Hlavní navigace

Nejlepší utility pro práci se zvukem, videem a fotografiemi

1. 7. 2008

Sdílet

Kolekce těch nejlepších nástrojů pro práci s multimédiiPočítač je velmi univerzální zařízení. Můžete na n


Kolekce těch nejlepších nástrojů pro práci s multimédiiPočítač je velmi univerzální zařízení. Můžete na něm pracovat, ale poslouží vám i jako společník pro volný čas. Pokud ve chvílích volna ještě navíc i rádi fotografujete, posloucháte hudbu nebo sledujete filmy, pak jste narazili na ten správný článek. V něm jsme pro vás připravili sadu skutečně vydařených utilit právě pro práci se zvukem, videem či grafikou. Proměňte svůj počítač ve grafické studio, nahrávací studio nebo domácí kino!David Čepička,


Nejde ani tak o to, kolik utilit máte na počítači nainstalovaných, ale spíše o to, aby to byly nástroje, které pro vás budou přínosné. V tomto článku jsme pro vás připravili 12 nejzajímavějších a podle našeho názoru nejvydařenějších utilit pro práci se zvukem, videem a fotografiemi, které samozřejmě najdete i . Jedná se o nástroje, které jsou k dispozici zdarma jako freeware. Použijete je pro správu své sbírky hudebních nahrávek, úpravu videa nebo převod digitálních fotografií do všemožných formátů – a to vše rychle a jednoduše.

Požadavky na vyhledávané utility

Při vyhledávání těch nejlepších utilit jsme se zaměřili v první řadě na to, aby se všechny programy daly snadno ovládat, disponovaly velkým počtem funkcí a přitom byly k dispozici zdarma. Dále nám při výběru utilit šlo o to, aby řešily problémy, s nimiž se uživatel setkává nejčastěji.

Další informace: Ke všem programům najdete podrobné informace na internetových stránkách výrobce. Příslušný odkaz se nachází vždy u popisované utility.
Požadavky na systém: V tomto ohledu jsme se spolehli na informace dodané výrobcem. Je tedy docela možné, že některé utility třeba poběží i ve Windows 98, i když na tuto skutečnost autor neupozorní. Řada vývojářů totiž již přestala podporovat starší verze Windows, i když se samozřejmě najdou uživatelé, kteří je stále ještě používají. Nic vám v tom nebrání, pokud si trochu zaexperimentujete. Nemůže se stát nic horšího, než že se utilita odmítne spustit. K poškození počítače by rozhodně dojít nemělo. 8 0365/CZ oAny TV Free 2.16




Problém: Ne každý má možnost dostat se k přípojce kabelové televize nebo k digitálnímu pozemnímu vysílání DVB-T. Nicméně pokud chcete sledovat televizi a máte k dispozici připojení k internetu, pak můžete vyzkoušet televizní vysílání přes internet.
Řešení: Na internetu dnes vysílá přes 4 000 televizních stanic z více než 100 zemí. Pro příjem televizního vysílání tímto způsobem potřebujete pouze stabilní internetové připojení typu DSL o rychlosti 2 000 kbit/s, popřípadě jiný typ připojení se srovnatelnou rychlostí a samozřejmě také příslušný program. Vyzkoušejte třeba freeware Any TV. Po instalaci se v okně programu nejprve rozhodujete, zda chcete sledovat televizi nebo stream videa, tedy vysílání uložené na síti. V menu si pak vyberete zemi a poklepáním na konkrétní položku spustíte vysílání vámi vybraného televizního kanálu.
Nevýhody: Některé televizní kanály budete moci přijímat pouze pomocí placené verze programu Any TV. Televizní kanály jako Phoenix, NTV nebo kanály s vysíláním pro děti však spustíte i ve zdarma dostupné verzi. Často sledované televizní kanály doporučujeme kvůli přehlednosti vkládat do seznamu oblíbených kanálů. Obraz bohužel není vždy v takové kvalitě, na jakou jste zvyklí u televizního vysílání, ale pro příležitostné sledování většinou bohatě postačuje. Any TV dokáže přijímat také rozhlasové vysílání, i když pro poslech rozhlasu existují i lepší programy. V tomto článku najdete výbornou utilitu Phonostar, která má více funkcí a vylepšený seznam rozhlasových stanic. Její popis najdete v tomto článku o několik stránek dále.
Tip: Pokud chcete mít k dispozici ještě více televizních kanálů a stojíte o každodenní aktualizaci seznamu vysílačů, vyzkoušejte program Any TV Pro. Placenou verzi tohoto programu pořídíte za cenu v rozsahu od 29,99 do 67,99 dolarů.
Download: http://anytvplayer.com a 
Operační systém: Windows 2000, XP, VistaSledování televizního vysílání
přes internet z celého světaAudacity 1.2.6




