Hlavní navigace

Povedená miniatura

1. 3. 2007

Sdílet

HP Bluetooth PC Card Mouse geniální řešení Legendární Ugo Ješita by zaplesal. HP se totiž podařil vskutku m...


HP Bluetooth PC Card Mouse geniální řešení



Legendární Ugo Ješita by zaplesal. HP se totiž podařil vskutku mistrovský kousek: nabídnout přenosnou, bezdrátovou Bluetooth myš, kterou lze pro přenášení ukrýt do těla notebooku, a ještě se tam dokáže poslušně naládovat elektronů. Nebo ještě přesněji: HP se podařil mistrovský kousek, když tuto fantastickou hračku zařadili do distribuce. Za jejím vývojem a výrobou stojí totiž ve skutečnosti společnost Primax a v zahraničních obchodech ji můžete najít také pod názvem MoGo Mouse. Když jsme v redakci poprvé zahlédli fotografii malé PCMCIA karty s tlačítky, skrolovací destičkou (kolečko by se opravdu nevešlo) a vyklápěcí nožičkou, byli jsme u vytržení: to musíme mít. Za pár týdnů na našem stole přistál nenápadný lepenkový balíček (jak příznačné pro HP) a v něm věc, která se podobá všemu, jen ne počítačové myšce.
Použití rozhraní Bluetooth má jednu zásadní výhodu: nemusíte řešit otázku bezdrátového singlu a myšku prostě s notebookem spárujete. Nevýhodou je pochopitelně potřeba Bluetooth vysílače v notebooku (ano, lze to řešit externím Bluetooth donglem, ale to jste se jaksi dostali z bláta do louže, či jak já říkám, z Fabie do Roomsteru). Problematická může být i situace, kdy Bluetooth potřebujete pro vitální komunikaci s mobilním telefonem (třeba kvůli internetovému připojení) ale v záloze je vždy touchpad či klit.. pardon, joystick. Nad tím, jak se výrobci podařilo do tenkého těla PCMCIA karty vměstnat nejen optiku a přenosovou elektroniku, ale i relativně slušnou Li-Pol baterii, zůstává rozum stát. Byli jsme na vnitřnosti velmi zvědaví a protože jsme se chtěli vyhnout riziku poškození životně důležitých orgánů, pohrabali jsme se raději v databázi amerického FCC a našli fotografie schvalovacího prototypu. Snímací optika má zvláštní konstrukci: červená led dioda svítí vodorovně a světlo je následně směřováno k povrchu pomocí plastového hranolku. Snímací prvek je maximálně ztenčen a zaostřen na vzdálenost necelého centimetru. Na myšce je totiž před aktivací třeba vyklopit nožičku, čímž se zvedne její zadní část a destička tak získá překvapivě ergonomické postavení. Samotnou myš pak stačí zafixovat mezi palec a malíček či prsteník (záleží, zda chcete používat skrolovací plošku) díky minimální hmotnosti ani nevíte, že máte něco v ruce a je prakticky vyloučeno, abyste si při práci unavili zápěstí. Po prvním spárování se myš přihlásí notebooku sama po současném stisku obou tlačítek, zařízení se totiž samo uspává po zhruba minutě nečinnosti, což je s ohledem na miniaturní baterii rozumné. Optický senzor je poměrně přesný a rychlý, s těmi nejnáročnějšími povrchy (lesklý černý, sklo) si ale pochopitelně vždy neporadí.
HP Bluetooth PC Card Mouse je přes vyšší cenu fantastickým doplňkem pro náročné mobilní uživatele. Pokud váš PC Card slot zeje prázdnotou, neváhejte a chovejte v něm tohoto hlodavce.

HP PC Card Mouse

geniální nápad
skvělé provedení
vyšší cena
Cena: 1 600 Kč
K testu zapůjčila firma: Hewlett-Packard,
www.hp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku