Hlavní navigace

Nové prohlížeče

1. 5. 2006

Sdílet

Podívali jsme se na nové verze oblíbených prohlížečů internetu (CD) Internet Explorer, Firefox či Opera už js...


Podívali jsme se na nové verze oblíbených prohlížečů internetu (CD)


Internet Explorer, Firefox či Opera už jste si svůj oblíbený prohlížeč dávno vybrali? Přesto vás možná tento článek zaujme. Všechny tři prohlížeče budou totiž brzy k dispozici v nových verzích a s větším počtem funkcí.
Konkurenční boj mezi prohlížeči neustává. Povzbuzen mimořádným úspěchem Firefoxu se Microsoft rozhodl dále vyvíjet Internet Explorer a to přesto, že jeho nové funkce bude možné používat až na systému Vista, tedy na nástupci Windows XP.
Výrobce Opery zas reagoval na popularitu Firefoxu tím, že svůj prohlížeč, který byl dříve placen reklamou, začal teď nabízet bez reklamy a tvrdě pracuje na vývoji nových funkcí. A to vše zase popohnalo vývojáře Firefoxu: připravují verzi 2.0. Porovnali jsme tři verze, které jsou momentálně k dispozici. Abyste si mohli vytvořit svůj vlastní názor, všechny tři jsme umístili na naše CD. Jelikož u Internet Exploreru 7 a Opery 9 jde pouze o předběžné verze, měli byste je instalovat jen na testovacím systému doporučení týkající se virtuálního systému najdete uvnitř článku.

Lepší něco dobře ukrást než si to špatně udělat sám?

Vývojáři pracující na webovém prohlížeči nepřijdou na spoustu funkcí jen tak sami od sebe. A tak se to, co dobře funguje u konkurenta, prostě okopíruje, a zabuduje do vlastního systému. Ukázkovým příkladem je využití panelů, kdy si v jednom okně prohlížeče můžete otevřít několik webových stránek a prostřednictvím záložek mezi nimi přecházet. S touto technikou již před mnoha lety přišla Opera. Firefox se přidal o něco později. Internet Explorer 7, který je nyní k dispozici v betaverzi, už tuto funkci nabízí také.

Jednotná struktura usnadňuje přechod na jiný prohlížeč

Byla by pěkná nuda, kdyby všechny prohlížeče měly stejné funkce. V něčem však tato podobnost přináší zřetelné výhody. Pro uživatele je snazší přejít na jiný prohlížeč a pracovat s ním. A konkurenti se opravdu chovají tak, že z toho nejvíc profituje uživatel. Občas se spolu dokonce domlouvají. Tak se například v listopadu 2005 sešli vývojáři Internet Exploreru, Opery a Firefoxu. Dohodli se na tom, že v jejich prohlížečích bude změna barvy adresové řádky upozorňovat uživatele na to, že používá zabezpečené spojení se serverem. Sjednotili, jakou barvu budou používat, a zároveň se dohodli na tom, že adresová řádka změní barvu nejen tehdy, jedná-li se o bezpečné stránky, ale i v okamžiku, kdy vznikne podezření na phishing v tom případě se ovšem zbarví odlišně.
Podobné je to se symbolem pro RSS. Firefox ve verzi 1.0 zavedl oranžovou ikonu s bílou značkou. Prohlížeč ji ukáže v adresové řádce ve chvíli, kdy právě otevřená stránka nabídne RSS. Microsoft se rozhodl, že tuto ikonu bude používat i v Internet Exploreru 7. Při rozhovoru, který spolu vedli vývojáři obou prohlížečů, dospěli k závěru, že sjednocení bude jak v zájmu obou stran, tak v zájmu uživatelů. Kliknutím na ikonu se snadno dají objednat vlákna RSS. I v tomto bodě prohlížeč od Microsoftu přizpůsobil své funkce Firefoxu.
V budoucnu by oba prohlížeče měly ukazovat vyskakovací okna včetně adresové řádky. Díky tomu pak uživatel ihned pozná, že jde o okno prohlížeče a ne třeba operačního systému. Nesolidní poskytovatelé používají pop-up menu vypadající jako okna Windows, aby nalákali uživatele na svou webovou stránku a tam jim pak podstrčili nějaký škodlivý kód.