Problém: I dnes je ještě řada hudebních fanoušků, kteří mají své nahrávky uloženy na magnetofonových kazetách a gramofonových deskách, které sice už tak často neposlouchají, ale i přesto by je rádi měli v digitální podobě a vylepšené tak, aby se daly ještě lépe poslouchat.
Řešení: Pro digitalizaci starých nahrávek si klidně můžete pořídit hardware a software i za několik desítek tisíc korun. Avšak vystačíte i s jedním programem, který se jmenuje Audacity a je šířen jako open source. Proto vás určitě nepřekvapí, že jej najdete jako součást některých komerčně prodávaných balíčků. Připojte gramofon k zesilovači a ten zase ke zvukové kartě, nastavte správnou úroveň pro záznam a začněte nahrávat. Poté záznam rozdělte na jednotlivé skladby. Chcete-li nahrávku dále upravit pomocí různých efektů, doporučujeme přehrávat záznam přes zesilovač, protože z obyčejných reproduktorů u počítače kvalitu výsledné nahrávky příliš nepoznáte. Ze spousty možností, jež program skýtá, doporučujeme efekty pro odstranění šumu, normalizaci, odstranění praskání a u starších nahrávek ještě zdůraznění basů. Posledním krokem po vylepšení nahrávky je export záznamů do formátu WAV a vypálení pomocí libovolné aplikace pro vypalování, například programu Nero, na CD disk.
Tip: Pomocí Audacity si můžete velmi snadno vytvořit i vyzváněcí melodie do mobilního telefonu. Vámi požadovanou melodii (například ze serveru Youtube nebo z hudebního souboru) přehrajte pomocí zvukové karty v počítači a zároveň ji nahrajte do programu Audacity. Nyní danou melodii ze záznamu vystřihněte a pomocí efektu Normalizovat z menu Efekty upravte hlasitost. Pokud na začátek melodie použijete efekt Postupný náběh a na konec melodie efekt Do ztracena (oba najdete v menu Efekty), nebudou přechody při opakování melodie tak nápadné. Nakonec takto vytvořenou vyzváněcí melodii exportujte do formátu vhodného pro váš mobilní telefon a popřípadě snižte hodnotu bitratu, abyste velikost vzniklého souboru s vyzváněcí melodií minimalizovali.
Download: http://audacity.sourceforge.net a 
Operační systém: Windows 98/ME, 2000, XPPřevod analogových nahrávek
(kazeta, gramofon) do digitálního formátu
Cdex 1.70 Beta 2




Problém: Vlastníte rozsáhlou sbírku CD disků a chcete je přehrávat i na MP3 přehrávači. Potřebujete tedy skladby na CD disku převést do úspornějšího formátu MP3.
Řešení: Programů, které dokáží převést skladby z hudebního CD disku do jiných formátů, existuje celá řada. Mezi nejpovedenější bezesporu patří i utilita Cdex, která je šířena jako open source. Disponuje totiž velkým množstvím funkcí a navíc má přehledné uživatelské rozhraní. Po rozbalení a instalaci souboru je nutné nejprve vybrat encoder (stiskněte klávesu <F4> a na záložce Encoder vyberte u stejnojmenné položky některý z dostupných encoderů). Samozřejmě lze použít i externí encoder. Kromě převodu do formátu MP3 je možné převádět i skladby na hudebních CD discích i do formátů Ogg Vorbis nebo FLAC. V nastavení jednotlivých formátů pak snadno zvolíte kvalitu, s níž se má hudba z CD disku do daného formátu souborů převádět. Pokud například budete chtít skladby poslouchat v přenosném přehrávači, pak doporučujeme používat soubory s proměnným bitratem nebo s bitratem 192 kbps. Samozřejmě to jde i obráceně: komprimované soubory lze převést do formátu WAV (stiskem klávesy <F12>). Tento postup využijete, když budete chtít ze souborů ve formátu MP3 vytvořit hudební CD disk. Nicméně soubory ve formátu MP3 by měly mít bitrate minimálně 192 kbps, jinak nebude kvalita hudby na vytvořeném hudebním CD nijak valná. Před vlastním převodem skladeb z hudebního CD disku se dají automaticky importovat z databáze CDDB názvy disků, skladeb a jména interpretů. Stačí v menu CDDB vybrat z menu položku Read remote freedb. Tuto funkci budete moci použít pouze tehdy, když v menu Options/Settings zadáte na záložce Remote CDDB do políčka Your E-mail address e-mailovou adresu (může se jednat i o neexistující e-mailovou adresu).
Tip: V menu Options/Settings můžete na záložce Filenames zadat pomocí proměnných způsob pojmenovávání jednotlivých souborů s nahrávkami. Může se jednat například o kombinaci jména interpreta, čísla skladby, názvu skladby, roku vydání či názvu alba. Některé přehrávače však tyto údaje dokáží zpracovat pouze tehdy, pokud zároveň pro každou skladbu zadáte všechny potřebné údaje v podobě značek (tagů) ID3.
Download: http://cdexos.sourceforge.net a 
Operační systém: Windows NT4, 2000, XP, VistaPoslech skladeb z hudebního CD na MP3 přehrávači
Floola 2.9.4



Problém: Program iTunes bezesporu patří mezi velmi vydařené a výkonné nástroje, nicméně na mnoha místech uživatele neustále opravuje a omezuje. Typickým příkladem je třeba nemožnost přehrát skladby z iPodu do počítače.
Řešení: Alternativ k programu iTunes od firmy Apple, který dokáže spravovat a přehrávat hudbu, je docela dost. Nicméně málokterý program se tak dobře ovládá a má tolik funkcí jako Floola. Ppodporuje všechny přehrávače iPod a umožňuje přenos souborů s hudbou a videem v obou směrech. Velmi dobře se spravuje i seznam skladeb pro přehrávání (playlist). Stejně snadno jako podcasty (zvukové nebo videozáznamy umisťované na internet v podobě souborů) se dají stahovat i například videa z Youtube, Myspace a dalších portálů – postačí pouhé zadání správného internetového odkazu.
Floola kromě toho rovněž podporuje používání sociální sítě Last FM pro poslech hudby (http://www.last.fm) a také zobrazování obalů CD disků a textů písní, a to i na starších výrobcích. Skvělá je i funkce pro vyhledávání souborů, která vám umožní najít ztracené skladby a vyhledat skladby duplicitní. Soubory, které v iPodu nelze přehrát, se ve většině případů dají prostřednictvím integrovaného převaděče upravit do takového formátu, který přehrávání umožní. Na domovské stránce autora programu najdete jak kompletní dokumentaci, tak i diskusní fórum věnované tomuto programu.
Tip: Program Floola nemusíte na počítač, na němž jej chcete používat, nijak instalovat. Utilitu spustíte přímo z iPodu nebo jiného kompatibilního přehrávače – samozřejmě po jeho připojení k počítači. Na svoji příležitost čeká v menu Tools/Advanced i funkce iPod-Repair, která ve většině případů dokáže opravit všechny poškozené seznamy skladeb pro přehrávání, včetně poškozených položek v databázi.
Download: http://floola.com a 
Operační systém: Windows 98/ME, NT4, 2000, XP, VistaAlternativa k iTunes
s mnoha dalšími funkcemi
Fotosizer 1.16




Problém: Každý, kdo potřebuje na internetu vystavovat fotografie, musí různě velké snímky nejprve upravit tak, aby měly stejnou velikost, vhodnou pro umístění na internetové stránce. Tuto operaci sice zvládají na internetu i různé služby pro práci s obrázky, nicméně nedává smysl umístit na webový server velké fotografie jen proto, aby se potom zmenšily.
Řešení: Zmenšování rozlišení obrázků je docela fádní činnost, kterou naštěstí vůbec nemusíte provádět sami. Celou práci za vás udělá utilita Fotosizer. Její ovládání je velmi snadné. Vyberte obrázky, jejichž velikost chcete sjednotit, a zadejte nové rozměry snímků. Fotografie můžete přemístit do okna aplikace i tak, že je pomocí metody drag&drop přetáhnete do okna programu. Vedle náhledu se u každého obrázku zobrazuje i její aktuální velikost a formát.
Při zadávání velikosti obrázku můžete použít údaje v procentech původní velikosti nebo použít absolutní hodnoty.
Lepší než zmenšování velikosti je oříznutí obrázku. Pokud je to jen trochu možné, nastavte ponechání poměru stran, aby obrázek nebyl zkreslený. Nástroj dokáže převádět barevné obrázky na černobílé a otáčet je proti směru hodinových ručiček. Tyto funkce najdete pod „volitelnými nastaveními“. Program podporuje formáty BMP, JPG, GIF, PNG a TIF.
Tip: Pro správu fotografií program disponuje jednou velmi šikovnou funkcí. Jde o to, že si můžete nastavit vzor, podle nějž budete obrázky pojmenovávat. K dispozici je název, formát obrázku a také měsíc a rok, v němž byl obrázek pořízen. Obrázky se tak dají kupříkladu rychle setřídit podle data pořízení, přičemž pro správu a vyhledávání obrázků následně vystačíte i s Průzkumníkem Windows.
Download: http://fotosizer.com a 
Operační systém: Windows 98/ME, NT4, 2000, XP, VistaSjednocení různé velkých
fotografií na stejnou velikost
Paint.net 3.31



Problém: Každý, kdo pracuje s digitálními fotografiemi, potřebuje program pro pohodlnou úpravu obrázků, pomocí něhož by mohl opravovat drobné chyby jako červené oči atd.
Řešení: Pro úpravy obrázků nepotřebujete žádný placený program. Určitě znáte velmi šikovný nástroj Irfan View. Dalším programem, který byste rozhodně neměli opomenout a který se pro úpravu fotografií a obrázků hodí snad ještě více, je program Paint.net. Paint.net vyvinula Washington State University ve spolupráci s Microsoftem. Jedná se o freeware, který obsahuje několik funkcí, jež můžete používat pouze v profesionálních programech. Pracuje například podobně jako Photoshop s vrstvami a disponuje celou řadou velmi výkonných efektů. Patří mezi ně kupříkladu vodoznak, redukce šumu, olejomalba, kreslení tužkou nebo efekt mléčného skla. Mezi nástroji pro opravy najdete všechny běžné funkce jako je nastavení kontrastu, jasu, sytosti, barevného tónu včetně individuálního nastavení křivky pro barevné hodnoty. Hodit se vám určitě bude i možnost automatické opravy, kterou zavoláte klávesovou zkratkou <Ctrl><Alt><L>. Touto funkcí vylepšíte zejména snímky pořízené levnějšími modely fotoaparátů. Program Paint.net běží v novějších verzích Windows (Windows XP se Service Packem 2 a Vista), navíc vyžaduje nainstalované rozhraní .NET Framework 2.0, jehož instalační soubor rovněž najdete .
Tip: Velmi stabilní jsou zpravidla i betaverze programu Paint.net. Chcete-li proto využívat nové funkce, které mají být k dispozici, nemusíte čekat až na vydání oficiální stabilní verze. Při instalaci programu vyberte jako typ vlastní instalaci a v následujícím okně pak povolte možnost provádění automatické kontroly nových verzí a rovněž povolte možnost pro provádění kontroly výskytu nových betaverzí (umístěte zatržítko před položku Also check for pre-release (beta) versions).
Download: http://getpaint.net a 
Operační systém: Windows XP, VistaNástroj pro profesionální úpravu obrázků s podporou vrstev
Phonostar-Player 2.01.2




