Hlavní navigace

O&O UnErase

1. 5. 2006

Sdílet

Zachraňte z disku co se dá! (CD) Měsíc uplynul jako voda a je před námi další díl Rychlokurzu. Ten dnešní ne...


Zachraňte z disku co se dá! (CD)


Měsíc uplynul jako voda a je před námi další díl Rychlokurzu. Ten dnešní nebude nijak složitý ani rozsáhlý, avšak věřím, že nebude o nic méně užitečný. Představíme si totiž program, který vás zachrání, když zjistíte, že soubor, který naléhavě potřebujete, je... ajajaj... smazaný.
V předminulém dílu jsme si ukázali aplikaci pro bezpečné mazání dat (rovněž od firmy O&O) a dnes si vysvětlíme, proč vlastně takové bezpečné nástroje pro mazání dat existují. Řekli jsme si, že po smazání a vysypání koše je možné soubor ještě obnovit. Je to pravda, ale aby to bylo možné, potřebujete nějaký nástroj, který vám s tím pomůže. Takových nástrojů existuje na internetu celá řada, lepších i horších, složitých i jednoduchých a dnes si představíme jeden z těch menších a jednodušších. Avšak to, že je jednodušší, je spíše přednost než nedostatek.

Instalace

Jak se sluší a patří, instalace je s pomocí průvodce směšně jednoduchá. Zkráceně si projděme sled obrazovek: spusťte instalační program >> [Next>] >> I accept the terms... + [Next>] >> all users pokud chcete zpřístupnit aplikaci všem uživatelům na vašem PC, nebo the current user má-li být k dispozici jen pro vás + [Install]. Následuje krátká instalační procedura, završená kliknutím na [Finish].
V menu tlačítka Start se po instalaci vytvoří nová složka pro instalovaný program ([START] > Programy > O&O Software > O&O UnErase).

Registrace

Nyní je potřeba se zaregistrovat, abychom mohli program používat. Registrace je samozřejmě bezplatná a bezbolestná. Ve vašem internetovém prohlížeči jděte na stránku www.oo-software.com/en/special/unerase/. Kliknutím na odkaz >>> To Registration Form <<< přejděte na registrační formulář, který je potřeba vyplnit. Zadat musíte všechna pole označená hvězdičkou. Hlavně správně vyplňte pole "E-mail", protože právě tam vám přijdou patřičné kódy. Pak klikněte na [Submit Form]. Nyní je potřeba jen počkat, až dorazí požadovaný e-mail.
Když už ho tedy máme, můžeme se pustit do práce. Program spusťte přes [START] > Programy > O&O Software > O&O UnErase > O&O UnErase budete upozorněni, že používáte neregistrovanou verzi, možnosti máte následující:
Enter registration code (Zadat registrační informace) to je ta pravá volba pro nás.
Continue with unregistered trial version pokud ještě registrační informace nedorazily a vy chcete program už použít, zvolte tuto variantu. Budete však moci obnovovat pouze soubory menší než 2 KB.
Buy now (Zakoupit) zvolíte-li tuto variantu, budete přesměrováni na e-shop výrobce, tam už to bude jen na vás a na vaší peněžence. Takže zvolte Enter registration code a klikněte na [Další>]. Zapište kódy, které vám přišly e-mailem (Name/Company/Serial#) bez uvozovek. Na další stránce uvidíte souhrnné informace o licenci, opětovným kliknutím na [Další>] registraci dokončíte. Zbývá jen kliknutím na [Finish] přejít k vlastní aplikaci.

Unerase (obnovení)

