Hlavní navigace

PRIMERGY 460 - výkon s možností dalšího růstu

Sdílet

Dnes stále častěji i malé firmy a organizace využívají v rámci své činnosti lokálních datových sítí. A ačkol...


Dnes stále častěji i malé firmy a organizace využívají v rámci své činnosti lokálních datových sítí. A ačkoli je většina současných počítačů vybavena operačními systémy s přímou podporu síťové komunikace (Per-to-Per), přítomnost serverů se mnohdy jeví jako zcela nejvýhodnější řešení. Aby však nebylo nutné při zvýšení požadavků na výkon či diskový prostor pořizovat nový, nabízí řada výrobců svá řešení, zajišťující dostatečnou rezervu do budoucna. Podobným je i server PRIMERGY 460, pocházející od společnosti Siemens Nixdorf.
Použitá základní deska je vybavena čipovou sadou Intel FX, a tato v našem případě obsluhovala jeden procesor Intel Pentium II s taktovací frekvencí 266 MHz. Konstrukce a uspořádání základní desky dovoluje osazení až dvou těchto procesorů současně, přičemž pro zvýšení výkonu lze použít rovněž modely s taktovacími frekvencemi 300, respektive 333 MHz. Procesor byl samozřejmě vybaven interní rychlou vyrovnávací pamětí cache o kapacitě 32 KB a dalšími 512 KB sekundární úrovně. Volnou pozici pro druhý procesor obsazoval v testované variantě nezbytný terminátor. BIOS Phoenix je uložen v paměti typu Flash EPROM o kapacitě 512 KB, dovolující velice snadnou aktualizaci. Pro operační paměť je na desce vyhrazena čtveřice slotů DIM, z nichž jediný byl zaplněn modulem o kapacitě 64 MB EDO -- trojice tedy zůstává volná pro další moduly. Maximální hodnota operační paměti může tedy dosáhnout hodnoty až 1 GB.
Systémová sběrnice je založena na standardu PCI, který nabízí pro rozšiřování pětici plnohodnotných 32bitových slotů, dále jeden kombinovaný s klasickým 16bitovým ISA slotem a rovněž jeden samostatný ISA slot. Ke sběrnici PCI je připojen na desce integrovaný řadič SCSI standardu Ultra-Wide, vybavený čipem Adaptec ACI-7880P. Tento řadič podporuje přenosovou rychlost dat až do hodnoty 40 MB/s, což zajišťuje dostatečný výkon i náročným aplikacím. Na sběrnici PCI je dále připojen grafický akcelerátor, vybavený procesorem Cirrus Logic CL-GD5446, 1 MB operační paměti a dvojicí patic pro rozšíření na 2 MB. Nejvyšší podporované rozlišení v základní konfiguraci je 1 024 × 768 bodů při frekvenci 75 Hz, zajišťující u síťových operačních systémů s grafickým rozhraním pohodlnou práci. Dalšími integrovanými zařízeními jsou jednokanálový IDE řadič a řadič disketových mechanik. Oba jsou ovšem umístěny na sběrnici ISA. Další integrovaná rozhraní, která doplňují doposud uvedená, jsou paralelní port Centronics, dvojice sériových portů RS-232C, dvojice konektorů PS/2 pro klávesnici a myš, a samozřejmě VGA konektor.
V testované variantě byl pro ukládání dat osazen v jednom ze čtyř výměnných rámečků pevný disk Western Digital WD Enterprise 2170 s kapacitou 2,1 GB a rozhraním Ultra-Wide SCSI-3. Konstrukce serveru zajišťuje pohodlný přístup k 3,5“ diskům po otevření čelního krytu počítače, a nabízí i možnost Hot-replace. Tuto funkci je však možné využívat pouze v případě dovybavení serveru volitelným řadičem diskového pole, schopným podporovat standardy RAID 0, 1 a 5. V nabídce jsou kromě osazeného typu disku i kapacity další, a to až do hodnoty 18 GB (což znamená maximální velikost datového prostoru 72 GB). Druhým osazeným SCSI zařízením byla mechanika CD-ROM značky NEC CDR-1810A s 24násobnou rychlostí čtení. Tato jednotka ovšem s ohledem na klasické SCSI rozhraní není připojena k integrovanému řadiči. Proto je server vybaven doplňkovým řadičem Adaptec AHA-1510B se sběrnicí ISA. Kromě toho je zde umístěna i běžná 3,5“ disketová mechanika a rovněž štěrbina pro bezpečnostní kartu, což se stává standardem u počítačů společnosti Siemens. Čtecí jednotka pro bezpečnostní kartu však osazena nebyla.
