Hlavní navigace

Nové upgrady pro staré Macy

1. 2. 1998

Sdílet

S novými modely se počítače Macintosh (a jejich klony, samozřejmě) stávají stále více modulárnějšími a rozši


S novými modely se počítače Macintosh (a jejich klony, samozřejmě) stávají stále více modulárnějšími a rozšiřitelnými, než tomu bylo v minulosti. Přispívají k tomu používané PC komponenty i standardní sběrnice. Z hlediska zachovávání rychlosti počítače je ovšem nejdůležitější možnost upgradování používaného procesoru na modernější. To je však u naprosté většiny PCI Maců a klonů velmi jednoduché, díky použitým univerzálním procesorovým slotům. Obtížnější je to pro starší modely, které mají procesor trvale upevněn na základní desce.

Uživatelům nejstarších Power Maců typu 6100, 7100 a 8100 by ale měly vyjít vstříc nejnovější produkty společností Newer Technology a Sonnet Technologies , které jsou na macovské platformě známy svými upgradovacími programy - především procesorovými kartami s procesory PowerPC 604e a G3.

Koncem ledna by tak měla být k dispozici karta MAXpowr G3 firmy Newer Technology, ve dvou variantách, s procesorem PowerPC G3 750 na 225 a 266 MHz a cenách přibližně 500, respektive 700 dolarů. Pomalejší model bude vybaven 512KB vyrovnávací pamětí pracující na frekvenci 117 MHz, hodnoty pro rychlejší nebyly v době uzávěrky známy.

Přibližně v tutéž dobu můžeme očekávat premiéru karet Crescendo a Crescendo G3 firmy Sonnet Technologies. Pro náročné grafiky dosud používající první Power Macy bude nejzajímavější Crescendo G3, která bude podle předběžných odhadů stát 1 500 dolarů a nabízet variabilní rychlost od 240 do 266 MHz, a to nejen pro počítače Power Macintosh 6100, 7100 a 8100, ale také pro většinu modelů Performa s riscovým procesorem. Vyrovnávací paměť o velikosti 512 KB, jež je kritická pro výsledný výkon procesoru kategorie PowerPC G3, bude mít velikost 512 KB a pracovní frekvence bude poloviční té procesoru.

Pro české podmínky ovšem nejde o zrovna ideální cenové relace a úspěšnější budou pravděpodobně karty Crescendo s procesorem Power 604e, které budou začínat u frekvencí 120 MHz a s cenou 399 dolarů.

Přestože ve všech případech na produktech spolupracovali původní návrháři první PowerMaců, musí si ale uživatelé uvědomit meze takovýchto upgradů. Díky limitacím starších modelů je rychlejší procesor prostě nemůže ani zdaleka povýšit na výkonnostní hladinu modelů nových, třeba i vybavených identickým procesorem. Podrobnější informace o všech zmiňovaných upgradovacích procesorových kartách by měly být k dispozici na příslušných firemních adresách, http://www.newertech.com/ a http://www.sonnettech.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku