Hlavní navigace

On-line kamery

1. 8. 1998

Sdílet

Až budete na dovolené a bude zrovna pršet, nesnažte se přátelům namluvit, že bylo krásně a že jste měli nádhern...


Až budete na dovolené a bude zrovna pršet, nesnažte se přátelům namluvit, že bylo krásně a že jste měli nádhernou dovolenou. Nemuseli by vám to věřit, pokud by v místě vaší dovolené byla umístěna kamera připojená k Internetu. Každý by se mohl přesvědčit, jaké tam je zrovna počasí a pokud by měli velké štěstí, mohli by vás vidět v záběru osobně.

Co je vlastně "on-line kamera" a jak funguje? Zjednodušeně řečeno, je to kamera nebo digitální fotoaparát, který umožňuje snímání obrazu a jeho digitalizaci, jež potom počítač zpracuje a umístí na server. Děje se tak kontinuálně (výsledek můžeme vidět např. ve formátu realvideo) nebo v určitých časových intervalech (obrázek je ve formátu GIF nebo JPG). Samozřejmě, každá on-line kamera má trochu jiný systém řešení tohoto postupu, ale ve výsledku je to stejné - stránka s periodicky měnícím se obrázkem. Abychom mohli tyto stránky najít, stačí jen zalistovat v našem nejznámějším rozcestníku Seznam a nabídne se nám hezká řádka odkazů. Nás bude zajímat především http://www.gates96.com/cam/europe/Czech%20Republic/index.html, kde prý najdeme úplný seznam on-line kamer u nás - tedy v Brně, Chrudimi, Karlových Varech, Liberci, Praze, Přerově a Špindlerově Mlýně (http://www.nettours.co.at/cz/krkonose/spindler/panorama.htm) - ta přijde vhod, když se budeme chystat na víkendové lyžování a zajímá nás, jaké je tam zrovna počasí a zda je tam vůbec sníh. V Liberci můžeme nahlédnout do PC učebny technické univerzity.

Zřejmě nejzajímavější projekt s využitím on-line kamery nabízí Český rozhlas v projektu "Africká odyssea". Tento projekt trvá již třetí rok a má za úkol zmapovat život rodiny čápa černého, jehož samičku pojmenovali Kristýna. Pomocí speciálního vysílače, který má čápice upevněný v baťůžku na zádech, mohou vědci sledovat její migrační tahy. Letos se však zaměřili i na vizuální pozorování jejího hnízda na Šumavě a k hnízdu umístili i kameru, která předává obraz na Internet. Mimořádně dobře zpracovaný Web najdeme na adrese http://kristyna.rozhlas.cz. Kromě živých obrázků zde najdeme i informace o celém projektu a způsobu zpracování signálu. U hnízda je umístěna barevná CCD kamera, která je napájena pomocí slunečních kolektorů a záložních baterií. Přenos signálu z kamery zajišťuje vysílací jednotka - vysílač je zabudovaný v kamerové jednotce a anténa je vysunuta nad korunu hnízdního stromu. Kamerová jednotka obsahuje také soumrakový spínač, který zajistí vypnutí systému při poklesu intenzity světla. Signál z vysílače směřuje k přijímači na protějším kopci, odkud putuje k digitalizaci. Retranslace musela být zařazena do celé technologické linky poté, co si Kristýna postavila nové hnízdo za kopcem, a tudíž mimo přímou viditelnost z bodu digitalizace. Ta probíhá asi 10 km od hnízda a je řešena pomocí dedikovaného stroje s názvem Harvester s operačním systémem Linux. Videosignál je zpracován do formátu MPEG a pomocí protokolu TCP/IP předán k dalšímu zpracování. Nakonec jsou data prostřednictvím pevné linky přenesena do Prahy, kde se provádějí závěrečné fáze zpracování a uveřejnění na serveru.

Pokud se budeme chtít rozhlédnout po Praze, i zde máme na výběr. Zajímavý je pohled z hotelu Mövenpick (http://www.topin.ch/cz/prag/), i třeba na Václavské náměstí (http://www.vogel.cz/neteye/).

V nabídce on-line kamer na světě se jen těžko orientuje, neboť jejich počet jistě přesahuje tisícovku. Můžeme si vybrat, kam se chceme pomocí on-line kamery podívat - na výběr jsou zvířata, stavby, města, příroda, hory, interaktivní kamery, lidé, řeky a spousta jiných atraktivních oblastí. Zajímavá je stránka, která nás zavede do Antarktidy - http://www.antdiv.gov.au/home/www/antdiv/aad/exop/sfo/davis/video.html. V době, kdy jsem se na ni díval, se zobrazovala krásná polární záře.

(Informace o projektu Africká odyssea čerpány ze serveru http://kristyna.rozhlas.cz.)




Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku