Hlavní navigace

První pro AMD AM2

1. 7. 2006

Sdílet

Chcete si pořídit nový procesor AMD, uložený v patici AM2? Pak k tomu potřebujete kromě samotné CPU také operační...


Chcete si pořídit nový procesor AMD, uložený v patici AM2? Pak k tomu potřebujete kromě samotné CPU také operační paměť typu DDR2 a hlavně novou základní desku, připravenou pro spolupráci s novými procesory. Mezi prvními představenými motherboardy byla i pětice základních desek společnosti MSI. Na jedné z nich konkrétně na modelu MSI K9N Platinum probíhaly i testy nového procesoru AMD Athlon 64 FX-62, které naleznete v sekci hardware.
Vlajkovou lodí řady základních desek pro nové procesory AMD je model MSI K9N SLI Platinum, osazený (jak jinak) novou čipovou sadou NVIDIA nForce 570 SLI. Tato čipová sada umožňuje zapojení dvou grafických karet do režimu SLi v konfiguraci 2x 16 PCI Express linek, je to tedy plnohodnotné řešení a nemělo by svým úzkým hrdlem bránit v propustnosti dat, jak tomu mohlo být při použití SLi modu 2x 8 PCI Express linek. Motherboard dále umožňuje osazení až dvou přídavných karet PCI Express x1, není opomenuto ani klasické rozhraní PCI ve třech provedeních. Pro účely procesoru jsou k dispozici čtyři paměťové banky pro operační paměti typu DDR2, podporované frekvence jsou 533, 667 a 800 MHz, celková kapacita osazených pamětí může být až 8 GB. Jak je u nových čipových sad NVIDIA dobrým zvykem, pevné disky můžete připojit k rozhraní Seriál ATA 3 Gb/s, celkem až šest zařízení, malým ústupkem pak může být osazení pouze jednoho konektoru ATA66/100/133. Díky možnostem čipové sady lze provozovat pevné disky v systému RAID 0,1,0+1 a 5, jsou tedy k dispozici všechny nejoblíbenější varianty. Nechybí ani dvě síťová rozhraní 10/100/1000 Mbit/s, rozhraní Firewire IEEE1392a a možnost osadit až 10 portů rychlého USB 2.0. O zvukový výstup se stará integrovaná zvuková karta High Definition Audio s osmikanálovým výstupem.
Hned v závěsu za touto vlajkovou lodí je model MSI K9N SLI, který je ochuzen o rozhraní Firewire IEEE1392a, podporuje pouze čtyři Serial ATA konektory a nepodporuje RAID 5.
Námi testovaný model nesl název MSI K9N Platinum a byl, jak jinak, určen pro platformu AMD a podporované procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon 64 FX a AMD Sempron. Osazen byl čipovou sadou NVIDIA nForce 570, tedy modelem bez podpory SLi režimu. Nicméně k dispozici byly dva sloty PCI Express x16. Zbývající výbava je stejná jako u modelu K9N SLI Platinum 6x Seriál ATA 3Gb/s, 10x USB 2.0, Firewire IEEE1392a, 2x PCI Express x1 a 3x PCI sloty. Zmínku ohledně výkonu naleznete v již zmíněném článku v sekci věnované hardwaru. Jako tomu bylo u modelů SLi, i MSI K9N má svou "odlehčenou" verzi ta se nazývá MSI K9N Ultra a opět nepodporuje RAID5, obsahuje pouze čtyři Serial ATA a chybí Firewire IEEE1392a. Poslední představenou deskou je model MSI K9N Neo, která je osazená čipovou sadou NVIDIA nForce 550, obsahuje pouze jednu gigabitovou síťovou kartu, čtyři Serial ATA 3Gb/s s podporou RAID 0,1 a 0+1, sloty PCI Express x16, dva PCI Express x1 a tři PCI.Všechny nové základní desky podporují "firemní" technologie jako Dual CoreCell with D.O.T. Express, což je funkce pro bezproblémové přetaktování procesoru a pamětí, či Live Update 3.

Byl pro vás článek přínosný?