Hlavní navigace

Olympus mju 1060

1. 12. 2008

Sdílet

Nejnovější přírůstek do rodiny stylových kompaktů mju vypadá po zběžném prozkoumání technických specifikací ...


Nejnovější přírůstek do rodiny stylových kompaktů mju vypadá po zběžném prozkoumání technických specifikací skvěle. Desetimegový snímač, sedminásobný optický zoom s rozsahem 37–260?mm a stabilizací, velký displej, spousta motivových programů a oblíbené moderní funkce typu automatického ostření s rozpoznáním tváře – to opravdu potěší. Připočtěte k tomu povedený design klasického střihu (přístroj se na pohled nijak zvlášť neliší od svých předchůdců, což je v tomto případě dobrá zpráva) a je jasné, že se milovníci této kategorie fotoaparátů mají nač těšit.
Dobrý dojem nezmizí ani poté, až Olympus vezmeme poprvé do ruky. Díky miniaturním rozměrům i hmotnosti ho lze nosit třeba v kapse košile, přitom ale působí vcelku odolným dojmem (na rozdíl od některých jiných modelů téže řady ovšem není vodotěsný). K ovládání slouží obvyklá sada tlačítek na zadní straně, společně s kruhovým voličem režimů. Moc se nám líbilo, že jsou tlačítka podsvětlená – stačí se dotknout kteréhokoli z nich a rozsvítí se všechny, což je skvělé především při fotografování ve tmě. Funkční výbava odpovídá obvyklým nárokům typických uživatelů kompaktů této třídy – pokročilé manuální funkce a kreativní režimy bychom hledali marně, zato motivových programů je tu spousta a jsou vybaveny praktickými vysvětlivkami pro začátečníky. Zvláštní režim Guide navíc slouží jako praktický úvod do fotografování. K zajímavým funkcím patří například technologie digitálního prosvětlení stínů nebo inteligentní automatika, která dokáže sama vybrat vhodný motivový program. 8 0735/Pir o
Horší je to s ostřením a kvalitou fotografií. Přístroj není vybaven asistenčním přisvícením, což při fotografování v šeru znamená problémy s automatickým zaostřením (v lepším případě fotoaparát ostří pomalu, v horším se mu to nedaří vůbec). Snímky místy trpí chromatickou aberací a kresba v rozích má k optimální ostrosti daleko, navíc se už od citlivosti ISO 100 dosti projevuje šum (vysoké hodnoty přes ISO 800 tak mají spíše reklamní funkci než praktický smysl). Pro nezávazné „večírkové“ fotografování je ale obraz kvalitní dost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku