Hlavní navigace

NoteStar NP 8716T

1. 9. 1998

Sdílet

Tento notebook patří mezi ty lepší v ekonomické třídě, solidní výkon a vybavení nabízí za téměř nejnižší ...


Tento notebook patří mezi ty lepší v ekonomické třídě, solidní výkon a vybavení nabízí za téměř nejnižší cenu.

Procesor tohoto modelu NoteStaru - Pentium MMX s taktem 166 MHz - sice není to nejpomalejší, co lze u notebooků potkat, ale na bodech za výkon se významně podílela délka provozu na baterie. Nezávisle na elektrické síti vydržel déle než dvě hodiny.
Testovaná konfigurace měla 16 MB operační paměti, což dnes lze i u ekonomických notebooků považovat jen za základ hodný brzkého rozšíření. Tento typ pojme maximálně 64 MB. Pevný disk Toshiba MK2104MAV disponuje kapacitou 2,1 GB. CD-ROM jednotka Toshiba XM-1702B je zatím jediná 24rychlostní u ekonomických notebooků. Jednotka je výměnná a lze ji přehodit za disketovou mechaniku, do stejného slotu se však vyrábí i kombinovaná floppy/CD jednotka. Modularita je však omezená, protože se tento MagicBay nedá použít pro druhou baterii. Jednoduchost modelu je patrná i z toho , že neumožňuje připojení replikátoru portů nebo docking station. Za nevyrovnaný lze označit grafický subsystém.
Adaptér NeoMagic MagicGraph 128 Z/ZV je jistě kvalitní, ale 1 MB paměti dovoluje na externí monitor rozlišení 1 024×768 jen v 256 barvách. Zato vestavěný displej o úhlopříčce 12,1" používá kvalitní TFT matici o rozliš e ní 800×600 bodů.

K testu poskytla firma: VT Data, U Skládky 3/958, Praha 9
Cena bez DPH: 44 790 Kč.

Dual MD6600

Na dnešní dobu málo výkonný notebook, poměrně lehký, v jeho výbavě nechybí mechanika CD-ROM.

Značka notebooků Dual se na našem trhu objevuje poprvé, a to díky aktivitám české pobočky firmy Datrontech. Bohužel se ve srovnání s ostatními v hitparádě ukázaly nejen jeho kvality, ale i slabiny.
Dodaná sestava byla orientována na nízkou cenu, a to kvůli slabšímu vybavení znamená i nízký výkon. K ní zkému aplikačnímu výkonu se přičítá poměrně krátká výdrž baterií při plné zátěži -- po úplném nabití vydržel v provozu hodinu a tři čtvrtě.
Testována byla konfigurace s Pentiem MMX taktovaným na 133 MHz, 16 MB RAM a 256 KB sekundární cache. Paměť lze rozšířit až na 128 MB, ale na vlastním notebooku se skví nálepka informující, že jde o systém nejvýše pro Pentium MMX 166. Data jsou ukládána na pevný disk Toshiba MK2104MAV o kapacitě 2,1 GB. Disketová mechanika nemůže být v notebooku najednou s CD-ROM jednotkou, ale je možno ji připojit kabelem na speciální konektor. Grafická část je celkem standardní, řídí ji čip Chips 65555 vybavený 2 MB paměti, výstup je zobrazován na pasivním DSTN displeji o úhlopříčce 12,1" s rozlišením 800×600 bodů. Oproti ostatním levným notebooků je výhodou Dualu přímý video výstup, byť řešený netradičně zdířkou jack a kabelem, který funguje zároveň jako redukce na obvyklý cinch. Dvě drobnosti se dají vytknout klávesnici - má pouze britský popis a klávesy Home a End jsou k dispozici jen p řes přepínač Fn.
Přestože součástí dodávky je jednotka CD-ROM, je kompletní sada ovladačů přibalena na patnácti disketách. Dodaná dokumentace k notebooku byla pouze v angličtině. Záruční podmínky jsou zajímavé pro toho, kdo příliš necestuje po světě. Záruční doba je tříletá a po celou dobu může být případný servis prováděn u zákazníka. Servisní síť je žel omezena na Českou a Slovenskou Republiku a Velkou Británii.