Problém: Internetové služby poskytující stahování hudby nejsou právě levné. Sdílení hudby pomocí výměnných sítí zase není legální, a pokud budete přistiženi, pak se vám tento způsob získávání hudby může pořádně prodražit.
Řešení: Pokud nebudeme brát v úvahu iTunes, Musicload a podobné služby, existuje ještě jedna možnost, jak se můžete legálně dostat k aktuálním hitům nebo naopak zřídka hraným kouskům. Touto cestou je internetové rádio. Jedním z nejlepších programů pro poslech internetového rádia a jeho záznam je utilita Phonostar. Podobně jako televizní programy upozorňují na tipy ve svém vysílání, i Phonostar poskytuje tipy na zajímavé položky ve vysílání různých rozhlasových stanic. Navíc lze Phonostar Player programovat přímo z internetových stránek tohoto programu. Stačí si na stránkách programu najít pořad, který chcete nahrát nebo poslouchat, a stisknout v internetovém prohlížeči vedle pořadu tlačítko In den Timer. Upozornění Windows, že k nějaké vaší aplikaci přistupuje nějaký externí protokol, můžete bez obav ignorovat. Nejlepším řešením je vybrat nastavení, kdy se toto upozornění již nemá nikdy zobrazit, aby vás příště již neobtěžovalo. Nakonec nahrání pořadu potvrďte.
Phonostar má v databázi okolo 4 500 rozhlasových stanic z celého světa a tento seznam vždy po spuštění aktualizuje. Podporuje i podcasty (viz tip k utilitě Floola), nicméně ty musíte do programu zadat sami. Filtrovat stanice lze podle tematického zaměření stanice, jazyka nebo klíčového slova v názvu. Pro nahrání vysílání jsou k dispozici tři úrovně kvality a formáty WAV a MP3. U formátu MP3 je dokonce zabudována i podpora úsporného nahrávání při proměnném bitratu.
Tip: Pro záznam rozhlasového vysílání ve formátu MP3 budete potřebovat encoder Lame. Pokud jej máte již na počítači nainstalovaný, stačí programu Phonostar prozradit jeho umístění.
Download: http://phonostar.de a 
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP, VistaLegální rozšíření vlastní sbírky hudebních nahrávek
Photo Info 1.0



Problém: Digitální fotografie, podobně jako soubory s hudbou, obsahují celou řadu dalších informací například o nastavení fotoaparátu, jeho typu a dalších parametrech. Tato data se označují pojmem EXIF a lze je pomocí mnoha utilit zobrazit, ale nikoliv upravovat.
Řešení: Při úpravě dat EXIF vám dozajista bude užitečným pomocníkem freewarová utilita Photo Info od Microsoftu. Zvláštní je, že po její instalaci z ní nedostanete nic víc než jednu jedinou položku v kontextovém menu, která se objeví, když na soubor obrázku klepnete pravým tlačítkem myši. Zobrazit lze popisek s údaji o fotografovi a autorských právech, dále údaje o čase a místě pořízení snímku.
Pokud na některém místě pořizujete snímky častěji, můžete si poznamenat údaje pro toto místo. S daty z GPS modulu, který je součástí fotoaparátu, však bohužel utilita pracovat ještě neumí. Technické parametry, jako je například ohnisková vzdálenost nebo čas závěrky, popřípadě typ fotoaparátu a režim použití blesku, se sice dají zjistit na záložce Details, změnit se ale nedají. Program Photo Info načítá a ukládá metadata k obrázku do formátů IPTC a XMP a pokud má správně fungovat, musí být v počítači nainstalováno prostředí .NET Framework 2.0, které rovněž najdete.
Tip: Utilita Photo Info pracuje výborně i se skupinami obrázků – využijete ji třeba tehdy, pokud budete chtít všem obrázkům najednou přiřadit údaje o autorovi nebo o autorských právech. Stačí označit všechny odpovídající obrázky a poté klepnout na tlačítko Edit as Collection. V tomto režimu můžete zadat další údaje pro každý obrázek zvlášť (pokud se jedná o údaje, které jsou pro každý obrázek jiné), pokud použijete možnost Edit individually.
Download: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/photoinfo.mspx a 
Operační systém: Windows XP, VistaZpracování metadat
k obrázkům na pozadí
Picasa 2.7




