Hlavní navigace

PRAVIDELNÁ DÁVKA TIPŮ, LSTÍ A FÍGLŮ PRO VÁŠ OPERAČNÍ SYSTÉM A APLIKACE

1. 2. 2008

Sdílet

Užitečné tipy a triky pro Windows Vánoce jsou za námi a s nimi i trochu toho stresu a starostí. Na rozdí...


Užitečné tipy a triky pro Windows


Vánoce jsou za námi a s nimi i trochu toho stresu a starostí. Na rozdíl od minulosti se však svátky posledních let čím dál tím více odehrávají na našich PC a potažmo internetu. Možnosti připojení rostou a internet používá dnes v Česku již přes 4 a půl milionu lidí. Proto se i nákup dárků přesouvá z kamenných obchodů do e-shopů, jejichž množství v posledních měsících vzrostlo až závratně. Ještě více než dříve pak vzrostl zájem o nákup v USA. Při současné hladině kursu dolaru se americký eBay jevil jako nejlevnější Ježíšek. Zejména nákup elektroniky a hodinek se ve Spojených státech opravdu vyplatí, a to i s poštovným, které mnohdy mírně přesáhne cenu kupované komodity.
Pro uživatele Windows je však konec roku hlavně obdobím čekání na první servisní balíček pro Windows Vista, který by měl vyřešit některé chronické potíže s hardwarem. Již nyní je dostupná verze RC (repase candidate), která je již masivně testována registrovanými uživateli a prozatím je doprovázena smíšenými pocity. Uvidíme na počátku roku 2008, až se dočkáme finálního SP1.

Tipy pro Windows

Jak na verzi ve Windows Vista?
(Vista Ultimate)

Jelikož jsme v poslední době upouštěli od editace systémového registru Windows, věnujeme první dnešní tip právě tomuto úkonu. Stejně jako tomu bylo u Windows XP, prodávají se Visty ve více verzích daných souhrnem různých služeb a samozřejmě jinou cenou. Takové verze se nejen jinak jmenují, ale jsou někdy i trochu odlišně číslované. Název Windows Vista je pouze jakýmsi triviálním označením klasicky očíslovaného systému (v případě Windows Vista je tato verze 6.0). Zjištění vaší verze Windows není obtížnou záležitostí, lze to však provést hned několika způsoby.
Nejjednodušší je využití integrované drobné aplikace WINVER (Windows Version), jež je přítomna v tomto operačním systému již několik desítek let. Jděte do menu Start a do vyhledávací kolonky zapište příkaz winver. Spusťte jej stiskem klávesy Enter a nahlédněte do informačního okna, kde najdete mimo samotné verze Windows a jejího triviálního označení i další informace.
Ty mají svůj odraz i v systémovém registru. Jděte opět do menu Start a do vyhledávacího řádku napište příkaz regedit. V něm pokračujte ve stromovém uspořádání až do klíče HKEY_LOCAL_MACHINE – Software – Microsoft – Windows NT – CurrentVersion. Zde najdete kromě čísla verze Windows i další neméně zajímavé informace. Za všechny vyzdvihněme položky RegisteredOwner a RegisteredOrganization. Tyto dvě můžete pouhým poklepáním přepsat na libovolný text, jenž se poté také odrazí v programu WINVER, který jsme si popsali výše.
Přesnou verzi takzvaného sestavení (anglicky compilation) jádra Windows Vista lze také zobrazit pomocí úpravy systémového registru v klíči HKEY_CURRENT_USER – Control Panel – Desktop. Zde najdete položku PaintDesktopVersion, jejíž hodnota je standardně stanovena na 0 (tedy nezobrazovat číslo sestavení). Poklepejte na ni levým tlačítkem myši a změňte její hodnotu na 1. Poté se odhlaste nebo restartujte. Číslo verze se zobrazí v pravém dolním rohu vaší pracovní plochy.