Součástí každého serveru je samozřejmě i síťové rozhraní, které u testovaného modelu reprezentovala PCI karta 3Com Fast EtherLink XL 10/100, s čipovou sadou 3C905-TX, určenou pro provoz jak v klasických sítích Ethernet, tak i v rychlých 100Mb Fast Ethernet.
V černé, elegantní skříni počítače o rozměrech 460 × 280 × 685 mm a celkové hmotnosti 20 kg, se kromě dosud uvedených komponent ukrývá samozřejmě napájecí zdroj o výkonu 280 W, což se může u serveru zdát málo. Ovšem s ohledem na popsané možnosti osazení disky by měla být postačující. Poměrně výjimečné je vybavení zdroje výstupním napájením pro monitor, ačkoli se jedná o zdroj a základní desku typu ATX. Chlazení všech prvků zajišťuje dvojice výkonných a rozměrných ventilátorů, nasávající vzduch přes pevné disky a vhánějící jej do prostoru procesorů.
Dosud neuvedenou součástí dodávky je kromě bohaté dokumentace a softwarového vybavení i klávesnice a myš s konektory PS/2. Pokud se vrátím zpět k dokumentaci, pak v mnoha dodaných příručkách lze nalézt pokyny ke konfiguraci, rozhraním, jednotkám a částečně i softwaru, vše však pouze v německém a anglickém jazyce. Softwarové vybavení bylo jednak předinstalováno, a dále je dodáváno na skupině CD disků a disket. Jedná se v první řadě o ovladače k instalovanému hardwaru, ale i o vlastní operační systém. V testované variantě byl dodán tzv. „CDWare Pack“, který osahoval Novell NetWare 3.12 a IntraNetWare 1.0. Kromě toho jsou standardně dodávány ServerStart a ServerView. První z nich pomocí řady nabídek slouží ke konfiguraci komponent serveru, podle zvoleného operačního systému. Program zjišťuje jednak aktuální vybavení hardwarem, doporučuje jednotlivé kroky a spouštění různých pomocných utilit ke správné konfiguraci. Zároveň lze pomocí tohoto systému nainstalovat i Windows NT 4.0 Server nebo dodaný NetWare 3.12 a IntraNetWare. Druhý zmíněný nástroj ServerView ve spolupráci s hardwarovým vybavením na základní desce v podobě čipů a čidel umožňuje správu a monitorování jednotlivých komponent serveru. Tento systém přitom využívá firemní technologie PDA pro předběžnou detekci a analýzu chybových stavů, dovolující realizovat opatření dříve, než nastanou skutečné potíže. K dispozici je i celá řada jiný síťových operačních systémů, pro které je server PRIMERGY 460 rovněž certifikován -- Windows NT, dále SCO Unix, IBM OS/2, SunSoft a některé další.
Server PRIMERGY 460 patří mezi servery vhodné pro nasazení v menších sítích a méně náročných aplikacích, přesto nabízí poměrně vysoký výkon s možností dalšího růstu, ať již vybavení druhým procesorem, či osazení vyšší dikovou kapacitou. Uživatelé systémů tohoto typu mohou tedy počítat s jeho efektivním nasazením i v budoucnu. Server je na našem trhu možné pořídit přibližně za 165 000 Kč bez DPH, a je na něj poskytována garance v trvání tří let. Za příplatek lze získat speciální firemní podporu, která spočívá v garanci reakce na ohlášenou závadu do čtyř hodin a za stejně dlouhou dobu i její opravy. Maximální délka havarijního stavu by tak neměla přesáhnout osm hodin.


--------------------------
PRIMERGY 460
+ velký prostor pro rozšíření
+ robusní konstrukce
Záruka: 3 roky
Cena: cca 165 000 Kč (bez DPH)
Poskytl: Siemens Nixdorf Informační systémy
Loretánské nám. 3, Praha 1

Byl pro vás článek přínosný?