K testu poskytla firma: Datrontech
Czech Republic, Budějovická 5, Praha 4
Cena bez DPH: 48 241 Kč

Toshiba Satellite 320CDS
NOVÝ NOTEBOOK

Velmi dobře vybavený stroj s Pentiem MMX 233, 32 MB RAM a CD-ROM mechanikou. Jedinečný je však pevný disk o kapacitě 4,1 GB.
Přestože tato Toshiba se vybavením procesoru a paměti podobá Umaxu, který skončil o několik příček výše, její aplikační výkon je o něco horší. Za n ejvyšší počet bodů za výkon vděčí notebook i životnost i akumulátorů, které jej udržely při životě dvakrát déle než u Umaxu - - téměř dvě a půl hodiny. Protože vybavení Satellitu bylo obodováno velmi dobře, můžete horší umístění (můžeme-li vůbec šesté místo v Top 10 považovat za horší) přičíst ceně. Toshiba je prostě značka -- i cena je o poznání vyšší než u srovnatelných modelů od méně známých firem.
Konfigurace Pentium MMX 233 MHz, 32 MB RAM a 512 KB L2 cache je dosti výkonná, ale brzy se zřejmě stane běžnou i v kategorii ekonomických. Paměť lze rozšířit až na 160 MB.
Avšak to, v čem Toshiba předběhla dobu, je pevný disk -- kapacita 4,1 GB se ještě nestala samozřejmostí ani mezi profesionálními notebooky. Naopak 20rychlostní CD-ROM jednotka je téměř nezbytnou součástí i nejlevnějších modelů. V tomto případě je Toshiba XM-1602B napevno umístěna v notebooku spolu s běžnou 3,5" disketovou mechanikou. Grafický adaptér Chips 65555 se 2 MB RAM dovoluje na vnějším monitoru použít rozlišení 1 280×1 024 při 256 barvách. Integrovaný displej má rozlišení 800×600 bodů, úhlopříčku 12,1" a používá pasivní technologii DSTN.
Toshiba je jedním z výrobců notebooků, kteří své produkty standardně vybavují pro ovládání kurzoru trackpointem, u ostatních dodavatelů je častější touchpad.
Podobně jako u NoteStaru 8716 nelze k Satellitu připojit replikátor portů. Možnosti zabezpečení jdou až tak daleko, že slot pro PC karty má zámek proti jejich vysunutí a vypínač je vybaven posuvnou krytkou proti nechtěnému stisknutí. Specialitou Toshib je zrušení klasického setupu BIOSu a jeho nahrazení konfiguračním programem pro Windows. Podrobná dokumentace je dodána v tištěné i elektronické podobě, je však pouze v angličtině.

K testu poskytla firma: CHG Toshiba, Hněvkovského 65, Brno Cena bez DPH: 84 900 Kč.

Umax ActionBook 320T

Zatím s přehledem nejvýkonnější notebook v ekonomické kategorii. Velmi dobré umístění mu zajistila poměrně nízká cena. Součástí dodávky je i skener na paralelní port.

Notebooky Umax jsou novinkou na našem trhu, dosud se s touto značkou objevovali spíše počítače typu PC nebo Macové klony. Model ActionBook 320 se v Top 10 představil jako téměř nejlepší ekonomický notebook. I když se jedná o počítač s nejvyšším aplikačním výkonem v této kategorii, cena je přiměřená a zákazník navíc dostane ještě skener Umax Astra 610P. Ten už se jako doplněk objevil i u jednoho stolního počítače Umax. Nevýhodou je malá výdrž baterií, které na plný výkon dokázaly udržet notebook v provozu pouze hodinu a čtvrt. Právě kvůli tomu má Umax méně bodů za výkon.
Konfigurace testovaného ActionBooku je dostačující pro jakoukoli běžnou práci. Výkon dodává Pentium MMX s taktem 233 MHz a 32 MB RAM s 256 KB sekundární cache pro Windows 95 plně dostačuje. Procesor je umístěn v klasické patici Socket 7 a připravuje se verze notebooku postavená na AMD K6-2. K ukládání dat slouží pevný disk Fujitsu MHA2021AT o kapacitě 2,1 GB. Napevno jsou vestavěny 3,5" disketová mechanika i 20x CD-ROM jednotka.
Grafický výstup zpracovává adaptér s čipem Trident, vybavený 2 MB RAM. Barevný LCD displej s aktivní TFT maticí má úhlopříčku 12,1" a fyzické rozlišení 800×600. Pro extrémně velké tabulky v Excelu to může být málo, ale v této kategorii se ještě větší displeje neobjevili, jejich cena je zatím příliš vysoká.
Součástí balení Umaxu je brašna a již zmíněný skener na paralelní port se zajímavým softwarem, který k němu patří, jako Adobe Photo Deluxe nebo OCR Character Eyes.

K testu poskytla firma: ConQuest Computer, Nuselská 46, Praha 4 Cena bez DPH: 59 990 Kč.
----------------
Profesionální notebooky

Dell Lattitude CPi D266XT

Zatím jediný přenosný počítač vybavený Pentiem II s cenou okolo 100 tisíc Kč. Celkově jeho výkon a vlastnosti nestačily na umístění v první desítce.

Přestože tento Dell měl z notebooků s Pentiem II 266 nejnižší aplikační výkon, je značně výkonnější než stroje s Pentiem MMX. Poměrně nízký počet bodů za výkon má na svědomí i fakt, že při plné zátěži vydržel Dell na akumulátory v provozu jen asi hodinu a půl.
Poněkud nepohodlně je vyřešeno dodání ovladačů. Na disku C: jsou obrazy instalačních disket a program Diskette Maker na vytváření těchto disket. Chybí tedy možnost prostě si ovladače zkopírovat na pevný disk, i když vlastní diskety ve většině případů vůbec nejsou potřeba. Na dodaném CD bylo místo ovladačů několik videí ve formátu MPEG.
Nejzajímavější z nich je reportáž americké televize ABC o testu notebooků na odolnost při pádu, v horku, při vylití koly do klávesnice a podobně. Dell toto video dodává proto, že jejich Lattitude uspěl jako ten, který všechna mučení přežil.
Testovaná konfigurace měla "pouhých" 32 MB paměti, které však lze rozšířit až na 128 MB. Kapacita pevného disku IBM DTCA-23240 je 3,2 GB, což je méně než u ostatních soutěžících v tomto kole. Pro naprostou většinu použití je však tato velikost dostačující.
Protože CD-ROM a disketu nelze mít v notebooku současně, může být disketová jednotka připojena na paralelní port.Nevýhodou klávesnice je, že má popis odpovídající jen americkému rozložení kláves. Stejně tak dokumentace byla dodána pouze v angličtině.

K testu poskytla firma: Dell, Sokolovská 84-86, Praha 8
Cena bez DPH: 105 949 Kč.

Toshiba Satellite Pro 490XCDT

Oproti Tecře s DVD jen slabý odvar, jinak výkonný počítač s Pentiem II a XGA displejem.

Nový Satellite Pro není unikát, ale kvalitní a výkonný notebook s Pentiem II s taktem 266 MHz a 32 MB paměti. Jeho hodnocení trochu snižuje jeden a půl hodinová životnost baterie a menší možnosti rozšiřování než má třeba Tecra.
Hlavní vliv na celkově špatné umístění má cena, která je na možnosti poskytované touto Toshibou dost vysoká -- přesahuje 150 tisíc Kč.
V některých konstrukčních a dodacích detailech se tento Satellite podobá už zmíněné Tecře.
Má stejný procesor, paměť však lze rozšířit na 160 MB. Také pevný disk má už běžnější velikost 4,1 GB. Stejný grafický čip S3 Virge/MX má k dispozici jen 2 MB RAM, i tak umí zobrazit ještě rozlišení 1 280×1 024 bodů ve 256 barvách. TFT displej s XGA rozlišením (1 024×768 bodů) má také úhlopříčku 13,3".

