čistý, i když má problém dosáhnout dostatečného jasu pro prohlížení obrázků ve slunečním světle. Nicméně to je problém mnoha LCD zařízení
Creative nabízí Zen V Plus ve variantě s 1 a 2 GB paměti, oba modely jsou jinak identické. Potěší integrované FM rádio a podpora standardních audio formátů včetně MP3 a WMA. Přístroj má i integrovaný mikrofon, nahrávání lze spustit stisknutím tlačítka.
Přehrávání videa ulehčuje přiložený softwarový video konvertor, nicméně malý displej s rozlišením 128 x 128 bodů prostě není stvořen na dlouhé sledování a lze ho doporučit spíše pro prohlížení krátkých snímků.
O ovládání se stará malý joystick a několik tlačítek. Rozhodně oceňujeme, že interface reaguje rychle a jednotlivé nabídky lze přizpůsobit, je rovněž možné rychle přizpůsobovat seznamy skladeb, vybrat si z několika barevných schémat a samozřejmě umístit libovolné foto na pozadí.
Zen V Plus je dostatečně malý, aby se vešel do většiny kapes, včetně těch dámských. Lesklý povrch sice funguje jako „magnet na špínu“, na druhou stranu je alespoň poměrně odolný proti poškrábání.
Pětistupňový ekvalizér přispívá k tomu, že zvukové podání je výborné a potvrzuje kvalitu výrobků Creative. K dispozici je osm přednastavených hudebních režimů plus funkce zvýraznění basů a automatické regulace hlasitosti. Hudbu lze bez nabíjení přehrávat až 15 hodin.
Zen lze díky široké škále funkcí a malým rozměrům používat jako malý disk, hudební a video přehrávač i diktafon.
Verdikt
Díky hezkému vzhledu a poměrně vysoké výdrži snese Creative Zen V Plus srovnání s mnohem dražším Apple iPod nano a je pro něj silným konkurentem, zvláště s ohledem na cenu. Kvalita přehrávání je výborná, ovšem malý displej není vhodný pro delší sledování videa.

Hodnocení:
Provedení: 4/5
Funkce: 3,5/5
Výkon/cena: 5/5
Celkové hodnocení: 4,5/5

Funkce:
Přehrávání videa: +
Prohlížení obrázků: +
FM rádio: +
Záznam zvuku: +

příloha_ovladnete_sva_data

iRiver Clix2 (Clix Generation 2, Gen2)
Orientační cena: 3 600 Kč (vč. DPH) – 8 GB – www.iriver.cz



Společnost iRiver byla průkopníkem ve vývoji flash MP3 přehrávačů a tímto modelem pokračuje v tradici výroby technicky propracovaných přehrávačů s vytříbeným designem.
Hlavním tahákem iRiver Clix 2 je elegantní vzhled, výborný displej a nápadité ovládání. 70 g vážící přístroj přehrává MP3, OGG a WMA hudební soubory, z videa přehraje WMV a MPEG. Obsahuje i FM rádio, jehož vysílání lze zaznamenávat, potěší i integrovaný mikrofon. Clix2 je dále kompatibilní s mnoha hudebními prodejními službami jako eMusic či Napster.
Displej je výborný 2,2“ OLED, což je znát na vysokém kontrastu, jasu i pozorovacích úhlech, není problém se na fotografie či video dívat i při jasném světle.
Celý displej slouží jako směrový ovladač, nefunguje tedy jako klasické dotykové obrazovky, místo toho uživatel určuje fokus obrazovky. Ačkoli se to nezdá, je to překvapivě účinný a jednoduchý způsob ovládání, na který si rychle zvyknete. Rozhodně je to pozitivní změna oproti klasickému dotykovému systému, kdy je nejednou problém na malém displeji přesně trefit. Samozřejmě to platí pro hudební přehrávač, u PDA je to jiné.
Poněkud nás ovšem zklamal hudební výkon přístroje, špatně například zvládal harmonické zkreslení a přenášené zvuky, tedy jak se zvuk určený pro jeden kanál „přelévá“ do kanálu druhého. Odstup signálu a šumu patřil naštěstí k těm lepším.
Verdikt
iRiver Clix Gen 2 je výborný přehrávač, jeho silnými stránkami jsou zejména provedení, displej a ovládaní. Navzdory silné konkurenci jiných značek si své zákazníky jistě najde.

Hodnocení:
Provedení: 5/5
Funkce: 4/5
Výkon/cena: 4/5
Celkové hodnocení: 4/5

Funkce:
Přehrávání videa: +
Prohlížení obrázků: +
FM rádio: +
Záznam zvuku: +


Samsung YP-P2
Orientační cena: 5 750 Kč (vč. DPH) – 4 GB – www.samsung.cz



Samsung YP-P2 vypadá jako menší a tenčí verze iPodu. Má dotykovou obrazovku a kvalitní displej, na němž je sledování videa příjemným zážitkem. Mezi jeho přednosti patří i Bluetooth.
Na ovládání je třeba si zvyknout, výběr se totiž děje pohybem prstu po obrazovce shora dolů. Jinak je ovšem rozčlenění menu poměrně logické, například to úvodní obsahuje položky video, music a pictures. Dotykový displej reaguje rychle a je naštěstí dost citlivý, dokonce nám připadal lepší než ten u iPodu. Na druhou stranu nepodporuje multitouch, tedy rozpoznání několika dotyků najednou, místo toho musíte dvakrát poklepat. Občas jsme také nechtěně přeskočili přehrávanou skladbu, když jsme nedopatřením aktivovali vodorovný posun.
Přehrávač lze přes Bluetooth propojit s bezdrátovými sluchátky či bedničkami, nicméně potom nefunguje integrované rádio (což je logické, protože tak přichází o anténu v podobě drátu).
Kdo si rád přizpůsobí každý detail, toho YP-P2 potěší dostatečně širokou nabídkou nastavení ekvalizéru včetně možnosti nastavit si všechny parametry. Pokud to není pro vás to pravé, má YP-P2 10 standardních režimů, čtyři nastavení basů a funkci „3D sound“, která v některých případech značně vylepšila dojem z hudby.
Při přehrávání si můžete vybrat z 16 vizualizací včetně zobrazení alba, animovaného ekvalizéru a dalších grafických drobností.
Celkový dojem z přístroje však poněkud kazí přiložená sluchátka, která jsou spíše low-end, jejich podání basů je poměrně slabé.
Verdikt
Širokoúhlý kvalitní displej je výborný pro sledování filmů, audiofily potěší široké možnosti nastavení hudby, na druhou stranou počítejte s nákupem lepších sluchátek.

Hodnocení:
Provedení: 4,5/5
Funkce: 5/5
Výkon/cena: 3,5/5
Celkové hodnocení: 4,5/5

Funkce:
Přehrávání videa: +
Prohlížení obrázků: +
FM rádio: +
Záznam zvuku: +

Samsung YP-T10
Orientační cena: 3 800 Kč (vč. DPH) – 2 GB – www.samsung.cz



Samsung YP-T10 nabízí řadu funkcí, a to ve stylovém designu a s příjemným ovládáním. Tělo přístroje z broušeného hliníku je pevné a je navržené tak, aby odolávalo pádu. Dodává přístroji vzhled o řád dražšího výrobku.
Integrované FM rádio má automatické vyhledávání a možnost nahrávání. Podporované hudební formáty jsou MP3, WMA a OGG, na druhou stranu chybí AAC, což však lze vzhledem k ceně přehrávače docela dobře přežít. Pro přenos videa do YP-T10 musíte použít přibalený program nebo Media Player, hudbu a obrázky lze kopírovat přímo.
Do výbavy patří i Bluetooth, diktafon, zobrazování textů a příjem RSS. Dojem poněkud kazí absence standardní mini-USB přípojky, takže uživatel je nucen používat přiložený kabel.
Hudební výkony jsme nejprve testovali s přibalenými sluchátky. Zvuk byl hlasitý a bez zkreslení, a to i na maximální hlasitost. Střední tony zněly čistě, ale výšky a nízké frekvence nedosahovaly kvality iPodu nano.
Skutečná kvalita přehrávače se ovšem ukázala, když jsme zapojili lepší sluchátka. Basy byly hlubší a střední tony čistší, u vyšších frekvencí však stále docházelo ke ztrátě detailů.
Verdikt
YP-T10 je kvalitně zpracovaný přehrávač s pohodlným ovládáním. Hudební výkon snižují nepříliš povedená přibalená sluchátka, nicméně celkový dojem je velmi dobrý.