Problém: Digitální fotografie je dnes doslova požehnáním, ale i prokletím. Dříve se člověk dlouho rozmýšlel, než něco vyfotografoval, ale to už dnes dlouho neplatí. Výsledkem pak je změť všelijakých obrázků na pevném disku a s tím také související narůstající nepořádek, neboť uspořádání a třídění fotografií je často zvláště u těch, kdo častěji fotografují, úkolem nad lidské síly.
Řešení: Přehled o všech obrázcích na pevném disku získáte prostřednictvím zdarma dostupné utility Picasa, která patří firmě Google. Jedná se o program, který prochází pevný disk a zobrazuje všechny nalezené soubory obrázků. Podobně jako v programu pro práci s elektronickou poštou, je i zde v levém panelu seznam složek s údajem o počtu obrázků, které se v této složce nacházejí. Picasa dokáže pracovat s obrázky ve formátech JPG, BMP, GIF, PNG, PSD, TIF a do jisté míry i s formátem RAW. V programu je možné ke každému obrázku vytvořit popisek, takže lze obrázky třídit bez ohledu na to, ve které složce se nacházejí, a seřadit je tematicky. Další možností je přidat k obrázkům několik charakteristických slov a těm pak následně přiřadit pomocí aplikace Google Earth zeměpisné souřadnice, tzv. geotagy. Velmi vydařené jsou i možnosti prohlížení obrázků: jejich velikost změníte pomocí posuvníku, a pokud je obrázek větší než velikost okna, lze neviditelné části obrázku zobrazit tažením myší po miniatuře. Další možností je zobrazení histogramu a informací o nastavení fotoaparátu. Milé jsou i funkce pro vytvoření koláže z různých fotografií a diashow, které lze následně vypálit na CD, nebo použít jako spořič obrazovky.
Tip: Nesmíme zapomenout ještě na jednu specialitu, která nalezne uplatnění při některých operacích jako další možnost přehledného vyhledávání obrázků. Jedná se o zobrazení časové osy, kterou vyvoláte stiskem tlačítka Časová osa. V jejím případě se všechny snímky setřídí podle jejich data pořízení, což se hodí například v okamžiku, kdy si chcete den po dni zrekapitulovat, jak probíhala vaše dovolená.
Download: http://picasa.google.com a 
Operační systém: Windows 2000, XP, VistaSpráva a prezentace rozsáhlých souborů fotografií
Super 2008 Build 30



