Hlavní navigace

nVidia HD DVD/PureVideo HD

1. 1. 2007

Sdílet

Druhá sestava, kterou nám dodala nVidia jako ukázku PC sestaveného ze standardních komponent, byla osazena tzv. "slim" ...


Druhá sestava, kterou nám dodala nVidia jako ukázku PC sestaveného ze standardních komponent, byla osazena tzv. "slim" mechanikou HD DVD s označením Toshiba DVDW/HD TS-L802A ta je běžně určena pro notebooky a její použití ve stolním PC mělo jediný (vcelku prozaický) důvod: jednalo se o jednu z mála HD DVD mechanik, dostupných běžně na trhu. Zbytek konfigurace byl vcelku obdobný: dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo 6400 s pracovní frekvencí 2,3 GHz, 1 024 MB operační paměti a pevný disk Seagate Barracuda 7200.9. Grafická karta nVidia Geforce 7600 GT pocházela podle všeho od jiného výrobce a s fungováním HDCP na DVI výstupu jsme v tomto případě problémy neměli. Na rozdíl od první sestavy byla tato vybavena standardní verzí Windows XP Professional, nikoliv verzí Media Center Edition.

Quosimo ve Full HD

Třetí "sestavou" v testu byl poněkud překvapivě notebook Toshiba Qosmio stroj, který dokazuje, že je možné zakoupit a vyrobit notebook (vlastně spíše přenosný počítač), na kterém je možné sledovat HDTV video v nativním rozlišení 1 920 x 1 080 bodů! Šestikilový mazlík je vybaven mechanikou HD DVD Toshiba, dvoujádrovým procesorem Intel T2600 s pracovní frekvencí 2,16 GHz, grafickou kartou nVidia Geforce Go 7600 a širokoúhlým displejem s rozlišením 1 920 x 1 200 bodů. Na počítači byl nainstalován přehrávač Cyberlink PowerDVD 6.5 s podporou HD DVD a pro plynulejší přehrávání HD videa i ovladače nVidia PureVideo HD, spolupracující s GPU nVidia. Z hlediska přehrávání filmů a kvality obrazu HD videa jsme byli notebookem doslova nadšeni, pro praktické používání a přenášení je příliš rozměrný a těžký. To je pochopitelně daň za velký displej s neuvěřitelným rozlišením, jaké běžně nabízejí 24" LCD monitory. Jestliže hledáte velmi výkonné multimediální PC, které lze v pátek snadno odvézt na chatu, je Quosimo s HD DVD a obřím displejem velmi zajímavou volbou.

HD v praxi

Srovnání obou formátů, tedy BD a HD DVD, jsme provedli jednoduše sledováním filmů na obou sestavách. Kvůli problémům s HDCP jsme nakonec jako zobrazovací zařízení zvolili HD projektor Acer (ten podporoval maximálně rozlišení 720p), přičemž HD DVD filmy jsme měli možnost shlédnout v plném rozlišení na 24" LCD Samsung. Po několika hodinách intenzivní práce s popcornem a kolou nezbývá než konstatovat, že subjektivně není na první pohled mezi filmy (jejich obrazovou, nikoliv obsahovou kvalitou) ve formátech BD a HD DVD zásadní rozdíl. Na nosiči Blu-ray jsme měli k dispozici film Underworld: Evolution a na kotoučích HD DVD akční snímky Van Helsing, The Chronicles of Riddick a Swordfish. Posledně zmíněný film jsme měli navíc i v DVD verzi. Odlišnosti se možná v budoucnu objeví v rozsáhlých doplňkových funkcích, které oba formáty nabízejí.
Vzhledem k tomu, že jsme měli testovací Blu-ray i HD DVD disky s filmy původně uvedenými v kinech, nás ani nepřekvapilo, že byly na nosičích uloženy ve Full HD progresivním módu (1 080p). Přestože Blu-ray by měl obecně nabízet vyšší datovou kapacitu na jedno médium než HD DVD disk, obraz hodnotíme kvalitativně na shodné úrovni. Ostatně výsledná kvalita obrazu snad ani nestojí dnes tolik na použitém záznamovém médiu, ale na použité komprimační technologii a kvalitě zdrojového materiálu. Oba standardy přitom používají stejnou skupinu kompresních formátů, přičemž všechny námi shlédnuté filmy byly komprimovány pomocí kodeku VC-1 (ten navrhl Microsoft). Jestliže by vás zajímal podrobnější rozbor a srovnání technologií Blu-ray a HD DVD, doporučujeme zalistovat v říjnovém čísle PC WORLDu (PCW 10/2006 článek "Ve znamení High Definition"). Rozdíl mezi DVD a HD formáty je, jak jsme již zmínili, skutečně markantní. Jedná se především o mnohem bohatší detaily v prokreslení obrazu či při zobrazování textu a počítačové grafiky. Obraz v HD rozlišení se výrazně blíží kvalitě fotografií (každý snímek v režimu 1 080p vlastně odpovídá digitální fotografii s rozlišením 2 megapixely). Drobné změny se týkají vylepšeného systému menu, který je příjemnější, pohodlnější a pohlednější, rychlejší je rovněž odezva přehrávače během vyhledávání konkrétních scén v rámci filmu.

Trocha kontroverze: HD filmy z internetu

Buďme realisté: mechaniky BD a HD DVD stojí nehorázné peníze. Není jasné, který z formátů se nakonec prosadí či zda budou oba nakonec podporovány v jediné mechanice včetně možnosti záznamu (tipli bychom si, že ano, otázkou ovšem je, jak dlouho to potrvá). Cena médií je nehorázná, dostupnost originálních filmů v obchodech zoufalá, ceny stěží akceptovatelné. Přesto existuje možnost, jak sledovat HD filmy, aniž byste museli kupovat novou mechaniku, LCD monitor s HDCP a hořekovat nad zoufale omezenou nabídkou filmů v obchodech: prostě si HD filmy stáhnout z internetu. Že tím porušujete zákon? Pokud tak učiníte prostřednictvím P2P sítí, pak nejspíše ano pokuste se jim tedy vyhnout. Že je to nemorální a nesprávné? Nenapadá nás, jaká morální a správná alternativa zbývá příznivcům HD formátu v zemi, kde neexistuje dostupné pozemní, kabelové či satelitní HD vysílání (pomineme nyní slibný pilot sítě 802.cz) a HD filmy v obchodech prakticky nenaleznete. Pokud tedy máte rychlé připojení bez datových limitů (jeden díl seriálu v HD formátu zabere okolo 2-4 GB, filmy se pak pohybují podle kvality a formátu od 4 do 16 GB) a dostatečně výkonné PC pro přehrávání HD filmů, dává vám síť sítí téměř neomezené možnosti. Přinejmenším do doby, než se vyřeší situace okolo souboje BD a HD DVD, klesnou ceny mechanik, do obchodů si najde cestu alespoň pár stovek filmů v HD formátu a bude "vyřešena" otázka nesmyslné HDCP ochrany nákazy.

Byl pro vás článek přínosný?