Jak tedy postupovat, pokud nastala ta nepříjemná situace a my jsme zjistili, že soubor, který potřebujeme, je smazaný? Důležité je vědět, že čím dříve se do obnovení souboru pustíme, tím větší máme šanci, že bude nepoškozený a bude ho možné bez problémů zachránit. Mazání v počítači totiž funguje jednoduchým způsobem systém si pouze označí, že dané místo na pevném disku, kde se nachází mazaný soubor, je nyní již volné a k dispozici. Pokud tedy po smazání pokračujeme v práci, zvyšuje se pravděpodobnost, že systém využije označené prázdné místo a uloží do něj jiná data pak už jsou původní data pro nás nenávratně ztracena. Také plný disk značně zvyšuje pravděpodobnost, že bude ono místo znovu použito. Takže my to musíme stihnout dříve.
Spusťte [START] > Programy > O&O Software > O&O UnErase. V horní části okna uvidíte seznam vašich disků, na jednom z nich se nacházejí smazané soubory, které chcete obnovit. Vyberte tedy disk, který chcete prohledat, a klikněte na ikonu . Program prohledá celý váš disk a najde všechny soubory, které byly smazány a zbyly po nich nějaké stopy seznam se objeví ve spodní části okna. To, kolik z každého souboru půjde zachránit, ukazuje údaj ve sloupci Cluster informations (například údaj "8 of 11 intact" znamená, že 8 částí souboru z 11 je neporušených). Největší jistotu máme, pokud jsou v Cluster informations obě čísla stejná (5 of 5, 12 of 12 atd.).
A nyní k obnovení. V seznamu najděte požadované soubory k obnovení pomoci vám může údaj Original location, který vám ukáže adresář, kde původní soubor byl pokud ještě existuje. Hledané soubory kliknutím na checkbox v prvním sloupci označte. Potom stačí kliknout na ikonu , vybrat adresář, kam chcete soubory obnovit a po chvilce je hotovo. Doporučuji soubory ihned ověřit jak jsme si řekli, mohou být poškozeny.
Jistě jste si všimli, že seznam nalezených smazaných souborů je opravdu rozsáhlý v systému se stále něco maže a znovu ukládá. Proto je také potřeba s obnovou smazaných souborů začít co nejdříve. V tak obrovském seznamu se potom konkrétní soubor velmi špatně hledá. Nyní si ukážeme dvě možnosti, jak hledání zkrátit.

Ukaž jen dobře obnovitelné

První možností je omezit seznam jen na soubory, které mají vysokou pravděpodobnost úspěšného obnovení mají tedy vysoký poměr ve sloupci Cluster informations. Klikněte na ikonu a zde posuvníkem nastavte nejnižší povolenou hodnotu "obnovitelnosti". Seznam se už podstatně zkrátí při hodnotách 60-80 % a hodnota 100 % pak znamená, že se nám ukáží soubory, u kterých je si program téměř jistý, že budou obnoveny v pořádku. Nakonec spusťte znovu hledáni ikonou , aby se nastavení projevilo.

Najdi soubor(y)

Druhou možností, jak se rychleji dostat ke konkrétnímu hledanému souboru, je použití pokročilejšího vyhledávání Advanced search (kliknutím na ikonu ). Zde totiž můžete omezit hledání jen na soubory s určitým názvem, určitou příponou, na soubory vytvořené či smazané v určitém datu, soubory dané velikosti a výsledný seznam můžeme také omezit podle "obnovitelnosti" (viz předchozí odstavec). Další práce je již stejná jako při použití standardního hledání.

Instant unerase

Pokud potřebujete využít služeb O&O UnErase i na jiném počítači, na němž není program nainstalován, pak vyzkoušejte Instant Unerase [START] > Programy > O&O Software > O&O UnErase > O&O InstantUneErase. Jde vlastně o průvodce vytvořením "přenositelné" instalace (instalace, která poběží i na počítači, na němž nebyla instalována). Toto je vhodné například pro USB flash disky, na nichž můžete mít záchranný program stále sebou.
Po spuštění je postup je následující:
[Další>]
Zvolte místo, KAM aplikaci uložit (kliknutím na tlačítko [Browse]). [Další>]
Nyní musíte říci, odkud má soubory brát buď z instalačního souboru MSI file (O&O Unerase.msi nebo z již nainstalované aplikace "(o) Local installation". V obou případech musíte průvodci říci, kde má dané soubory hledat (opět kliknutím na tlačítko [Browse]). [Další>].
Další stránka je souhrnná. [Další>].
Vytvoření "přenosné" verze je dokončeno. [Finish].
Přenosnou verzi můžete používat přesně tak, jak jste zvyklí z verze instalované. Protože sám používám přenosný USB disk (zašifrovaný programem TrueCrypt doporučuji), tak s maximálním nadšením vítám každý šikovný a užitečný program, který nevyžaduje instalaci a dá se spustit i na jiných strojích. Instantní O&O UnErase mne opravdu potěšil.

Závěr

Program O&O UnErase patří k jednoduchým specializovaným programům, které vám však dokáží vytrhnout trn z paty, když přijde jejich chvíle. U mne osobně navíc O&O UnErase boduje možností vytvořit přenosnou verzi (Instant UnErase) pro USB flash disk takže od teď ho mám vždy po ruce.

Byl pro vás článek přínosný?