Hlavní navigace

PANASONIC VIERA TX-37LZD70F

1. 5. 2008

Sdílet

Společnost Panasonic se dlouhou dobu zaměřovala výhradně na oblast plazmových televizorů, kde se stala jednou z vedo...


Společnost Panasonic se dlouhou dobu zaměřovala výhradně na oblast plazmových televizorů, kde se stala jednou z vedoucích značek. Nyní se její zájem rozšiřuje i na televizory LCD. Podívejme se na jednoho z představitelů, 37palcový Full HD televizor Viera TX-37LZD70F. V nabídce Panasonicu představuje tento model v kategorii 37 palců jedináčka, na rozdíl od ostatních výrobců, kteří mají v této kategorii portfolio mnohem širší. Zřejmě to vychází z faktu, že Panasonic nechce svými LCD konkurovat svým plazmám, které na 37 palcích začínají.
Po ukončení souboje výrobců o nástupce DVD technologie je vítězem Blu-ray. Ale i s ostatními zdroji obrazu si nová Viera poradí. Kromě 2 HDMI vstupů je vybavena také AV a Scart vstupy pro analogový signál. Vzhledem k tomu, že je to především televizor, nesmíme zapomenout na dva tunery pro příjem pozemního vysílání v analogové i digitální podobě. Přístroj je dále vybaven vším, co je dnes u podobných modelů považováno za standard. Tedy prostorovým zvukem, českým menu i EPG, CI slotem nebo PC vstupem. Co odlišuje tento výrobek od ostatních, jsou obrazové procesory V-Real 2 a sloty pro externí paměťové SD karty s podporou až 4 GB. Televizor je vybaven také zdokonaleným hřebenovým filtrem, který výrazně omezuje prolínání jasové a barvonosné informace v klasickém televizním vysílání.
Televizor pracuje s panelem IPS-aplha s rozlišením 1  20 × 1 080, nativním kontrastem 1 000 : 1 a jasem 500 cd/m2. Pomocí obvodů V-Real 2 je kontrast zvýšen na 8 500 : 1. Pokud si televizor koupíte, můžete počítat se životností panelu zhruba 60 tisíc hodin, co myslím většině uživatelů bohatě postačí. Málokdo asi bude sledovat televizor 24 hodin denně po dobu 6,8 roku, aby jeho životnost zcela vyčerpal. Televizor je vybaven pro zpracování jak analogového, tak zejména digitálního obrazu. Plné rozlišení naznačuje, že přístroj je určen pro fanoušky HD obrazu. Lze jej však stejně bezproblémově připojit i ke staršímu DVD nebo sledovat klasickou pozemní TV. Ani s připojením k set-top boxu kabelové televize nemá nová Viera problémy. Ve všech případech probíhá zpracování obrazu bez problémů. Pro dokonalé zobrazení doporučuji pohrát si s nastavením barevného podání a jasu a kontrastu. Standardní nastavení je poněkud barevně výraznější a „dynamický“ režim nemusí každému vyhovovat.
Přestože je přístroj vybaven obvody pro potlačování šumu, i v případě jejich vypnutí je obraz velmi dobrý. Nedochází ani k barevnému šumu, neklidu obrazu nebo artefaktům. DVB-T obraz působí i z menší vzdálenosti příjemným dojmem. Televizor je vybaven automatickou detekcí formátu obrazu a několika režimy pro jeho přizpůsobení nativnímu formátu 16 : 9. Každý uživatel si může zvolit, jaký režim bude používat a který považuje za nejvhodnější. Obrazová kvalita panelu, který TX-37LZD70F používá, se plně projeví při sledování z bočních úhlů. Obraz zůstává barevně věrný, jen s jemně klesajícím jasem a kontrastem. Co se týče podsvětlení obrazu, je jeho rovnoměrnost dobrá a odchylky nejsou nijak výrazné. Pokud uvažujete o připojení například počítače v režimu DVI-HDMI,
nebudete mít s touto televizí žádné potíže. Získáte v ní korektní panel s rozlišením 1 980 × 1 080, na kterém budou hry vypadat přímo úžasně. Rychlost displeje je dostatečná, a tak i v rychlých scénách bude televizor stíhat. 8 0239/KaW o

Přístroj nabízí plné HD rozlišení a je proto určen především zájemcům o sledování obrazu z kvalitního zdroje. Co říci závěrem? Televizor nabízí velmi dobré zpracování LDC technologie s kvalitním provedením designu i elektroniky. Obrazové odvody dovedou obraz zejména z analogových zdrojů vylepšit a poskytnou tak panelu dostatek dat pro korektní zobrazení i klasického „neHD“ signálu. To je plus zejména při sledování DVB-T obrazu, který působí opravdu dobře. Samozřejmě čím lepší signál televizor dostane, tím lepší obraz ve výsledku poskytne. Takže kdo jej chce využít naplno, měl by uvažovat o pořízení Blu-ray přehrávače.

Panasonic Viera TX–37LZD70F

Technologie panelu: LCD
Úhlopříčka: 37" (94?cm)
Rozlišení:
1 080p
(1 920 × 1 080 bodů)
Poměr stran: 16 : 9
Kontrast: 8 500 : 1 (dynamický)
Pozorovací úhly: 178 °/178?°
Rozměry: 103 × 58 × 12?cm
Hmotnost: 27?kg
Barevné provedení: Černé
? full HD, cena
? nezaznamenali jsme
Cena vč. DPH: 44 990?Kč
Poskytl: Panasonic
www.panasonic.cz

Byl pro vás článek přínosný?