Internet Explorer 7 Beta 2 Preview

Při svém prvním spuštění Beta 2 Preview IE nabídne uživateli stránku s možnostmi nastavení. Zde si například můžete aktivovat integrovaný filtr proti phishingu a nastavit jazyk a zemi. Beta běží pouze na Windows XP SP 2. Je sice jen anglicky, lze ji však instalovat rovněž na českých XP (, 11,6 MB). Při nastavení zjišťuje, zda máte platnou licenci Windows.
Rada: Pokud tuto verzi nechcete plnohodnotně instalovat, ale chcete ji používat souběžně s vaší stávající verzí IE, postupujte následovně: přejmenujte standardní program pro setup z EXE na RAR a rozbalte ho pomocí Winrar 3.51 v adresáři, který si sami zvolíte. Nyní potřebujete skript, který se postará o to, aby se IE spustil i v případě, že nebyl nainstalován. Kód tohoto skriptu získáte buď , nebo na stránce www.pcwelt.de/a8a. Chcete-li ho vytvořit z této stránky, otevřete Wordpad a nakopírujte jej do něho. Při ukládání vyberte adresář, v němž jsou uloženy soubory IE 7, a nastavte Typ souboru na Unicode textový dokument. Soubor pojmenujte "IE7.VBS" včetně uvozovek. Nyní budete betaverzi spouštět dvojitým kliknutím na tento právě vytvořený soubor. Tato alternativa k plné instalaci ovšem nezaručuje, že všechny funkce budou fungovat bezchybně.

Nová uživatelská podpora: méně je více

Betaverze IE přináší novou předělanou uživatelskou podporu. Panelu s příkazy (Soubor Náhled) se Microsoft zbavil. Zobrazí se jen na vyžádání. Místo toho existují pro nejdůležitější funkce symboly s rozbalovací nabídkou. Adresová řádka je nyní umístěna pod záhlavím okna. Nalevo od ní jsou ikony pro Vpřed a Zpět, napravo je symbol pro aktualizaci a tlačítko Stop.
Podobně jako u Firefoxu se napravo od adresové řádky nachází vyhledávací pole. Přednastavené je vyhledávání přes MSN. Bez problémů se však přes příkaz Get Search Providers dají z webu stáhnout nové vyhledávací plug-iny. Za tímto účelem Microsoft zřídil vlastní webovou stránku. Pomocí příkazu Change Search Defaults se dají vyhledávací plug-iny snadno z nabídky odstranit. To zatím ve Firefoxu nejde. Vývojáři chtěli pojmout Internet Explorer jako vzor, proto rovněž nabídli tuto funkci.
Pod vyhledávací řádkou je symbol domečku pro domovskou stránku a také tlačítko pro vlákna RSS, pro tisk, zobrazení stránky, nástroje a nápovědu. Pod tlačítky Vpřed a Zpět umístil Microsoft symbol, přes který se dostanete na oblíbené stránky, dále na vámi objednané RSS a konečně na historii vyhledávání. Pomocí ikony +, která je napravo, přidáváte právě otevřené stránky mezi oblíbené.
Rychle si zvyknete. Ačkoli se vám možná nejprve bude zdát, že změn v uživatelské podpoře je hodně my jsme si na ně rychle zvykli a nový vzhled se nám zdá vskutku přehlednější. A to přesto, že jsme v něj zpočátku neměli velkou důvěru: lišta s menu je totiž opravdu nadbytečná.
Možná vás překvapí mírně pozměněný typ písma v oknu prohlížeče: v Internet Exploreru 7 je standardně aktivováno písmo bez patek Clear Type, které se používá i v Outlook Expressu. Vypnout se dá přes Tools, Internet Options, Advanced (Nástroje, Možnosti internetu, Pokročilé) ovšem jen u IE. Microsoft pracuje na tom, aby se tato možnost rozšířila i do Outlook Expressu.

Dočkali jsme se: panely pro pohodlné surfování

Ve verzi 7 Microsoft konečně opatřil Internet Explorer praktickou věcí takzvaným tabbed browsing, tedy možností otevírání stránek v samostatných panelech. Pryč jsou tedy časy, kdy uživatel musel zdlouhavě přepínat mezi jednotlivými okny IE. V případě tabbed browsing nevynalezl Microsoft nic nového, nýbrž přišel jen s tím, co už se v jiných prohlížečích stalo prakticky standardem. Když třeba kliknete na nějaký odkaz prostředním tlačítkem myši (kolečkem), příslušná stránka se otevře v novém "panelu". Alternativně kliknete pravým tlačítkem myši na odkaz a v kontextovém menu zvolíte Open in new Tab.
Nový, prázdný panel otevřete stejně jako ve Firefoxu klávesovou kombinací <Ctrl><T>. Tím podobnosti ještě nekončí: <Ctrl><V> slouží v obou prohlížečích k tomu, aby se aktuální panel uzavřel.
Co je praktické: máte-li otevřenu více než jednu stránku, IE ukazuje v každém panelu symbol "x", kterým ho můžete uzavřít. Mimochodem tuto funkci chtějí převzít i autoři Firefoxu. Skutečnou inovaci přináší Microsoft ve funkci Quick Tab, na kterou se dostanete kliknutím na tlačítko nalevo od prvního panelu nebo pomocí kláves <Ctrl><Q>. Ukazuje na jedné stránce miniaturní náhledy všech otevřených panelů. Kliknutím skočíte na ten, který zrovna potřebujete.

Prezentace RSS v betaverzi IE stále není optimální

U webových stránek, které nabízejí vlákna RSS, se symbol RSS pod adresovou řádkou zbarví oranžově. Jak jsme již řekli, jedná se o stejný symbol jako u Firefoxu. Kliknutím na malou šipku, umístěnou hned vedle něho, otevřete rozbalovací lištu se všemi tickery, které daný webový server nabízí. Kliknutím na položku se z vlákna RSS, které je v XML, vygeneruje webová stránka s titulkem a úvodní částí. Když kliknete na +Subscribe to this feed, příslušné vlákno se přidá k osobnímu seznamu RSS, který najdete pod hvězdičkou pod ikonami Vpřed a Zpět. Zde však nejsou titulky prezentovány tak přehledně a úsporně, jak jste možná zvyklí z jiných prohlížečů. Místo toho se při každém kliknutí na předplacené vlákno RSS otevře vygenerovaná webová stránka. Vynikající je, že Internet Explorer 7 podporuje také vlákna RSS s navěšenými soubory, tedy podcasty.

Nová bezpečnostní funkce: anti-phishing

Kromě blokování rozbalovacích pop-up nabídek je Internet Explorer 7 vybaven ještě funkcí, která zabraňuje phishingu. Jakmile zavítáte na nějaký webový server, který Internet Explorer 7 považuje za podezřelý, adresová řádka zčervená. Napravo od ní se objeví zřetelné varování.
Jak to funguje: filtr napřed ověřuje adresu podle seznamu stránek, které nepředstavují žádné nebezpečí tento seznam je integrální součástí IE. Není-li adresa uvedena v seznamu, pošle ji prohlížeč na server Microsoftu, který aktuálně eviduje webové servery spjaté s phishingem. Neví se ovšem, zda si přitom Microsoft zaznamenává informace o uživateli, které od něho a o něm touto cestou získá.

Tisk, odstraňování, zvětšování: další přídavné funkce

Funkce Shrink-to-fit zmenšuje obrázky a text tak, aby se vešly na papír. Pro Firefox a Operu je to již stará věc. Totéž platí o funkci Delete browsing history, kterou najdete pod Tools: jediným kliknutím myši vymažete dočasné soubory (Temp), cookies, historii vyhledávání, uložené údaje z formulářů a hesla.
Symbol zámku, jenž signalizuje bezpečné připojení přes HTTPS, se posunul ze stavového řádku vedle adresové řádky. Odpovídá to tomu, jak je umístěný ve Firefoxu a Opeře.
Pomocí nové zoomovací funkce se dají webové stránky dvojitým kliknutím zvětšit, aniž by tím nějak podstatně utrpěla grafická úprava. K tomu se používala Opera Pate. Tento alternativní prohlížeč totiž umí zvětšovat stránky již od verze 5.
Mozilla Firefox 1.5.0.1

V době redakční uzávěrky nebyla ještě k dispozici předběžná verze Firefoxu 2.0, ačkoli byla avizována již na polovinu února 2006. Mohli jsme tedy provést srovnávací test pouze s verzí 1.5.0.1 pro Windows 98/ME, NT4, 2000 a XP (najdete jej ). Jaké novinky chystají vývojáři Mozilly ve verzi 2.0 se dočtete v rámečku na této straně.

Mnoho funkcí bude vytvořeno sériově...

Firefox má téměř všechny funkce, které by měl nabízet moderní prohlížeč: počínaje tabbed browsing, přes správce stahování až po administraci (správu) hesel a údajů pro formuláře. Vyhledávací pole vedle adresové lišty je sériově přednastaveno na Google a dá se snadno rozšířit o další vyhledávací služby. Přes položku Přidat vyhledávací stroje se dostanete na webovou stránku, kde je řada definic vyhledávacích strojů, které si můžete stáhnout. Podpora RSS je vyřešena docela mazaně: s objednaným vláknem RSS se zachází jako s pořadačem čtecích znaků. Jakmile ho otevřete, objeví se dynamicky vytvořené titulní nápisy jakožto čtecí znaky, přes které kliknutím vyvoláte úplná hlášení. Přes položky Nástroje, Vymazat důvěrná data lehce zametete stopy, které jste po sobě zanechali při surfování.

...a snadno jej rozšíříte o další pomocí extensions

Nejlepší je na Firefoxu právě to, že ho můžete téměř neomezeně rozšiřovat o další funkce. Z internetové stránky http://addons.mozilla.org se dá stáhnout více než tisíc bezplatných rozšíření.

Opera 9 Technology Preview 2

Devátá verze norského prohlížeče nese kódové označení Merlin. V době redakční uzávěrky se čerstvě objevilo Technology Preview 2 pro Windows 98/ME, NT 4, 2000 a XP, které vyrukovalo s celou řadou nových funkcí ( a na http://labs.opera.com, 4,1 MB).

Opera widgets: drobní pomocníci pro desktop

Opera widgets jsou malé nástroje pro desktop, které se dají využít v řadě oblastí, podobně jako Yahoo-widgets (http://widgets.yahoo.com). Ukazují třeba počasí, přesný čas nebo zpravodajské titulky. Zobrazují seznam vyhledaných položek, kalendář či umožňují prohlížení obrázků na desktopu. Poněvadž používají dílčí součásti programu Opery, mají nízké nároky na zdroje a jsou snadno programovatelné. Widgety zůstávají standardně stále v popředí, i když Operu minimalizujete. Zmizí, jen když prohlížeč vypnete. Alternativně můžete widgety zakázat přes Tools, Show widgets nebo klávesou <F6>. To se ovšem netýká widgetů, které jste předtím ukotvili příkazem Pin.
Třebaže je verze prohlížeče teprve ve stadiu beta, je mnoho dobrovolníků, kteří widgety Opery programují a nabízejí je k bezplatnému stahování na http://my.opera.com/community/customize/widgets/.

Podpora bit torrent už je na světě

Bit torrent je technika, jejíž pomocí se dají soubory rychle šířit na výměnných burzách. Vychází se přitom ze základního předpokladu, že každý účastník rovnou během stahování předává dalším lidem již získané pakety souborů.
Bit torrenty se dají stáhnout z webových serverů jako www.legaltorrents.com, kde se nabízejí jako soubory TORRENT (*.torrent). Takový soubor obsahuje všechny informace potřebné ke stažení. Většinou je k tomu zapotřebí samostatný nástroj pro bit torrenty, který vyhodnotí informace ze souboru a zároveň se postará o přenos dat. S Operou 9 se takový nástroj stává nadbytečným, neboť potřebná technika je do tohoto prohlížeče již integrovaná. Stačí jen kliknout na soubor TORRENT, případně na příslušný odkaz, a stahování se spustí. Obvykle se zařadí do Správce stahování na registrační kartu Transfers. Tam můžete sledovat status průběhu stahování. Pokud nechcete stažený soubor dát k dispozici dalším lidem, odstraňte příslušný zápis ve Správci stahování.

Další novinky a zlepšení

Hledej: vstupní datové pole napravo od adresové řádky se v Opeře 9 dá jednoduše rozšířit o další vyhledávací služby, aniž by k tomu uživatel potřeboval zvláštní programátorské znalosti. Tato funkce je skvělá. Uživatel vyvolá webový server pomocí vyhledávacího formuláře, pravým tlačítkem myši klikne na vyhledávací pole a v kontextovém menu zvolí příkaz Create search. Objeví se dialogové pole, do něhož zadáte krátké výstižné jméno a zkratku, která se může skládat z jednoho nebo více písmen. Díky tomu můžete vyhledávat nejen přes vyhledávací lištu, nýbrž také přes adresovou řádku a to tak, že zadáte zástupce a za ním pak hledaný pojem.
Blokování reklamy: zlepšilo se blokování pop-up nabídek. Mělo by fungovat ještě precizněji a odstraňovat i reklamní okna, kterých se jinak dá obtížně zbavit. Site Preferences je nová funkce, díky níž se uživatel může u každé stránky rozhodnout, zda bude například akceptovat cookies, blokovat pop-up okna a aktivovat Javascript. K tomu je třeba, abyste danou stránku otevřeli, poté pravým tlačítkem myši kliknete na okno prohlížeče a zvolíte Site Preferences.
Tabbed browsing: i zde na nás čeká pár novinek: podržíte-li ukazatel myši na panelu prohlížeče, objeví se malý náhled webové stránky. Náhled se otevře za jednu sekundu, což nám připadá jako doba příliš dlouhá.
Nové funkce společně s mnoha již osvědčenými funkcemi, jako je správa hesel, odstraňovač stop, správa cookies, postranní lišta, správce stahování, program pro min-mail a podpora RSS, činí z Opery 9 zdařilý prohlížeč, který nezabere na pevném disku ani 6 MB.6 0226/OK o