Problém: Pokud půjdete od obyčejného videa natočeného třeba přes mobilní telefon, přes VCD a SVCD až k DVD a filmovým formátům s vysokým rozlišením, pak na této cestě potkáte takové množství různých formátů, že budete mít velké potíže se v něm vůbec zorientovat. Potřebujete-li následně převést film z jednoho formátu do druhého, pak se připravte na to, že to nebude nic jednoduchého a že zpravidla budete muset použít programů několik.
Řešení: Super 2008 je vynikající, zdarma dostupný nástroj pro převod souborů s filmy do všech snad existujících dalších formátů. Obsahuje všechny kodeky, které jsou k tomuto převodu potřeba. Ať chcete archivovat film umístěný na DVD, převést film ve formátu Flash do formátu s vysokou kompresí pro umístění do mobilního telefonu nebo vypálit na DVD soubor ve formátu Windows Media pro přehrání na DVD přehrávači – program Super to vše zvládne bez problémů a na jedničku. Umožňuje nastavení kvality signálu videa, nastavení bitratu či poměru stran okna filmu a celou řadu dalších možností.
Film se ořízne v závislosti na vámi nastaveném poměru tak, aby byla plocha monitoru využita co nejoptimálněji. Program navíc podporuje i takové formáty s vysokým rozlišením, jako je například H.264. U DVD disků s filmy věnujte pozornost zvukové stopě, abyste získali film v té jazykové mutaci, jakou požadujete. Úpravy nastavení zvuku s ohledem na možnou úsporu místa však doporučujeme provádět pouze v těch nejnutnějších případech.
Tip: Program Super dokáže pracovat i se zvukovými soubory. Tak například můžete u DVD disku se záznamem nějakého koncertu načíst pouze zvukovou stopu, kterou následně umístíte na hudební CD, abyste mohli koncert poslouchat i při jízdě autem. Stačí pouze zakázat výstup videa (umístit zatržítko před položku Disable Video).
Download: http://erightsoft.net a 
Operační systém: Windows 2000, XP, VistaPřevod filmů
do libovolného formátu
Xnview 1.93.6




Problém: Multimediálních a grafických formátů jsou stovky. Ne všechny se sice nějak významně prosadily, některé se používají pouze v některých specializovaných oblastech, jako jsou CAD systémy nebo design. Přes to všechno se hodí, pokud máte program, který dokáže otevřít i některé soubory speciálnějšího charakteru.
Řešení: Program Xnview patří mezi tak univerzální programy, že pokud nedokáže nějaký grafický formát otevřít, pak už jej asi neotevře žádný jiný program, a to bez nadsázky. Xnview totiž dokáže pracovat s více než 400 formáty a minimálně do 50 z nich dokáže i zapisovat. Jejich úplný seznam včetně mnoha návodů najdete na internetové adrese http://pagesperso-orange.fr/pierre.g/xnview/enformats.html. Program dokáže provádět i jednoduché retušovací či opravné funkce jako záměna barev či odstranění červených očí (označte danou oblast a stiskněte klávesovou zkratku <Ctrl><E>). Povedené jsou i filtry. Použít můžete kupříkladu všechny filtry Photoshopu – ty integrujete pomocí klávesové zkratky <Ctrl><G>. Hodí se i dávkové zpracování operací, které provedete klávesovou zkratkou <Ctrl><N>. Tímto způsobem lze zpracovat soubory fotografií pro jejich umístění do blogu nebo na internetové stránky. Na rozdíl od ostatních programů podobného druhu dokáže Xnview obrázky ve formátu JPEG bezztrátově otočit nebo konvertovat. Poslední, ale nikoliv nevýznamnou funkcí je i nástroj pro skenování. Stačí v menu Soubor/Výběr TWAIN zdroje vybrat skener a poté znovu v menu Soubor vybrat položku Načíst zdroj.
Tip: Instalační soubor, který najdete i , obsahuje také rozšíření typu Shell pro Internet Explorer, pomocí něhož můžete program ovládat přímo z Internet Exploreru. Nezapomeňte ale při prvním spuštění programu umístit před tuto položku zatržítko, tím ji povolit a umožnit přidání do kontextového menu příkaz Odeslat.
Download: http://xnview.com a 
Operační systém: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP, VistaPracujte (prakticky) se všemi
dostupnými grafickými formáty


XP Codec Pack 2.3.7



Problém: Stáhli jste si soubor hudby, ale nejde přehrát. To samé se vám stalo i u souboru videa. Nemáte tušení, jaký kodek máte nainstalovat a ani nevíte, kde případně najít aktuální verzi kodeku.
Řešení: Na internetu najdete spoustu nejrůznějších balíků s kodeky. U mnohých z nich není jejich použití z právního hlediska právě průhledné. Zato zcela legální je instalace námi nabízeného balíku XP Codec Pack – jedná se totiž o sadu kodeků šířených výlučně zdarma, popřípadě pod licencí open source. Najdete v něm kodeky videa pro DVD, Divx, Xvid, MPEG 4, H.264, Real, RAW Video a také kodeky pro zvukové formáty jako kupříkladu AAC, FLAC nebo AC3. V balíku najdete i několik kodeků, které jsou za normálních okolností vázány licencí.
Budete-li potřebovat pouze některé kodeky z tohoto balíku, stačí při jeho instalaci zadat, které kodeky se mají instalovat a které nikoliv. Pro přehrání souborů je do balíku přidán Windows Media Player Classic a nástroj pro optimalizaci. Nezapomeňte, že některé kodeky je nutné před jejich použitím nastavit. Jestliže se při přehrávání jednotlivých formátů vyskytnou problémy, obraťte se na diskusní fórum tohoto souboru kodeků na internetové adrese http://click-now.net/forums/index.php?showforum=9. Také nezapomeňte prověřit, zda máte nejaktuálnější verzi – v kodecích se totiž často mění jejich součásti a některé další jejich autoři zase přidávají.
Tip: Součástí balíku je i velmi zajímavá utilita Codec Detective. Poskytne vám totiž informaci o tom, na které aplikace jsou jednotlivé kodeky navázány. Zjistíte tak, zda všechny kodeky fungují bez problémů.
Download: http://xpcodecpack.com a 
Operační systém: Windows 98/ME, NT4, 2000, XP, VistaSoubor všech kodeků pro zvuk a video v jednom balíku
Utility, které při práci se zvukem, obrazem či fotografiemi určitě použijete
Název programu Oblast použití Operační systém Internetová adresa Název a velikost souboru
Any TV Free 2.16 Sledování televize po internetu Windows 2000, XP, Vista http://anytvplayer.com
a anytv_setup.exe
(1,03 MB)
Audacity 1.2.6 Editor zvuku Windows 98/ME, 2000, XP http://audacity.sourceforge.net a  audacity-win-1.2.6.exe
(2,12 MB)
Cdex 1.70 Beta 2 Převod zvukových stop z CD do různých hudebních formátů Windows NT4, 2000, XP, Vista http://cdexos.sourceforge.net
a  cdex_170b2_enu.exe
(2,32 MB)
Floola 2.9.4 Správa hudebních souborů na počítači Windows 98/ME, NT4, 2000, XP, Vista http://floola.com
a  Floola-win.zip
(5,40 MB)
Fotosizer 1.16 Ořezávání fotografií Windows 98/ME, NT4, 2000, XP, Vista http://fotosizer.com
a  fsSetup116.exe
(1,04 MB)
.NET Framework 2.0 Rozhraní pro běh aplikací vytvořených na platformě .NET Windows 98/ME, 2000, XP http://www.microsoft.com/downloads a  dotnetfx.exe
(22,4 MB)
Paint.net 3.31 Úprava obrázků Windows XP, Vista http://getpaint.net
a  Paint.NET.3.31.zip
(1,50 MB)
Phonostar-Player 2.01.2 Poslech internetových rádií Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP, Vista http://phonostar.de
a  ps_radio2012.exe
(4,96 MB)
Photo Info 1.0 Zobrazování metadat u fotografií Windows XP, Vista http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/photoinfo.mspx a  PhotoInfoSetup.msi
(3,96 MB)
Picasa 2.7 Správa fotografií Windows 2000, XP, Vista http://picasa.google.com
a  picasaweb-current-setup.exe (5,82 MB)
Super 2008 Build 30 Převaděč formátů videa Windows 2000, XP, Vista http://erightsoft.net
a  SUPERsetup.exe
(25,5 MB)
Xnview 1.93.6 Převaděč formátů obrázků Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP, Vista http://xnview.com
a  XnView-win.exe
(4,84 MB)
XP Codec Pack 2.3.7 Kolekce kodeků pro přehrávání zvuku a videa Windows 98/ME, NT4, 2 000, XP, Vista

Byl pro vás článek přínosný?