Hrátky s licencí
(Windows Vista)

Windows Vista a její způsob licencování jsou v podání Microsoftu opravdu revoluční. Poprvé v historii totiž Microsoft poskytuje dobu na bezplatné vyzkoušení tohoto operačního systému. Základem je 30 dnů, po které můžete zkoušet jakoukoliv variantu Visty od té základní Home Edition až po Ultimate. Licencování Windows se odehrává na základě přiděleného čísla Product Key. Podle něj správce licencí pozná, zda máte Windows jen na zkoušku, nebo zda je máte legálně zakoupené. Toto číslo je však později ve Windows nedohledatelné, a to zcela úmyslně proto, aby nemohlo být uživateli předáváno dál. U přeinstalovaných Windows tak najdete číslo pouze na samolepícím štítku, který by měl být přítomen na viditelném místě našeho počítače.
Ve Vistách neexistuje žádny program, který by vám dovolil s licencí pracovat. K dispozici však máte připravený skript ve Visual Basicu. Ten se ovládá pomocí parametrů na příkazovém řádku a my si nyní předvedeme některé z jeho možností.
Jděte do menu Start a do vyhledávací kolonky napište příkaz cmd. Spustíte jím příkazový řádek Windows Vista, v němž lze do jisté míry ovládat vaše Windows pomocí textových příkazů s parametry. K ovládání licencí slouží MS Software License Manager, ve zkratce slmgr.vbs. Vepište tedy do okna příkazového řádku příkaz:
slmgr.vbs -dlv
a stiskněte Enter. Po chvíli vám manažer vygeneruje velmi podrobné licenční informace o vašich Windows, včetně doby ukončení licence a typu licence, který používáte. Jestliže máte instalovanou pouze zkušební 30denní verzi Windows Vista, lze tuto licenci 3× opakovaně prodloužit až na 120 dnů, a to příkazem:
slmgr.vbs –rearm
Tento příkaz reaktivuje vaší zkušební verzi a začne se tak odpočítávat dalších 30 dnů. Dejte pozor při použití tohoto příkazu na správně licencovaná Windows, převede je totiž zpět do zkušební verze. Pokud se vám to přesto stane, můžete systému vnutit nové správné Product Key číslo a vrátit tím licenci do původního stavu. Nové číslo vložíte příkazem:
slmgr.vbs –ipk <product_key>
Zde product_key nahradíte vaším číslem ze štítku. Manažer licencí obsahuje mnoho dalších funkcí pro jejich správu. Všechny možnosti zobrazíte příkazem slmgr.vbs bez parametrů

Méně známé zkratky
(Windows Vista)

Tipů obsahujících zkratky ve Windows bylo napsáno již mnoho, ne všechny se však zabývaly nedokumentovanými rychlými odkazy nebo zkratkami, které jsou v daném systému užitečné. Následující řádky by měly vnést do systému zkratek opět trochu více světla.
Podívejme se nejprve na zkratky spojené s klávesou Winkey, které jsou ve Vistě nové. Např. Winkey+G dovoluje přepínat mezi aplikacemi postranního panelu (gadgets), který je sám o sobě novinkou. Winkey+U vás rychle dostane do menu voleb pro zjednodušení ovládání Windows. Sada aplikací obsahuje například nástroj Lupa, který umí slabozrakým přiblížit intuitivně kteroukoliv část vaší pracovní plochy. Zajímavá je také funkce Klávesnice na obrazovce, jež umožní psát znaky myší. Nechybí ani nástroj pro zvýšení kontrastu nebo program Narrator, který umí předčítat psaný text. Winkey+X potom aktivuje okno se souborem funkcí pro mobilní zařízení, obvykle notebook. Pohromadě zde tak najdete možnost ztlumit zvuk, vyřešit profil napájení, ovládat připojení bezdrátové sítě, ovládat připojení externího monitoru nebo nastavovat synchronizaci dat s pevným počítačem ve vaší kanceláři. K dispozici jsou i speciální funkce vázané na typ vašeho mobilního zařízení, např. ochrana pevného disku před nárazem. A konečně oblíbené přepínání aplikací ve 3D prostředí Windows Aero. To aktivujete stiskem klávesy Winkey+Tab, tedy obdobně, jako při klasickém přepínání (Alt+Tab).
Každý pokročilejší uživatel pak ocení zkratky pro přístup k některým součástem Windows. Třeba síťová rozhraní se ve Vistě ovládají velmi komplikovaně a k požadovanému dialogu nastavení např. TCP/IP protokolu se dostanete až na několikero kliknutí. Proto je jistě užitečné vědět, že se lze k příslušným funkcím dostat i pouhým zadáním příkazu do vyhledávacího řádku menu Start.
Příkaz ncpa.cpl například otevře právě zmíněný dialog síťových připojení. Program osk.exe zase přímo otevře výše zmíněnou klávesnici na obrazovce. Příkaz charmap.exe zase spustí často hledanou Mapu znaků, ve které lze objevit i těžko přístupné znaky například řecké abecedy a zkopírovat je přes schránku do příslušné aplikace.
Ke všem výše uvedeným funkcím se jistě rychlý přístup vyplatí.

Virtuální tiskárny
(Windows XP/Vista)

Tento tip by mohl být směle součástí rubriky k MS Office, ale nakonec jsme jej přece jen zařadili do Windows. Využít jej totiž můžete i v jiných aplikacích.
Představme si situaci, kdy pracujeme s několika dokumenty, které by se daly rozdělit podle tiskového výstupu do dvou skupin. V takovém případě jsme nuceni neustále měnit nastavení tiskárny, kvalitu tisku, rozlišení a podobně pro každou takovou skupinu zvlášť. Tuto nepříjemnost lze obejít možností instalace více naprosto shodných tiskáren, které se ale budou lišit jménem. K počítači budete mít připojenu tiskárnu pouze jednu, ale Windows si budou myslet, že máte několik tiskáren s různým nastavením filtrů. Vy si potom jen vyberete variantu pro konkrétní dokument bez nutnosti neustálých změn parametrů tisku.
Předpokládejme, že máte ve Windows tiskárnu již instalovanou. Potřebujete k ní nyní přidat další, se stejnými ovladači. Jděte tedy do menu Start – Nastavení – Tiskárny a faxy a v levém menu zvolte položku Přidat tiskárnu. Nechte se vést průvodcem, který za vás tiskárnu nainstaluje – s tím, že použijete naprosto stejná nastavení, jako jste použili při instalaci první tiskárny. Nakonec zvolte pouze jiné jméno a vyberte, která tiskárna bude „defaultní“, tedy bude ve výběru nabízená jako první.
Po dokončení instalace poklepejte na ikonu s novou tiskárnou pravým tlačítkem a zvolte položku Vlastnosti. Zde v přehledném dialogovém okně nastavte příslušné parametry. Totéž udělejte pro jinou skupinu dokumentů s druhou tiskárnou. Tiskárny můžete pojmenovat podle toho, kterou skupinu dokumentů budou tisknout.
Nakonec spusťte například MS Word a pracujte na požadovaných dokumentech. Podle jejich typu potom v menu Soubor – Tisk nastavte správnou tiskárnu a vesele tiskněte.

Tipy pro MS Office

Více identit z jednoho klienta
(Outlook 2003 a vyšší)

Přestože Microsoft distribuuje jako součást Windows docela schopný e-mailový klient Outlook Express, stále více lidí používá takzvaný velký Outlook, jelikož obsahuje i další přidané funkce ve formě kalendáře nebo úkolníku. S rozvojem moderních mobilních telefonů a handheldů tato potřeba ještě roste. Uživatel Outlook Expressu však při přechodu na velký Outlook narazí na mnoho drobných rozdílů, které mu později komplikují navyklé postupy práce. A jednomu z nich se věnuje právě následující tip.
Většina z nás používá své PC jako víceúčelový stroj. E-mailový klient tak obvykle stahuje poštu z více účtů najednou, jak pracovních, tak soukromých. Jak ale tuto poštu efektivně rozlišit? Lze to učinit například volbou adresy, ze které je e-mail odesílán. Příjemci je pak jasné, zda jde o pracovní nebo soukromou zprávu. Stačí disponovat více identitami reprezentovanými vaší poštovní adresou. V Outlook Expressu postačí vytvoření více účtů, z nichž některé vlastně poštu nestahují a poslouží jen pro definici jiné identity. Při tvorbě nové zprávy pak pouze zvolíte, z jakého účtu/identity se má tato odeslat.
Problém nastane s velkým Outlookem, kde vám více definovaných účtů bude k ničemu. V dialogu tvorby nové zprávy navíc zcela chybí kolonka „Od“, pomocí které jste v Expressu příslušnou identitu volili. Naštěstí je však k nalezení v jednom z roletových menu, které najdete právě v okně nově vytvářené zprávy.
Stiskněte tedy tlačítko Nový pro okno nové pošty a povšimněte si roletkového menu mezi řadou ikon s názvem Možnosti. V něm najdete přímo kolonku Od, po jejímž zvolení vám tato přibude i do okna s novou poštou. Paradoxní je, že si Outlook tuto volbu pamatuje a příště už nemusíte dělat vůbec nic. Schránku odesílatele ovšem opět nevybíráte standardním způsobem známým z OE, ale přímo z adresáře. Požadované adresy tedy musíte vložit právě tam.

Vyznáte se ve formátu
(Word 2003)

Možná až příliš často omílané téma týkající se nepřehledného formátování MS Wordu je námětem i tohoto dnes posledního tipu. S neustále rostoucím počtem inteligentních metod korektury textu ve Wordu samotném roste i nepřehlednost automatického formátování. Často pak uživatel tápe, co vlastně program v té které části dokumentu změnil a proč. Marně se jí potom snaží upravit podle sebe a nechápe, proč Word tvrdohlavě trvá na svém. Naštěstí si lze poměrně snadno pomoci, samozřejmě s využitím jeho integrovaných funkcí.
Prvním způsobem je přímo aktivace funkce zobrazení formátovacích značek. Ikona této funkce není standardně na liště přítomna, musíte ji tam nejprve přidat. Přesný název ikony je Zobrazit vše a nachází se v panelu nástrojů Standardní. Na tomto panelu najdete např. i ikony pro otevření a uložení dokumentu. Pokud zde ikonu funkce Zobrazit vše nenajdete, poklepejte myší na malou šipku na pravém okraji panelu Standardní a zvolte Přidat či odebrat tlačítka. V seznamu funkcí pak vyberte příslušnou ikonu (poznáte ji podle popisku vpravo) a přidejte ji do panelu. Po jejím stisku dojde ke zobrazení formátovacích značek, které vám zcela zásadně osvětlí strukturu dokumentu.
Styl formátování však lze zjistit i u jednotlivých částí textu. U starší verze Wordu stačí navštívit roletové menu Nápověda a vybrat Co je to? Ta však ve Wordu 2003 nepochopitelně chybí, takže si musíte pomoci klávesovou zkratkou Shift+F1. Ve starší verzi se kurzor změní na otazník a poskytne údaje o nastavení formátu. 8 0008/TJi ?

Intertipy

Máme před sebou rok 2008 a s ním i další díl internetových odkazů. Internet se v naší zemi v roce 2007 velmi proměnil, zrychlil, padly datové limity, které jsou dnes již dostačující i pro širokopásmové připojení, vznikla i silná konkurence pro bezdrát, který již zdaleka nepatří mezi nejlepší typ připojení u nás. Spolu s rychlejším internetem vznikl prostor pro nové multimediální aplikace. Vznikl první portál poskytující hudbu za peníze, vznikly internetové aplikace. Česká kotlina tak pokročila kupředu a připojení má podle posledních statistik celých 4,5 milionu obyvatel naší republiky. A to už je slušné číslo. Dnešní sada odkazů bude opět zaměřena na české stránky, tentokrát ty programátorské. Zapněte prosím své prohlížeče a jdeme na to..Programujte.cz
http://programujte.com/index.php

Tento web je svou podstatou zaměřen právě na vývoj aplikací, nicméně zde najdete i spoustu informací z oblasti ICT z celého světa. Dobře zvládnutý design stránek vám v úvodu nabídne novinky ze světa (aktuálně o připravovaném následovníku Windows Vista), hlavní pozornost však věnujte dvojici horizontálních menu. První z nich je rozdělovníkem do kategorií, mezi něž patří programování, webdesign, bezpečnost sítí a obligátní tipy a triky. Každá kategorie se dále dělí na další podkategorie, které obsahují vlastní příspěvky. Ty jsou zpracovány formou redakčních článků a jsou doplněny obrázky a kousky kódu. Samotné tipy a triky nejsou nijak tříděny, směřují však hlavně do oblasti internetu a OS Windows. Velmi zajímavou funkcí portálu je Kritika webů. Do této rubriky lze přihlásit libovolné webové stránky a nechat si je od návštěvníků portálu ohodnotit. Mezi dalšími jmenujme diskusní skupiny, archiv podcastů, kalendář zajímavých akcí, videoarchiv, nebo komerční součást ve formě e-shopu. Vše samozřejmě v češtině.