Hodnocení:
Provedení: 4,5/5
Funkce: 4/5
Výkon/cena: 4/5
Celkové hodnocení: 4/5

Funkce:
Přehrávání videa: +
Prohlížení obrázků: +
FM rádio: +
Záznam zvuku: +


SanDisk Sansa Clip
Orientační cena: 1 200 Kč (vč. DPH) – 2 GB – www.sandisk.com



SanDisk je znám jako výrobce flash pamětí, často proto nabízí přehrávače za více než přijatelné ceny. Nejinak tomu je i v případě Sansa Clip, který je navíc skutečně velmi malý. To se však odráží v absenci některých funkcí.
Sansa Clip je mini přehrávač, který má hodně společného s Creative Zen Stone Plus a celkově překonává Apple iPod shuffle. Stejně jako oba uvedené přístroje, i tento lze připnout na vhodný kousek oblečení, dát ho do kapsy, za pásek či podobně, lze ho tedy doporučit například ke sportování.
Ovládání pomocí čtyřsměrného velkého tlačítka je pohodlné a menu je tak přímočaré, jak to jen jde: úvodní nabídka obsahuje Hudbu, Nastavení, FM rádio a Hlas.
Playlist v přehrávači je možné automaticky synchronizovat s Windows Media Playerem, skladby lze snadno přidávat, odebírat i bodovat. Když přepnete z hudby na rádio a pak zpět, přehrávač si pamatuje, kde jste skončili.
Provedení je solidní, robustní a přispívá ke snadnému používání. Na výběr je několik barevných provedení, kapacita paměti a výdrž baterie je dostatečná.
I Sansa Clip má ovšem své nedostatky, mezi ně patří příliš hlasitá reprodukce, respektive ovládání hlasitosti je příliš strmé, stačí trochu přidat a už vám to trhá uši. Tlačítko na zajištění hlasitosti v dané poloze by se určitě hodilo.
Na rozdíl od ostatních recenzovaných kousků nemá Sansa Clip plně grafický displej. Ten není ani potřeba, protože nepodporuje přehrávání videa, ani obrázky. Má ovšem rádio i integrovaný mikrofon pro nahrávání.
Sluchátka jsou vzhledem k ceně přehrávače dobrá, výrobce naštěstí nepřibalil podřadné kousky, jak se to někdy u levnějších přehrávačů stává.
Verdikt
SanDisk Sansa Clip je plně vybavený malý a snadno přenosný hudební přehrávač. Nenabízí sice přehrávání videa, ale je lehký, poměrně levný a má kvalitní zvuk.

Hodnocení:
Provedení: 4,5/5
Funkce: 3/5
Výkon/cena: 4,5/5
Celkové hodnocení: 4/5

Funkce:
Přehrávání videa: -
Prohlížení obrázků: -
FM rádio: +
Záznam zvuku: +

Sony Walkman NWZ-A826
Orientační cena: 3 650 Kč (vč. DPH) – 4 GB – www.sony.cz



Cena nového Sony Walkman NWZ-A826 se nemusí zdát na první pohled nízká, nicméně když zvážíte, co umí a nabízí, vychází jako výborná volba. Jeho hlavní předností je Bluetooth.
Kromě kvalitních drátových sluchátek jsou součástí balení i Bluetooth sluchátka, se kterými si můžete užívat skutečný bezdrátový a neomezený poslech. Už po chvilce s bezdrátem si uvědomíte, jak jsou vlastně kabely od sluchátek neuvěřitelně otravné (pokud jste k tomuto zjištění již nedospěli dříve).
Tím to ovšem nekončí, můžete si například pořídit další pár bezdrátových sluchátek nebo pohodlně napojit A826 na hi-fi soustavu.
V Sony naštěstí nezanedbali ovládání přístroje, které je pohodlné a nahrávání skladeb je velmi svižné.
Velkou předností je kvalita přehrávání, a to co se týče basů, středu i vysokých tónů. I když jsme použili levná sluchátka jiné značky, byla hudba stále dobře poslouchatelná. Sony v tomto ohledu zkrátka patří ke světové špičce.
Přehrávání videa také nečinilo problémy, obraz byl ostrý a zobrazování plynulé, k čemuž přispěl velmi kvalitní a poměrně velký (2,4“) displej.
Drobným nedostatkem je tak v porovnání s konkurencí nemožnost nahrávání a absence rádia, což je sice drobnost, ale zákazníci jsou už na možnost zapnout FM většinou zvyklí.
Verdikt
Výborný mediální přehrávač využívající dokonale možností Bluetooth. Má kvalitní provedení a vynikající reprodukci hudby, potěší i přibalená bezdrátová sluchátka.

Hodnocení:
Provedení: 5/5
Funkce: 4,5/5
Výkon/cena: 4/5
Celkové hodnocení: 4,5/5

Funkce:
Přehrávání videa: +
Prohlížení obrázků: +
FM rádio: -
Záznam zvuku: -

Byl pro vás článek přínosný?