Shrnutí

Z prohlížečů, které se nám dostaly v době redakční uzávěrky do rukou, nás nejvíce přesvědčila Opera 9. Je to prohlížeč s největším počtem funkcí, přitom není náročný na zdroje. Bylo by sice možné diskutovat, zda má podpora widgetů u internetového prohlížeče nějaký smysl. Ale i bez této funkce je Opera nejlepší.
Firefox obsadil solidní druhé místo. Základní vybavení působí výborným dojmem a přes rozšiřovací rozhraní se dá připojit hodně dalších funkcí. V našem srovnávacím testu jsme ovšem zkoumali výkon holého prohlížeče bez přídavných nástrojů. Kdybychom ovšem měli k dispozici první alfaverzi Firefoxu 2.0 (viz rámeček na předchozí straně), rozdíl mezi prvním a druhým místem v celkovém pořadí by byl zřejmě ještě menší. Každopádně uživatelé, kteří si uvědomují význam faktu, že jde o "open source", zvolí Firefox.
Internet Explorer 7 v podstatě jen kopíruje to, co v alternativních prohlížečích dobře fungovalo už dávno. Z toho mohou mít užitek ti, kdo si z nějakých důvodů nemohou nainstalovat žádný jiný prohlížeč, ať už proto, že to neumějí, nebo ho nechtějí, nebo ho nesmějí mít například na pracovišti. Ovšem ty uživatele, kteří se od IE už odvrátili, Microsoft znovu získá jen stěží. Především proto, že je velká otázka, zda se Internet Explorer po uvedení sedmé verze bude vyvíjet i nadále, anebo zda spíše jak jsme to viděli u verze 6 SP1 znovu upadne jako Šípková Růženka do několikaletého spánku.

Pohled do budoucna:

Firefox 2.0 Firefox 2.0, přezdívaný Bon Echo, se má objevit koncem roku 2006. Fáze alfa bude brzy zahájena. Vývojáři mají již docela přesnou představu o tom, které nové funkce hodlají do prohlížeče integrovat.
Například Historie má být těsněji propojena s uživatelskou podporou. Hlavním důvodem pro to byl fakt, že mnozí uživatelé se chtějí dostat na stránky, které krátce předtím již navštívili. To se ovšem často nepovede, protože si uživatel už nepamatuje webovou adresu. Funkci "kroniky", která protokoluje všechna postranní volání posledních devíti dnů, ovšem zná jen málokdo. Ve Firefoxu 2.0 má tedy být umístěna na viditelném místě a měla by se dát cíleně prohledávat pomocí parametrů.
Vyhledávací lišta vedle adresové řádky rovněž zaznamená jisté zlepšení. Jednak by měl seznam vyhledávacích strojů jít snadněji zpracovat, aby se například daly odstraňovat již existující záznamy (zápisy). Dále bude ve Firefoxu obdobně jako v Opeře 9.0 zřejmě možné integrovat do vyhledávací lišty jakýkoli vyhledávací stroj z webu aniž by k tomu uživatel musel umět programovat. Prohlížeč má přitom být ještě pokročilejší než Opera a při častějších vyhledávacích dotazech na témže webovém serveru má uživateli sám od sebe navrhnout, aby si udělal na vyhledávací liště nový záznam.
Panely prohlížeče: pokud jste nějaký zdánlivě zavřeli, měl by se dát snadno znovu otevřít. Pokud spadne připojení, uživatel by měl mít možnost znovu zobrazit na své obrazovce všechny doposud otevřené stránky. O dalších chystaných novinkách se můžete dočíst na http://wiki.mozilla.org/Firefox2/Features.

Byl pro vás článek přínosný?