Hlavní navigace

Odolný sportovec od Nokie

1. 12. 2006

Sdílet

Nokia 5500 Sport outdoorový mobilní telefon Dejte si pauzu, setřete pot z čela a položte si zásadní otázku: Spo...


Nokia 5500 Sport outdoorový mobilní telefon


Dejte si pauzu, setřete pot z čela a položte si zásadní otázku: Sportem ku zdraví nebo k trvalé invaliditě? Zatímco vrcholoví sportovci se bez zranění většinou neobejdou, jejich rekreační kolegové si občasný pohyb nemohou vynachválit, a právě na takové uživatele se zaměřila společnost Nokia s novým mobilním telefonem Nokia 5500 Sport. Že by návrat k dlouhou dobu opomíjenému outdoorovému stylu? Dámy a pánové, na předváděcí molo právě vstupuje první odolný smartphone, který s vámi projde peklem!
Outdoorové mobily neměly nikdy pěknou fasádu a zatímco na rybách jste s nimi mohli sekat patky, ve vážené společnosti dokázaly majitele se škodolibým úšklebkem na displeji dokonale znemožnit. Proto vás jistě potěší, že nový model od Nokie je v tomto ohledu zcela výjimečný. S rozměry 107 x 45 x 18 mm a hmotností 103 g patří k nejmenším smartphonům a přestože se s těmito předraženými náfuky pochopitelně nemůže úplně měřit, vypadá velmi pěkně. K dostání je ve dvou barevných provedeních: šedostříbrný se žlutými prvky (Light Yellow) a černostříbrný s bílými prvky (Dark Grey). Zatímco první zmiňovaná verze má vzhled nefalšovaného outdooru, druhá se tlačí mezi elegantní smartphony. Přední strana mobilního telefonu je pogumovaná, čemuž se samozřejmě nevyhnula funkční tlačítka a klávesy. Ve funkčním bloku pod displejem panuje mírný zmatek a než si na uspořádání tlačítek zvyknete, nevyhnete se překlepům. Přechody mezi samotnými klávesami jsou však zřetelné a s psaním tedy nebudete mít problémy. Pogumovaný klávesový blok je však podstatně tužší než u ostatních mobilních telefonů a při delší textové komunikaci vás může rozbolet palec. Otázkou zůstává, zda s tím v rámci sportovního nadšení škodolibí finští designéři nepočítali. Vy snad nepotřebujete trénovat svaly na prstech?
K dalším nepříjemnostem patří složité otevírání krytu baterie na zadní straně mobilu. Je potěšující, že Nokia chtěla vnitřnosti telefonu co nejvíce utěsnit, ale jistě by se našlo jiné, praktičtější řešení než otáčení pevným zámkem pomocí mince. Pod baterii se navíc vkládá paměťová karta (microSD), čímž se složitá manipulace s krytem stává ještě nepříjemnější. Vestavěná paměť telefonu se zastavila na hodnotě 10 MB, přičemž v základním balení najdete i 64MB kartu, bez níž se při používání hudebního přehrávače jen těžko obejdete. V horní části pravého boku mobilu se nachází tlačítko pro rychlé přepínání mezi režimy telefonu, hudebního přehrávače a sportovních aplikací.
Před začátkem kýžených sportovních aktivit nastavíte osobní data (pohlaví, narozeniny věk, výšku, hmotnost, úroveň vytrvalosti a maximální i klidový srdeční tep), poté vyberete plánovanou aktivitu (chůze, běh, jízda na kole, veslování nebo chůze do schodů upraví citlivost integrovaného pohybového senzoru) a vrhnete se na týrání těla. Pokud si pořídíte speciální sporttester, jistě dosáhnete mnohem lepších výsledků, ale začínajícím či rekreačním sportovcům nabídka funkcí postačí. S tím ostatně souvisí i převod textu na řeč u doručených SMS, který Nokia tolik vychvaluje. Bohužel však zapomněli na podporu českého jazyka, což je zásadní nedostatek.
Nokia 5500 Sport nabízí poměrně malý displej o rozměrech 3 x 3 cm, s netradičním rozlišením 208 x 208 pixelů a slušnými 262 tisíci barev. Ale pozor, vzhledem k menší velikosti jsou texty a symbianové ikony menší než obvykle, s čímž je třeba při koupi tohoto mobilního telefonu počítat. Nechybí organizér, e-mailový klient a další užitečné funkce, na které jsme v dnešní době již zvyklí. Zatímco na zvukovou kvalitu přehrávaných hudebních skladeb si stěžovat rozhodně nemusíme, s fotkami pořízenými 2Mpx fotoaparátem už to tak růžově nevypadá, o videozáznamu raději ani nemluvíme. Přestože některé prvky mohly dopadnout mnohem lépe, je Nokia 5500 Sport nejlepším současným outdoorovým řešením na trhu. Vodě odolná konstrukce si poradí s kdejakým deštíkem a pokud vám telefon někde vyklouzne a nespadne vyloženě nešťastným způsobem, vyvázne bez zranění. Vypadá pěkně, nabídkou funkcí rovněž neurazí a sportovní aplikace jistě přijdou vhod. Co víc si přát? Snad jen nižší cenu s tou již z principu nemůžeme být nikdy spokojení.

Nokia 5500 Sport

vyvážené spojení outdooru se smartphonem
kompaktní rozměry
sportovní funkce
ovládání tréninku a hudby poklepáním
malý displej
obtížná manipulace s krytem baterie
tuhé klávesy
převod textu na řeč nepodporuje češtinu
Cena vč. DPH: 8 850 Kč
K testu zapůjčila firma: Nokia, obchod.nokia.cz

Byl pro vás článek přínosný?