Interval.cz
http://interval.cz/

Magazín Interval není v v české internetové kotlině neznámým pojmem. I proto nesmí chybět ve výčtu odkazů každého programátora. Povedený design portálu vám v úvodu nabídne nejnovější příspěvky hned z několika kategorií. Menu je vytvořeno formou záložek, z nichž každá reprezentuje některou z rubrik portálu. E-komerce se zabývá problematikou SEO, WebDesign zase vývojem internetových aplikací, samotnému programování je pak věnována vlastní rubrika, Vývoj aplikací, nechybí ani seznam nástrojů a tipy pro práci s hlavními editory. Každá z rubrik je dále členěna podle užitého programovacího/skriptovacího jazyka. Jednotlivé příspěvky jsou zpracovány formou článků a doplněny ilustrační grafikou (včetně četných ukázek kódu). Z komerčních aktivit portálu jmenujme elektronické knihkupectví, jež obsahuje několik desítek titulů doplněných o krátké anotace nebo recenze. Vše hezky česky.

Builder.cz
http://wwww.builder.cz

Builder.cz není úplně typickým magazínem, ačkoliv vám v úvodu nabídne i seznam nejnovějších článků z oblasti vývoje aplikací. Jedná se vlastně o bohatě vybavený portál s internetovými diskusemi věnovanými jednotlivým programovacím jazykům. Najdeme zde diskusní fórum .NET technologie, ASP, ActiveX, Assembleru, všech variant jazyka C, Delphi, ale i skriptovacího PHP a mnoha dalších (OpenGL). Úvodní stránka nabídne soupis všech nových příspěvků v jednotlivých fórech, snadno se tak zorientujete. Kromě zmíněných diskusí a článků s novinkami obsahuje portál i takzvané seriály. Jedná se vlastně o tutoriály na díly, tedy manuály k jednotlivým programovacím jazykům nebo technologiím. Seznam seriálů je dostupný přímo z úvodní stránky. Za všechny jmenujme PHP krok za krokem, Tvorba her v Delphi nebo Začínáme s Javou. Seriálů je k dispozici přes dvacet. Jednotlivé díly jsou provedeny opět ve formě článků redakčního systému doplněných o grafiku a hromadu ukázkového kódu. Z dalších služeb portálu jmenujme bazar, nabídku práce a nezbytný vyhledávač. Za prohlédnutí stojí i fotogalerie. Česky.

PC Svět – programování
http://www.pcsvet.cz/prog/

Stránky PC Světa se věnují mnoha tématům, avšak jedno je na tomto portálu zvlášť bohatě zastoupeno – a to tak, že je mu věnována celá sekce. V úvodu opět získáte přehled nových článků ze všech pod-rubrik. Ty téměř věrně kopírují jména programovacích jazyků, kterým se věnují. Nechybí nic podstatného, najdete zde rubriku o Assembleru, stejně jako o .NET technologii. Jednotlivé příspěvky jsou doplněny kousky kódu a ilustrační grafikou. Pod články nechybí diskuse a možnost hodnocení. Portál obsahuje i podobnou rubriku týkající se skriptovacích jazyků pro tvorbu webových aplikací, která je zpracovaná totožným způsobem jako ta vývojářská. Z dalších funkcí webu jmenujme nezbytný a poměrně inteligentní vyhledávač, možnost zasílání novinek e-mailem nebo anketu. Vše v češtině.

Jirinovak.cz
http://www.jirinovak.com

Poslední web dnešního seriálu nepatří mezi velké portály, jedná se o dobře zpracovanou osobní stránku programátora. V úvodu však nenajdete nejnovější příspěvky, ale jakési představení obsahu stránek, pomůcky pro orientaci a také odkazy na herní Counter Strike servery ovládané autorem, které jsou důkazem o hravosti vývojářů. Vše podstatné je pak v levém menu, graficky zdařile oddělujícím kategorie a subkategorie webu. Nechybí programování v mnoha jazycích, WWW grafika, ale ani hardware a software. Jednotlivé příspěvky jsou doplněny ilustrační grafikou a lze je i ohodnotit. U každého nechybí možnost přidání komentáře. Mnohdy tak najdete v diskusích dostatek dalších zajímavostí. Hardware a software je pak spíše přehlídkou zkušeností autora s řešením problémů s PC jako takovým. Nechybí ani tipy pro výše zmíněný Counter Strike. Z dalších funkcí webu jmenujme rubriku Ke stažení, návštěvní knihu, odkazy na další weby s podobným zaměřením nebo vyhledávač. Vše v naší mateřštině.

Byl pro vás článek přínosný?