Hlavní navigace

Postavte si stylové HTPC

1. 1. 2007

Sdílet

Silverstone SST LC20S-M krása není jen hloubka leštěného hliníku Stáváme se na nich pomalu, ale jistě závisl


Silverstone SST LC20S-M krása není jen hloubka leštěného hliníku


Stáváme se na nich pomalu, ale jistě závislí. Řeč je o skříních a zdrojích Silverstone, které jsme měli doposud možnost testovat. Snad ani jednou se nám nestalo, že bychom nebyli nadmíru spokojeni, a to je podezřelé. Ani v případě modelu SST-LC20S-M (zkráceně LC20) tomu bohužel či spíše bohudík není jinak.
Zatímco v minulém čísle se kolega Matuška rozplýval nad elegancí, krásou a inteligencí, s níž je sestrojena kompaktní mATX skřín SG01S-W, tento měsíc jsme se podívali na šroubek stylové skříni vhodné pro stavbu HTPC, tedy PC pro domácí kino. Desktop formát, čili poloha vleže s šířkou nepřesahující 430 mm, což je rozměr standardních Hi-Fi komponent, je tím nejpřirozenějším a nejlogičtějším formátem pro HTPC. Výhodou je možnost osadit do něj klasickou ATX desku a při dostatečné výšce šasi i výkonnou grafickou kartu a špičkový procesor spolu s účinným a tichým chlazením. Přesně těmto požadavkům odpovídá i stylová LC20. Výrobce nabízí skříň ve dvou barevných variantách stříbrné (leštěný hliník a lakovaná ocel) a černé (lakovaný leštěný hliník a lakovaná ocel). Kromě toho můžete zvolit, zda skříň zakoupíte s multifunkčním LCD displejem a dálkovým ovládáním, či v provedení "holobyt". Doporučujeme první variantu, která je sice dražší, ale také o poznání stylovější a působivější.
Čelní stěna je vyrobena z 8 mm silného leštěného hliníku a kromě hlavního vypínače a alfanumerického displeje (zmíněná volitelná výbava) se na ní nachází dvojice dvířek. Za většími jsou ukryty dvě šachty 5,25", za menšími pak jedna šachta 3,5", audio in/out, USB a Firewire konektory). Kromě těchto pozic pro mechaniky a disky jsou uvnitř skříně ještě dvě klece schopné pojmout až šest pevných disků, spolu s ventilátory pro jejich dostatečné chlazení. S kapacitou klecí to ale není tak jednoduché použijete-li jen trochu výkonnější grafickou kartu, musíte se s jednou z klecí rozloučit, neboť pevné disky i grafika současně se do skříně nevejdou. Reálná kapacita interních 3,5" pozic jsou tedy spíše tři pevné disky. To je ale jediná podstatná výtka, kterou ke konstrukci skříně máme. Zdroj je umístěn poněkud netradičně nalevo od základní desky, přičemž vzduch je nasáván i vyfukován mimo prostor skříně. Zdroj tak nemůže napomáhat cirkulaci vzduchu ve skříni, což ale paradoxně není na škodu, protože se tím často omezují možnosti chlazení samotného zdroje a vytváří se v kombinaci s dalšími ventilátory nežádoucí víry. Ve skříni nebyly standardně osazeny žádné větráky což je vlastně spíše plus, neboť si můžete sami vybrat, zda zvolíte extrémně tiché (naše volba) či spíše ty výkonné. Dva ventilátory pro nasávání vzduchu lze umístit do klecí pro pevné disky, dvě pozice pro 80mm ventilátory vyfukující vzduch jsou na klasickém místě vedle procesoru (u desktop skříně vlastně spíše za procesorem). Další pozice pro ventilátor je napravo od procesoru v místech, kde obvykle odsává vzduch zdroj. Celkově jsou pozice pro ventilátory umístěny velmi promyšleně a umožňují efektivní a zároveň tiché chlazení drtivé většiny komponent. Jediný stísněný prostor vznikl mezi zdrojem a šachtou pevných disků a to zejména díky velkému počtu kabelů, vedoucích z výkonného 560W zdroje (ten Silverstone prodává samostatně).
Skříň jsme při zkušební "vestavbě" použili pro konstrukci modelového systému AMD Live! s procesorem Athlon 64 X2 5000+, deskou MSI K9-A
Platinum, jedním diskem, grafickou kartou Radeon X1800XL, a DVD vypalovačkou. Instalace komponent byla vcelku bezproblémová, pouze při zapojování konektorů základní desky bylo třeba podrobně pročíst návod pro správné zapojení čelního displeje, který komunikuje prostřednictvím USB rozhraní s operačním systémem a umožňuje zapínání PC dálkovým ovládání. Pro dobré proudění vzduchu je ale skutečně nezbytná perfektní organizace kabeláže. Osadili jsme tři 80mm ventilátory Xsilence 19dBA a chladič Arctic Cooling Freezer 64 (ten se vešel s rezervou několika milimetrů), s nimiž se vše dostatečně chladilo při minimální hlučnosti. Po instalaci systému Windows XP bylo už jen třeba doinstalovat ovladač integrovaného displeje a dálkového ovládání. Multifunkční displej v čelní stěně dokáže zobrazit jak informace o stavu systému, tak názvy právě přehrávané hudby či filmů (spolupracuje například s přehrávači Windows Media Player a Winamp), čas či upozornění na příchozí poštu. Po vypnutí PC zůstává bohužel displej vždy aktivní a zobrazuje pouze základní pozdrav "Welcome iMON Home Theater PC", což může zejména ve tmě obtěžovat. Dálkové ovládání lze poměrně podrobně konfigurovat, přičemž mezi základními profily je pochopitelně možnost ovládat aplikaci Media Center.
HTPC skříň Silverstone nás nadchla svým vzhledem, dobrým vnitřním uspořádáním, výbavou a špičkovým zpracováním. Jedinou výhradu máme k nemožnosti využít jednu z klecí pro pevné disky, osadíte-li výkonnější (a tedy rozměrnější) grafickou kartu. Menší smutek vyvolala prodejní cena, jedním dechem ale dodáváme, že pokud si potrpíte na funkčnost i stylový vzhled a špičkové zpracování, jedná se o celkem výhodný "kauf".

Silverstone SST LC20S-M

stylový vzhled, špičkové zpracování
pojme ATX desku
uvnitř je místy těsno, cena
Cena vč. DPH: 5 765 Kč
K testu zapůjčila firma: TN Trade, www.tntrade.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku