Hlavní navigace

PhotoSave DVD

1. 12. 2008

Sdílet

Verbatim, společnost známá především jako výrobce nejrůznějších datových nosičů, rozšířila nabídku o spec...


Verbatim, společnost známá především jako výrobce nejrůznějších datových nosičů, rozšířila nabídku o specializovaný software dostupný přímo na zapisovatelném disku DVD, jenž automaticky nachází a ukládá fotografie umístěné na vašem pevném disku. Jedná se o typické řešení pro méně zkušené uživatele.
Systém fungování je jednoduchý. Po vložení DVD do vypalovací mechaniky se automaticky načte program, který slibuje najít fotografie na pevném disku počítače a pomoci s jejich vypálením. Jelikož je však automaticky hledá v adresáři Obrázky ve složce Dokumenty, kam zdaleka ne každý svoje fotografie ukládá, budeme muset cestu k obrázkům stejně zadat ručně. Potom už jde vše ráz na ráz: vybereme adresáře podle libosti, tlačítkem Add je přidáme do seznamu a nakonec už jen stiskneme finální tlačítko a obrázky se vypálí. Pokud jsme fotografií vybrali více, než činí kapacita DVD, program je sám rozdělí na několik nosičů. Jelikož software podporuje i funkci Search and Burn, můžeme fotografie stahovat a vypalovat přímo z fotoaparátu připojeného kabelem k počítači. Na první pohled zajímavá může být podpora 80 různých formátů, v reálné situaci to však využije opravdu málokdo. 8 0719/CZ o
Zálohování většího počtu fotografií tímto způsobem se může silně prodražit, neboť Verbatim prodává média PhotoSave za několikanásobek hodnoty běžného zapisovatelného DVD. Slíbených 4,5 GB jsme se bohužel nedočkali, neboť při našem testování se software začal bouřit již při dosažení hodnoty 4,3 GB. Je evidentní, že k podobnému archivování můžeme za zlomek nákladů použít jakékoliv běžné DVD a fotografie jednoduše vypálit pomocí běžného vypalovacího programu. Pokud ale někdo touží po elegantní možnosti vše realizovat jediným kliknutím myši, firma Verbatim ho jistě přivítá s otevřenou náručí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.