K testu poskytla firma: CHG Toshiba, Hněvkovského 65, Brno
Cena bez DPH: 169 900 Kč.

Toshiba Tecra 780DVD

Špičkový notebook s DVD-ROM mechanikou v základní sestavě, MPEG dekodér je samozřejmostí - pro videokonference stačí jenom připojit kameru.

Model Tecra 780DVD patří mezi několik skutečně výjimečných notebooků, jejichž vybavení se hned tak nestane běžným, neboť ne každý jej využije. Cena za jeho možnosti je sice vysoká, ale to lze od podobných unikátů čekat.
Základem je zatím nejvýkonnější procesor Pentium II taktovaný na 266 MHz, 64 MB RAM je možno rozšířit až na 192 MB. Pevný disk IBM DPLA-25120 o kapacitě 5,1 GB se zatím v hitparádě objevil pouze jednou. Dvourychlostní DVD-ROM jednotka Toshiba SD-C2002 samozřejmě umí číst i běžná CD různých formátů. Tuto jednotku lze vyměnit za disketovou mechaniku, která může být také připojena externě na zvláštní konektor.
Volitelně je možno si dokoupit obyčejnou CD-ROM, druhou baterii nebo druhý pevný disk. Trochu výjimečné jsou i d v ě zdířky pro USB, místo obvyklé jedné.
O grafický výstup se stará adaptér s čipem S3 Virge/MX vybavený 4 MB RAM. Kvůli DVD je ve vybavení i MPEG dekodér, který si poradí s formáty videa DVD V1.0, MPEG-2 a zvuku AC-3 a MPEG-2. TFT displej s rozlišením 1 024×768 má celkem běžnou úhlopříčku 13,3".
Připravenost pro videokonference demonstruje konektor umožňující přímé připojení kamery.
Praktickou drobností, jaké lze najít pouze u Toshib, je pojistka proti nechtěnému stisku vypínače. Nevýhodou jinak velmi podrobné dokumentace je, že je dodána pouze v angličtině.

K testu poskytla firma: CHG Toshiba, Hněvkovského 65, Brno
Cena bez DPH: 219 900 Kč.

Dual ERA1000

Mezi ostatními profesionálními notebooky poměrně málo výkonný, jinak slušně vybavený stroj. Na svůj výkon je také docela drahý.

Počítač u nás nové značky Dual se v tomto kole objevil i v ekonomické kategorii. Tento profesionální však dopadl hůře. Příčinou je evidentně nízký výkon, neboť byl zvolen levnější procesor, a vyšší cena, která odpovídá ostatnímu vybavení. Body za výkon ještě snižuje nepříliš dlouhá životnost baterií - hodina a půl sice není málo, ale dost konkurentů vydrží déle.
Testovaná konfigurace byla
vybavena procesorem Pentium MMX s taktem 200 MHz, 64 MB RAM a 512 KB sekundární cache. Notebook je vybaven standardní paticí Socket 7 a umožňuje procesory taktovat až do 266 MHz. Paměť lze rozšířit až na 128 MB.
Na rozdíl od procesoru se 4,1GB pevný disk Toshiba vyrovná konkurenci, stejně jako CD-ROM jednotka Teac s 20násobnou rychlostí čtení. Tato mechanika je spolu s běžnou 3,5" disketou v notebooku napevno, existují i varianty s DVD-ROM a LS-120.
Grafický adaptér s čipovou sadou Chips 65555 a 2 MB RAM poskytuje spolu s barevným aktivním TFT displejem o úhlopříčce 13,3" dostatečný komfort pro práci. Rozlišení displeje je 1 024×768 bodů.
Příliš často se nevyskytují ani samostatná tlačítka pro ovládání hlasitosti, tento model má ještě navíc tlačítko 'Mute'.
Žel, stejně jako u druhého Dualu měl i tento pouze britský popis kláves. Podobně byla i dokumentace pouze v angličtině.

K testu poskytla firma: Datrontech Czech Republic, Budějovická 5, Praha 4
Cena bez DPH: 83 585 Kč.

NoteStar NP-6326T

Jeden z prvních notebooků postavených na Pentiu II. Vysoký aplikační výkon je podpořen i dlouhou životností baterií. U této kategorie překvapí pouze roční záruka.

Tento NoteStar byl vlastně úplně první přenosný počítač s Pentiem II, který se v TestCentru objevil. Díky rychlému procesoru má samozřejmě vysoký aplikační výkon. Nejvyšší bodové hodnocení za výkon si však zaslouží i díky extrémně dlouhé - téměř tříhodinové - době provozu na baterie. Ze tří notebooků vybavených Pentiem II má tento model výhodu výrazně nižší ceny.
Na první pohled se nový NoteStar velmi podobá dříve testovanému Asusu, když při startu ukáže BIOS velké logo Asus, je už zcela jasné, že tento výrobek pochází ze stejné dílny.
Kromě 266MHz Pentia II napomohlo výkonu i 80 MB RAM, které je možno rozšířit až na 144 MB. Pevný disk Toshiba MK4006MAV má kapacitu 4,1 GB, což ještě nedávno bylo i v kategorii profesionálních notebooků výjimečné, v tomto kole se tato velikost už stává téměř standardem. 24rychlostní CD-ROM jednotka je však dosud výjimkou. Tato jednotka je výměnná za disketovou mechaniku, která také může být připojena kabelem na speciální port. Do stejného slotu je možné dokoupit DVD-ROM jednotku a připravuje se magneto-optická mechanika. Pro úplné využití je k dispozici upgrade s MPEG dekodérem.
Jediné, co stroji vyšší třídy evidentně nesluší, je pouze roční záruka. Snad ji trochu vynahradí brašna na notebook, která je součástí dodávky.

K testu poskytla firma: VT Data, U Skládky 3/958, Praha 9
Cena bez DPH: 127 810 Kč

Twinhead Slimnote XL 26T

Výkonný přenosný počítač běžnější kategorie s nejrychlejším Pentiem MMX, navíc s plnými 128 MB RAM.

Mohlo by se zdát, že v případě Slimnotu XL se jedná o průměrný notebook profesionální třídy. Jeho vysoký výkon, dlouhá životnost baterií, odpovídající vybavení a přitom všem příznivá cena pod sto tisíc jej vynesly na třetí místo.
Pohodlnou práci ve Windows, i s více náročnými aplikacemi spuštěnými najednou, umožňuje kromě procesoru i 128 MB operační paměti, což je plný počet a na více již rozšířit nejde. Netradičně je vyřešena modularita. Disketová mechanika je v notebooku v podstatě napevno a CD-ROM jednotku lze vyměnit za DVD-ROM nebo druhou baterii. Se 4MB grafickým adaptérem Trident Cyber 9397 dovoluje použít na externím monitoru rozlišení až do 1 600×1200. Také displej s úhlopříčkou 14,1" činí tento Slimnote atraktivním. Zajímavé je, že v dokumentaci i mnoha propagačních materiálech dodavatele je udávána velikost 14,2", což by bylo více, než mají všichni ostatní výrobci. O skutečnosti se naštěstí lze přesvědčit obyčejným pravítkem. Handicapem tohoto stroje je vyšší hmotnost - téměř čtyři kilogramy.
Jako u všech notebooků, dodávaných firmou VT Data, je součástí základní dodávky brašna.

K testu poskytla firma: VT Data, U Skládky 3/958, Praha 9
Cena bez DPH: 98 990 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?